Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αφιέρωμα στο Νικηφόρο Βρεττάκο

Ποιητική και μουσική βραδιά, τιμής ένεκεν αφιερωμένη στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο διοργανώνουν το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» και η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, την Παρασκευή 1 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον. 

Tην εκδήλωση υποστηρίζει η Διεύθυνση Μουσείων, Αρχείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Bόλου Με αφορμή το «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου» (2012) και λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του (1912-1991), πραγματοποιείται το συγκεκριμένο αφιέρωμα τιμής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει λόγο, εικόνα, ποίηση και μουσική. Το έργο του ποιητή θα παρουσιάσει η δρ. Ελένη Χατζηδημητρίου, φιλόλογος-πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται σπάνιο οπτικουακουστικό υλικό του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το οποίο είχε και την επιμέλεια του επετειακού αφιερώματος στον Ν. Βρεττάκο.

Αποσπάσματα του έργου του θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Δακτυλάς, ενώ ο Ηλίας Χατζόγλου θα προσεγγίσει μουσικά στα φυσικά και ψυχικά τοπία της ποίησης του Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα μέρη που θα παρουσιαστούν ανήκουν στους ποιητικούς κύκλους: «Τέσσερες στιγμές» (Τα τρύπια χέρια), «Το ατίθασο αίμα» (Διάλογος με την ποίηση), «Το παιδί με τα σπίρτα» (Η λιτανεία των σκεπασμένων προσώπων), «Ο φάρος με τα πέντε φώτα» (Το σύμπαν και η ανθρώπινη παρουσία). Ερμηνεύουν η Έρρικα Πατρικίου στο τραγούδι και ο Ηλίας Χατζόγλου στο πιάνο.

Παράλληλα, στο φουαγιέ θα λειτουργεί μικρή έκθεση που παραχωρήθηκε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης με αρχειακό υλικό του ποιητή (χειρόγραφα, βιβλία, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό). Ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο «ποιητής του Ταϋγέτου» ανήκει στη γενιά των δημιουργών που συνέβαλαν στην ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης, κατά τη δεκαετία του 1930.

Η εκφραστική πορεία του Βρεττάκου συνδέεται με τις αναζητήσεις και τα οράματα των ομοτέχνων του σε μια κρίσιμη εποχή (πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) χαρακτηρισμένη από έντονες κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις, πνευματικό-καλλιτεχνικό αναβρασμό, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ποιητικό ένστικτο και οι «συντεταγμένες» που όρισε στο έργο του τον κατατάσσουν στους λογοτέχνες με διαχρονικότητα.

Επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη, την έννοια της ομορφιάς μέσα από τη Φύση, τη δύναμη της μνήμης, την ελληνικότητα ως γλώσσα και πολιτισμό. Η διαχρονικότητα του έργου του (ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο) του Νικηφόρου Βρεττάκου παραμένει επίκαιρη και διαδραστική.

Η παρουσία του ποιητή στην πνευματική ζωή είναι αδιάλειπτη, διαβάζεται και εκτιμάται από τις νεότερες γενιές. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, δεν υπήρξε μόνο μεγάλος ποιητής, αλλά και αφοσιωμένος αγωνιστής της δημοκρατίας, της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας.