Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Να υπαχθούν στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α οι ξενοδόχοι με καταλύματα έως και 10 δωματίων

Την αποκατάσταση της άνισης ασφαλιστικής μεταχείρισης των ξενοδόχων, που διαθέτουν μικρές μονάδες έως και 10 δωματίων, ζητά με ερώτησή της στη Βουλή η Βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου.

Συγκεκριμένα, ενώ οι ιδιοκτήτες έως και 10 ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς και οι ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων έως και 10 δωματίων ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Γ.Α., οι ξενοδόχοι που διαθέτουν μικρά ξενοδοχεία έως και 10 δωματίων υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε.

Καλούνται δηλαδή να καταβάλλουν σημαντικά υψηλότερο κόστος ασφάλισης, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων της ίδιας ακριβώς δυναμικότητας, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται ή και να αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή και να αναγκάζονται πολλές φορές να διακόψουν τη δραστηριότητά τους.

Η Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και από την Υπουργό Τουρισμού να εντάξουν την κατηγορία των ξενοδόχων με μονάδες δυναμικότητας μέχρι 10 δωματίων στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α., προκειμένου να αποκατασταθεί η ισονομία, αλλά και να ενισχυθεί η τουριστική δυναμική, ώστε να υπηρετήσουμε με συνέπεια και στρατηγική μία βασική και σταθερή δεξαμενή πλούτου για τη χώρα μας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Βουλευτού έχει ως εξής :

Οι ιδιοκτήτες έως και 10 ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς και οι ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων έως και 10 δωματίων εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. και ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Γ.Α. {παρ. 5 άρθρου 25 Ν. 3846/2010 (ΦΕΚ Α’/66/2010)}. Οι ξενοδόχοι, όμως, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. {παρ. 1 άρθρου 3 Ν. 2676/1999 (ΦΕΚ Α’/1/1999)}, ασχέτως δυναμικότητας δωματίων, συνεπώς η ρύθμιση περιλαμβάνει και εκείνους που διαθέτουν μικρά ξενοδοχεία έως και 10 δωματίων.

Παρουσιάζεται, επομένως, το παράδοξο, φυσικά πρόσωπα που ασκούν την ίδια επαγγελματική δραστηριότητα, με ταυτόσημη δυναμική και συνεπώς ίσες δυνατότητες, να ασφαλίζονται σε δύο φορείς που έχουν διαφορετικό κόστος ασφάλισης. Οι ξενοδόχοι, δηλαδή, με καταλύματα χωρητικότητας μέχρι 10 δωματίων καλούνται να καταβάλλουν σημαντικά υψηλότερο κόστος ασφάλισης, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων της ίδιας ακριβώς δυναμικότητας, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται ή και να αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή και να αναγκάζονται πολλές φορές να διακόψουν τη δραστηριότητά τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τα επίμαχα ξενοδοχειακά καταλύματα έχουν μέσο όρο τα 7 δωμάτια και πρόκειται συνεπώς, στη πλειοψηφία τους, για μονάδες που βρίσκονται σε μικρές τοπικές κοινωνίες, των οποίων η επισκεψιμότητα είναι πολλές φορές περιορισμένη εποχικά και χρειάζονται μέτρα προώθησης των τουριστικών τους δυνατοτήτων.

Η ενίσχυση της τουριστικής δυναμικής της χώρας μας είναι επιβεβλημένη προκειμένου να υπηρετήσουμε με συνέπεια και στρατηγική μία βασική και σταθερή δεξαμενή πλούτου, καθώς και για να διατηρήσουμε τις ήδη υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης της τουριστικής οικονομίας αλλά και να δημιουργήσουμε νέες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
1.- Προτίθενται να εντάξουν την κατηγορία των ξενοδόχων με μονάδες δυναμικότητας μέχρι 10 δωματίων στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α., προκειμένου να αποκατασταθεί η ισονομία, αλλά και να ενισχυθεί η τουριστική οικονομία;
 2.- Σε περίπτωση που δεν προτίθενται να προβούν στη ορθή και δίκαιη αυτή ρύθμιση, προτίθενται να εφαρμόσουν για τους ξενοδόχους αυτούς ευνοϊκή ρύθμιση με πληθυσμιακά κριτήρια (π.χ. σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων ή των 1.000 κατά περίπτωση), σύμφωνα με το πνεύμα των σχετικών διατάξεων του Ν. 3846/2010;
 3.- Προτίθενται να προβούν σε ρύθμιση των ήδη οφειλόμενων εισφορών προς τον Ο.Α.Ε.Ε. των ξενοδόχων με μονάδες δυναμικότητας μέχρι 10 δωματίων;