Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Λύση, είναι η ίδια η τοπική κοινωνία

Οι μόνες που μπορούν να λύσουν το Πρόβλημα των σκουπιδιών προς όφελος της κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος: Oι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, με φορείς, εταιρείες και δράσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας!

Μαζί με τα τόσα άλλα προβλήματα της κρίσης των τελευταίων χρόνων, που τελειωμό δεν έχουν, εξακολουθεί να μας κατατρώει και το πρόβλημα των σκουπιδιών. Ο τόπος μας, η Πελοπόννησος, μόνιμος σκουπιδότοπος, κάθε τόσο στις πόλεις και στα χωριά (όπως και πάλι στο Δήμο Τρίπολης) σωροί τα σκουπίδια μέσα κι έξω απ΄ τους κάδους.

Χρόνια τώρα ζητάμε να λυθεί το πρόβλημα, με τη μόνη ενδεδειγμένη μέθοδο από κάθε πλευρά (οικονομική, κοινωνική, οικολογική, πολιτιστική) : Πρόληψη δημιουργίας – Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση / Κομποστοποίηση – Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων
α) Οι Δήμοι, χρόνια τώρα πηγαίνουν από προσωρινή λύση σε προσωρινή λύση και δυστυχώς ακόμη και σήμερα δηλώνουν αναρμόδιοι ή ότι δεν μπορούν, ότι δεν έχουν τα χρήματα, ότι δεν τους αφήνουν ή ότι άλλοι είναι οι αρμόδιοι,
β) Κυβέρνηση και Περιφέρεια κάνουν ό,τι μπορούν (όπως αντίστοιχα συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα), ώστε να αναθέσουν μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ιδιώτες, με την κατασκευή φαραωνικών έργων και με πανάκριβο από κάθε πλευρά κόστος,
γ) Οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κ. Χαν, Ράιχενμπαχ, Κρεμλής κ.ά., κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι η ως άνω επιδιωκόμενη λύση την οποία σε κάθε ευκαιρία μήνες τώρα και σε όλους τους τόνους και οι ίδιοι υποστηρίζουν, δεν συνάδει με τις βασικές αρχές της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά αποκλειστικά και μόνον με την εξυπηρέτηση βιομηχανικών και επενδυτικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, οι μόνες που οφείλουν, πρέπει και μπορούν να βάλουν στην πράξη την παραπάνω λύση είναι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, μέσα από δράσεις, φορείς και εταιρικά σχήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Φτάνει πια η κοροϊδία. Όχι άλλα λόγια, όχι πια σε αυταπάτες. Ήρθε η ώρα για πράξεις. Ήρθε η της Κοινωνικοποίησης στη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων! 

Οικολόγοι συμπαραστάτες παραπάνω κατεύθυνση. Πράσινοι κάθε Πελοποννήσου πρωτοβουλίας Παράλληλα παροτρύνουμε τους συμπολίτες μας να μην εγκαταλείψουν την ανακύκλωση, όπου ακόμη γίνεται, όπως και αν γίνεται, όπως και αν την έχουν εγκαταλείψει οι δημοτικές τους αρχές, επιμένοντας και πιέζοντάς τες τα ανακυκλώσιμα να μην πηγαίνουν μαζί με τα σκουπίδια για πέταμα, αλλά να οδηγούνται στα ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών).

Ας μην κάνουμε το χατήρι σε όσους προωθούν φαραωνικές λύσεις

Περισσότερες πληροφορίες :
Βασίλης Γιόκαρης 697 – 4392097
Δήμητρα Λυμπεροπούλου 698 – 5684301