Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η Ευρώπη καταλήγει στον Ευρώτα…

Συνάντηση Ευρωπαίων Πολιτών στα πλαίσια του προγράμματος Ευρώπη για τους πολίτες 2007-2013, με θέμα «Κοινή Αγροτική πολιτική Ενάντια στην κρίση» 1η έως την 6η Μαρτίου, στο Δήμο Ευρώτα.

Είναι ευρέως γνωστό, η γενικευμένη – παγκόσμια οικονομική ύφεση έχει πλήξει βάναυσα τον αγροτικό τομέα. Στη χώρα μας δη, που βιώνουμε εντονότερα τις συνθήκες της δυσμενούς αυτής συγκυρίας, με έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και καθεστώς ασφυκτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, η ενίσχυση της γεωργίας αποτελεί την κυρίαρχη αναπτυξιακή προτεραιότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μέσα από το πλαίσιο, λοιπόν, μιας αγαστής συνεργασίας, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη οι εταίροι του Δήμου Ευρώτα – αδελφοποιημένοι δήμοι, Πόποβο της Βουλγαρίας, Καλιμανέστι της Ρουμανίας και Καπάνορι της Ιταλίας θα συναντηθούν στον κλειστό Δημοτικό Στάδιο Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα, προκειμένου να επιτεύξουν το στόχο: Την επαναφορά της αγροτικής ευρωπαϊκής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, μέσω των πιλοτικών προγραμμάτων και των δράσεών της, συνιστά την καλύτερη δυνατή δίοδο για την επίτευξη του δύσκολου αυτού έργου. Εξάλλου, η ΚΑΠ αποτελεί την ενοποιημένη Αγροτική Πολιτική των κρατών-μελών της Ευρώπης, περιγράφοντας ένα σύνολο νόμων σχετικών με τη γεωργία και τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, αλλά και όλες τις εκβάσεις που προκύπτουν.

Εκβάσεις, που αν μη τι άλλο, αποσκοπούν: στη διασφάλιση σταθερότητας των τιμών, την επιλογή και την ποιότητα των προϊόντων, τη χρήση του εδάφους και την απασχόληση στον αγροτικό κλάδο. Τώρα, βεβαίως, με τη νέα διεύρυνση της Ε.Ε., ο κύριος στόχος της πολιτικής αυτής, εστιάζεται στο ρόλο της γεωργίας, αναφορικά με τη διαφύλαξη και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, στο ευρύτερο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο Δήμος Ευρώτα, έχοντας ήδη αδελφοποιηθεί με τρεις ευρωπαϊκούς δήμους, απέδειξε ότι είναι υπέρμαχος της συνεργασίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της γενικότερης ευημερίας, με γνώμονα την εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών και την ανάδειξη του αναντικατάστατου ρόλου των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Εμφανώς αισιόδοξος και ικανοποιημένος από το σπουδαίο γεγονός της διοργάνωσης του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος Ευρώτα κος Ιωάννης Γρυπιώτης επισημαίνει τα εξής:

«Οι συνθήκες που βιώνουμε είναι δύσκολες και κρίσιμες. Η παγκόσμια κρίση αποτελεί, δυστυχώς, τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία κι εδώ ακριβώς απαιτείται η προβολή ενιαίας φωνής. Εμείς είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθότι πιστεύουμε ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να μετατραπεί σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης και όχημα εξόδου από την κρίση. Για το σκοπό, αυτό, βεβαίως, απαιτείται ένας ολοκληρωμένος και ρεαλιστικός σχεδιασμός. Απαιτούνται απλοποιημένες και λειτουργικές διαδικασίες. Κυρίως, όμως, απαιτείται συνεργασία και ενιαία φωνή. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση όχι μόνο σε λακωνικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται τη στήριξη όλων μας».