Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Όλα για τις εταιρείες

Είναι απίστευτο, διαβάστε υην επιστολή που απέστειλε η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, αναφορικά με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π. 2010) και δείτε πως φορολογεί τα μικρά ξενοδοχεία και πως αυτά των εταιριών!!!

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες της δικαιολογημένης αγανάκτησης πολλών μελών μας -ξενοδόχων φυσικών προσώπων, τα οποία διαμαρτύρονται για την άνιση μεταχείριση που υφίστανται συγκριτικά με τα εκμεταλλευόμενα από εταιρείες ξενοδοχεία.

Συγκεκριμένα, κατά την ψήφιση του Ν. 3842/2010, το Υπουργείο Οικονομικών αποδέχτηκε την άποψη του Ξ.Ε.Ε. πως το ξενοδοχείο είναι το “εργαλείο της δουλειάς” του κάθε ξενοδόχου και έτσι με τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 35 καθόρισε μειωμένο συντελεστή Φ.Α.Π. 0,33‰ (αντί του 6‰), για τα έτη 2010 - 2011 – 2012, μόνο για τα ξενοδοχεία που ανήκουν σε εταιρείες.

Παρόμοια όμως αντιμετώπιση δεν υπήρξε για τον υπολογισμό του Φ.Α.Π. στα ξενοδοχεία που κατέχουν φυσικά πρόσωπα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να καλούνται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις -φυσικά πρόσωπα, να καταβάλουν πολλαπλάσια ποσά Φ.Α.Π. -σε σχέση με τις εταιρείες, σε μία περίοδο που πλήττονται από την συμπίεση των τιμών λόγω ανταγωνισμού, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και την επιβολή διαφόρων άλλων φόρων και τελών (ΕΕΤΗΔΕ, πετρέλαιο κλπ).

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, ο ΦΑΠ που πρέπει να καταβάλλουν οι ατομικές επιχειρήσεις, υπερβαίνει τα ετήσια έσοδά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω ξενοδοχεία, στην πλειονότητά τους, είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα (λειτουργούν 3 μήνες το χρόνο) και ως εκ τούτου αδυνατούν να καταβάλουν τα υπέρογκα ποσά του Φ.Α.Π. 2010, η δε μηνιαία παράταση αποπληρωμής της πρώτης δόσης δεν λύνει κανένα πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που θα ακολουθήσουν τα εκκαθαριστικά για τα έτη 2011 και 2012.

Επειδή η συνέχιση της ως άνω αναφερόμενης δυσμενούς διάκρισης εις βάρος των ξενοδόχων -φυσικών προσώπων δεν αντέχει σε κανένα λογικό επιχείρημα, παρακαλούμε για λόγους ίσης μεταχείρισης να εξετάσετε το δίκαιο αίτημά μας, έτσι ώστε τα ξενοδοχεία μέλη της Ένωσης μας -ατομικές επιχειρήσεις, να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση υπολογισμού του Φ.Α.Π., αντίστοιχα με αυτό των ξενοδοχείων που εκμεταλλεύονται εταιρείες.

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Ε. Πολλάλης
 Ο Γεν. Γραμματέας  Κυριάκος Κλάψης