Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Χορού Ένστικτο

Ένα βιβλίο από έναν γνωστό Λάκωνα χορογράφο της Αθηναϊκής σκηνής, το «Χορού Ένστικτο», από τον Σταύρο Καλαματιανό, ήταν το κεντρικό θέμα της «Κοπής Πίτας 2013» του πολιτιστικού και αθλητικού συλλόγου Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013, στη Πνευματικό Κέντρο Σπάρτης.
Σε αυτό το υπερθέαμα που παρουσιάστηκε στην πόλη μας, συνεργάστηκαν πολύ γνωστά ονόματα του χορευτικού χώρου, όπως του παιδαγωγού μπαλέτου, Χρήστου Μαραβέλια, του Βασίλη Κουλουκάκου και της Χριστίνας Οικονομάκη, καθώς και η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Λακωνικού Ωδείου με την Ηλέκτρα Βλαχονικολού.

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ευλογία της πίτας του συλλόγου από τον π. Γεώργιο Μπλάθρα και στη συνέχεια τον χαιρετισμό του Δημάρχου, Σταύρου Αργειτάκου ο οποίος αναγνώρισε για πολλαπλή φορά την καλή συνεργασία του συλλόγου με τις δημοτικές αρχές του τόπου μας. Η πρόεδρος του συλλόγου Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης, κα Αναστασία Πατρινού, κοινοποίησε τους κοινούς στόχους του συλλόγου με την άθληση, τον πολιτισμό και ευχαρίστησε δημοσίως τους επιστήμονες: καθ. Αθλητικού Δικαίου Παν. Πελ. Μάριο Παπαλουκά, συμβ. Αικατερίνη Χαροπούλου, δικ. Βερόνικα Λέκκα, τοπ. Γιάγκο Γιαξόγλου, πολ.μηχ. Γεώργιο Παναγόπουλο και μηχ. Μαρία Θεοδωρακάκου οι οποίοι χάρη στην αφιλοκερδή βοήθειά τους, ιδρύθηκε ο σύλλογος και απαριθμεί σήμερα, μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας εκατόνένα μέλη.

Το διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε την υποστήριξη: υλική και ηθική του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και τον πρόεδρό του κ. Μάριο Τζωρτζάκη και την άψογη συνεργασία της ομάδας του, οι οποίοι κατέβαλλαν τα μέγιστα, σε συνεργασία με το προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης και την εθελοντική συνεισφορά της διευθύντριας της κας Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου, ώστε η εκδήλωση να τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης και να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
 Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν πολύχρωμο και διαπολιτισμικό. Χοροί από όλον τον κόσμο παρουσιάστηκαν από τους μαθητές της αναγνωρισμένης από το κράτος σχολής Χορού Χριστιάνου-Μαραβέλια από το Γύθειο και τους Μολάους, τη Viva La Danza και της Christina’s Dance Studio. Οι παρευρισκόμενοι κάθε φορά εξέφραζαν το κέφι τους συνοδεύοντας τους ρυθμούς από το χασάπικο και τις ελληνικές χορογραφίες καθώς και τα σχήματα της Samba, του Mambo και του oriental που ξεσήκωσαν το κοινό. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε στην Σπάρτη, τη ευρωπαϊκώς αναγνωρισμένη χορεύτρια του Χρήστου Μαραβέλια: Σοφία Ζερβάκου από τους Μολάους, να χορεύει Esmeralda, Ελληνικά Χρώματα και το «Η Μοναξιά και τ’ όνειρο».
 Ο ίδιος ο συγγραφέας στο χαιρετισμό της εκδήλωσης εξέφρασε την έκπληξή του για τη διοργάνωση και τη χαρά του που παρουσιάστηκε ένα τόσο καλό αποτέλεσμα. Η διευθύντρια του Λακωνικού Ωδείου κα Ηλέκτρα Βλαχονικολού, για άλλη μια φορά έδεσε όλη την εκδήλωση με τις μουσικές περιηγήσεις τόσο στην έναρξη της εκδήλωσης όσο και με τη Θεατρική Ομάδα της, με σπουδαστές του Ωδείου οι οποίοι απήγγειλαν ιστορικές περιγραφές των χορών σε όλη την εκδήλωση. Σε αυτούς τους καιρούς οικονομικής περισυλλογής και σκέψης, την εκδήλωση υποστήριξαν μεγάλοι χορηγοί ώστε να προβληθεί ένας ακόμη Λάκωνας καλλιτέχνης και το έργο του.