Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Φάρμα Σκαφιδά: Όταν το γάλα είναι οικογενειακή υπόθεση

Mια πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, επί σειρά ετών, είναι η Φάρμα της οικογένειας Σκαφιδά, η οποία και συγκαταλέγεται στους επίσημους προμηθευτές μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας
Mε ημερήσια παραγωγή 6.000 κιλά αγελαδινού γάλακτος από τη διαχείριση 500 ζώων, η Φάρμα Σκαφιδά με σύγχρονες μονάδες παράγει υψηλή ποιότητα προϊόντων, κατατάσσοντάς την από τις σπουδαιότερες επιχειρηματικές κινήσεις στον τομέα της αγελαδοτροφίας στη Λακωνία, αλλά και ως μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα.

Η Φάρμα βρίσκεται στη θέση Ντεμίρια του κάμπου της Καστανιάς και δραστηριοποιούνται σε αυτήν οι αδελφοί Κώστας και Θύμιος Σκαφιδάς, αλλά και τα παιδιά τους. Ο Ηλίας, υπεύθυνος στα λογιστικά και την οικονομική διαχείριση. Ο Γιώργος, απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης με πέντε ακόμη άτομα απαρτίζουν το δυναμικό της μονάδας.

Ο κ. Σκαφιδάς, υπεύθυνος αρμεγής, επιβλέπει στην όλη διαδικασία, δηλ. στα θήλαστρα για τον αυτόματο τρόπο αρμεγής τους. Το γάλα συγκεντρώνεται αυτόματα σε ψυγεία όπου τα βυτιοφόρα της γαλακτοβιομηχανίας που συνεργάζονται το συλλέγουν και κάνουν δειγματοληπτικό έλεγχο. Στις διαμορφωμένες εγκαταστάσεις υπάρχει μια απόλυτη «αρχειοθέτηση», οι παραγωγικές αγελάδες, αλλού οι έγκυες, που ξεκουράζονται, αλ λού τα μη παραγωγικά ζώα που πωλούνται στην αγορά για το κρέας τους. Σε άλλο μέρος τα αρσενικά μοσχαράκια, που τα πωλούν σε ντόπιους εκτροφείς και σε άλλο χώρο επίσης τα μικρά θηλυκά, για την ανανέωση του κοπαδιού.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Σκαφιδά, για το τί τους ώθησε να ασχοληθούν με αυτήν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ανέ- φερε ότι «από παλιά η οικογένεια είχε σχέση με τις αγελάδες από τον παππού όπου αγόραζε μικρά μοσχαράκια για πάχυνση και τα πουλούσαμε για κρέας. Βλέποντας όμως τις φάρμες στον Ασπρόπυργο, σκεφθήκαμε κάποια στιγμή, γιατί να μη κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Έτσι το 1988 φτιάξαμε τον πρώτο Συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων και ξεκινήσαμε με ει- σαγωγή 20 αγελάδων. Τότε άρχισε και η συνεργασία μας με τη ΔΕΛΤΑ. Όλα πήγανε κατ’ ευχήν. Σήμερα η Φάρμα εκτείνεται σε 25 στρέμματα (όπου ο ζωϊκός πληθυσμός, οι εγκαταστάσεις και οι αποθήκες). Τα ζώα είναι περίπου 500 μικρά και μεγάλα. Ανανεώνουμε το κοπάδι συνέχεια, ώστε οι αγελάδες να είναι παραγωγικές. Τα μη παραγωγικά ζώα πρέπει να αποσύρονται. Κριτήριο είναι να δίνει το ζώο 26 τουλάχιστον κιλά γάλα Τα τρία τελευ- ταία χρόνια δεν κάνουμε εισαγωγές ζώων, αλλά εκτρέφουμε δικές μας μοσχίδες για αναπαραγωγή. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε και τον πληθυσμό.

Η Φάρμα χρησιμοποιεί αποκλειστικά 100% φυσικές ζωοτροφές, το 70% καλλιεργούμε εμείς και 30% αγοράζουμε. Καλλιεργούμε 350 στρέμματα τριφύλλι, 350 στρέμματα καλαμπόκια και 500 σανοειδή ξερικά, καταφέρνοντας έτσι να παράγουμε γάλα πλούσιο σε λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η ημερήσια παραγωγή μας ανέρχεται σε 6 τόνους γάλα και το δίνουμε στη ΔΕΛΤΑ. Η συνεργασία μας με τη γαλακτοβιομηχανία κρατά 22-23 χρόνια. Η συνεργασία αυτή μας βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη της μονάδας και στην κτηνιατρική παρακολούθηση των ζώων». Η Φάρμα έχει προσαρμοστεί στα ποιοτικά στάνταρ για τη καλή ποιότητα γάλακτος, όπως και στη διαχείριση των αποβλήτων της όπως μας λέει ο κ. Κώστας Σκαφιδάς. «Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της Φάρμας προϋποθέτει και άδεια διάθεσης υγρών και στερεών αποβλήτων. Όταν πλένουμε τα κεκλιμένα τσιμεντένια δά- πεδα, τα απόβλητα οδηγούνται σε υπό- γεια φρεάτια και καταλήγουν σε μεγάλη δεξαμενή. Από εκεί γίνεται άντληση και διαχωρισμός. Τα στερεά, αφού στεγνώσουν, χρησιμοποιούνται για στρωμνή στις θέσεις ανάπαυσης των ζώων και για λίπανση. Τα υγρά επιστρέφουν στη χωμάτινη δεξαμενή για ζύμωση 250-400 ημέρες και σκοπό έχει να απομακρύνει οργανικά και ανόργανα στερεά, ώστε να μειωθεί το ρυπαντικό στοιχείο. Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, αδειάζουμε τη δεξαμενή και λιπαίνουμε τις καλλιέργειές μας με υγρή κοπριά. Επομένως διαχειριζόμαστε πλήρως τα λύματα και είμαστε σε επαφή με εταιρείες για μετατροπή των στερεών σε ηλεκτρική ενέργεια».

Ανήσυχοι επιχειρηματίες οι άνθρωποι της Φάρμας, δεν επαναπαύονται. Στις βλέψεις τους είναι να διπλασιάσουν την παραγωγή γάλακτος και να αναπτυχθούν και σε άλλους τομείς π.χ. στην εμφιάλωση γάλακτος και στην πώληση κρέατος. Θέλουν όμως να το κάνουν με σύνεση και από την άλλη φοβούνται τη γραφειοκρατία. Γιατί στην Ελλάδα δεν αρκεί να έχεις μια καλή ιδέα. Πρέπει να διαθέτεις απεριόριστα αποθέματα υπομονής, ώστε να τα βάλεις με το τέρας της γραφειοκρατίας, για να καταφέρεις κάποτε…να την υλοποιήσεις

πηγή: παραγωΓΗ (σελ. 7)