Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

οι Αυλόπορτες της Λακωνίας


Ένα χαρακτηριστικό και άμεσα αναγνωρίσιμο στοιχείο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αποτελούν οι αυλόπορτες.

Εδώ και μερικά χρόνια άρχισα να τις φωτογραφίζω και τις φωτογραφίες, που κυρίως είναι από την περιοχή της Λακωνίας, θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Όπως θα δείτε παρακάτω, οι αυλόπορτες εξωτερικά διαμορφώνονται με αγκωνάρια και μετά την τοποθέτηση ενός μικρού κεφαλοκόλωνου ξεκινά ένα τόξο (ελλειπτικό ή ημικυκλικό) με μονή ή διπλή σειρά αγκοναριών, με κεραμοπλαστικά ή όχι.

 Η κατασκευή ολοκληρώνεται με μία στέγη, δίριχτη ή μονόριχτη. Πίσω από τα αγκωνάρια στερεώνονται, με τους ειδικούς μεταλλικούς συνδέσμους, η κάσα της ξύλινης πόρτας. Τα φύλλα της ξύλινης πόρτας είναι είτε απλά καρφωτά ή στην καλλίτερη περίπτωση ψευτοταμπλαδωτά, από την εξωτερική πλευρά, ενώ εσωτερικά πάντα υπάρχουν οι τρεις οριζόντιες τάβλες, στις οποίες έχουν καρφωθεί οι εξωτερικές (κατακόρυφες) τάβλες.

Ακόμα πάνω σε αυτές τις τάβλες στερεώνονται και οι μεντεσέδες. Η όλη κατασκευή έχει, σε κάτοψη βάθος περί το ένα μέτρο και εσωτερικά η κάλυψή της ήταν οριζόντια και διαμορφώνεται με την επάλληλα χοντρά ξύλα. Περί το ένα μέτρο πιό ψηλά από το δάπεδο υπάρχει, κάθετα στην πόρτα, ένα χοντρό ξύλο, ενσωματωμένο στον τοίχο, όπου στερεώνεται η μεταλλική αμπάρα.

Δείτε τ απάντα και πολλές εικόνες για τις ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΑΥΛΟΠΟΡΤΕΣ της Λακωνίας στο SPARTA - ARCHITECTURE