Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ο Λάκωνας Δήμαρχος Αν. Αλιφέρης

Την τελευταία του πνοή, σε νοσοκομείο της Αστόριας, άφησε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης, θύμα της επάρατου, που πολέμησε τα τελευταία δύο χρόνια δείχνοντας ότι κέρδιζε τη μάχη.
Μετά την υποβολή του σε δύο εγχειρήσεις το Σεπτέμβριο του 2011 στο θεραπευτήριο «Υγεία» στην Αθήνα και τη θεραπεία που ακολούθησε τα μηνύματα για την πορεία της υγείας του πετυχημένου δημάρχου ήταν ενθαρρυντικά.

Η επιδείνωση, ωστόσο, ήταν αναπάντεχη όταν μόλις πριν από δύο μήνες άρχισαν να εκδηλώνονται μεταστάσεις κυρίως στους λεμφαδένες και στο λαιμό με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η συνέχιση της θεραπείας του στην Αμερική. Αρχικώς αναζήτησε με τη συνδρομή φίλων και συγγενών του θεραπεία στην κλινική «Μayo» στη Μιννεάπολη και όταν ενημερώθηκε από τους ιατρούς ότι αυτή ήταν αδύνατη λόγω του προχωρημένου της ασθένειας αποφασίστηκε η μεταφορά του οδικώς στο «Μεμόριαλ» και η εξέτασή του από τους κορυφαίους ιατρούς της Αμερικής σε θέματα καρκίνου Ζαάχ.
Ενώ αντιμετωπίστηκε οίδημα στο λαιμό του οι ιατροί έκριναν ότι δεν ήταν δυνατή η υποβολή του σε χειρουργική επέμβαση με αποτέλεσμα να αποφασιστεί από την οικογένειά του και τον ίδιο η επιστροφή του στη Ρόδο, χθες το πρωί.

Η κατάστασή του ήταν όμως βεβαρημένη και οι ιατροί δεν του χορηγούσαν βεβαίωση για να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Ελλάδα. Την Κυριακή εισήχθη σε νοσοκομείο της «Αστόριας» και χθες το μεσημέρι κατέληξε. Μέλη της οικογένειάς του δεν μπόρεσαν να μεταβούν στην Αμερική λόγω καθυστέρησης στην έκδοση της βίζας.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό, πού και πότε θα κηδευτεί.

Στην τελευταία του δημόσια επιστολή προς τους κατοίκους της Τήλου, την 13η Σεπτεμβρίου 2011, με τίτλο "μία ακόμα μάχη" ο αείμνηστος Τάσος Αλιφέρης ανέφερε τα εξής για το πρόβλημα της υγείας του:
"Είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω συγγνώμη από όσους αγαπούν την Τήλο και με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους για μία ολιγοήμερη ελπίζω απουσία από το νησί μας.
Τόσα χρόνια έχουμε μάθει πια πολύ καλά να δίνουμε μάχες κάθε είδους και κρισιμότητας και να βγαίνουμε νικητές.

Σ' αυτή τη ζωή όμως μερικές απ' αυτές φαίνονται μοναχικές. Όμως δεν είναι έτσι. Νιώθω ότι και πάλι είμαστε όλοι μαζί και γι' αυτό σας ευχαριστώ.
Πρέπει να κάνω γνωστό ότι μου έδωσαν τη δυνατότητα να πάω σε εξειδικευμένα νοσηλευτικά κέντρα του εξωτερικού για καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζω.
Η απόφασή μου ήταν βέβαιη και αβασάνιστη, έχοντας απεριόριστη εμπιστοσύνη στους Έλληνες επιστήμονες, να παραμείνω στην Ελλάδα.

Για μια ακόμη φορά διαπιστώνω ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την Τήλο και θαυμάζουν αυτό που γίνεται στο νησί μας.

Όλοι αυτοί είναι μαζί μας και σ' αυτή τη μάχη γιατί θέλουν να συνεχίζουμε μαζί αυτό το όμορφο ταξίδι στο μέλλον με αυτό το πλεούμενο με το όνομα «Τήλος» που εμπεδώνεται στη συνείδηση των πολιτών ως η κιβωτός αξιών και αρχών για τον άνθρωπο και την ευτυχία του με σεβασμό στο περιβάλλον.

Λυπάμαι αφάνταστα που απογοήτευσα τους μικρούς μου φίλους των 5 ετών, και άνω που όπως κάθε Κυριακή και αυτή θα με περιμένουν στην προβλήτα για την βόλτα μας με το ταχύπλοο.
Θέλω να ξέρουν ότι και για μένα ήταν από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου και γι' αυτό το ίδιο στενοχωριέμαι και εγώ αλλά υπόσχομαι να κάνω τα πάντα για να τις ξαναζήσουμε.
Σημασία όμως έχει ότι αυτά και τα γέλια τους που άφθονα σκορπούσαν στα ταξίδια μας πάνε την Τήλο στο μέλλον που ονειρευτήκαμε και αυτό μας δίνει ικανοποίηση, δύναμη και αισιοδοξία.

Τάσος Αλιφέρης"


Στο άκουσμα του θανάτου του δημάρχου της Τήλου Τάσου Αλιφέρη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Με πόνο και συντριβή πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι ο Τάσος Αλιφέρης έφυγε για πάντα από κοντά μας. Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσεις ότι ο Τάσος τελικά λύγισε και ότι έχασε μια μάχη.
Έμοιαζε ανίκητος. Νόμιζες ότι τίποτα και κανένας δεν μπορούσε να τον καταβάλλει και να τον καθηλώσει.

Ήταν αδιανόητο γι' αυτόν να παραδοθεί και να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι σαν γιατρός και σαν δήμαρχος ενός μικρού νησιού έπρεπε να αποδεχθεί τη μοίρα της άγονης γραμμής.
Γενναίος από τη φύση του, μέχρι την τελευταία ώρα της ζωής του, αντιστάθηκε με σφοδρότητα σε όσους του είπαν "να αρκεστεί σε αυτά που έχει". Συγκρούστηκε με αυτούς που είχαν μια άλλη άποψη για το τι δικαιούται και τι αναλογεί σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου. Και όταν ο Τάσος συγκρουόταν, δεν έκανε εξαιρέσεις.

Έτσι πέτυχε το θαύμα της Τήλου, έτσι κατέστησε το νησί του σημείο αναφοράς και υπόδειγμα ορθολογικής ανάπτυξης. Σημείο αναφοράς και μέτρο πολιτικής διορατικότητας ο ίδιος, θα περάσει στην ιστορία σαν ένας τολμηρός οραματιστής, ένας πρωτοπόρος αυτοδιοικητικός και σαν ο μεταρρυθμιστής δήμαρχος που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Όσοι πίστευαν και πιστεύουν στο θεσμό, στην πραγματική έννοια της αποκέντρωσης και στον ρόλο που μπορεί να παίξουν οι περιφερειακές νησιωτικές δυνάμεις, είχαν το νησί του και τον Αλιφέρη για πρότυπο. Όλοι μας, όσοι υπηρετούμε αυτόν τον τόπο, το ‘χουμε πολλές φορές και το ‘χουμε ομολογήσει:"Αυτό έγινε στην Τήλο, μπορεί να γίνει και στα άλλα νησιά.

Είναι η ιδέα του Τάσου, οφείλουμε να την ακούσουμε με προσοχή και να την υιοθετήσουμε".
Ο Δωδεκανήσιος από τη Λακωνία, που επέλεξε ένα μικρό τόπο, την Τήλο, για πατρίδα του, έφυγε πολύ νωρίς. Θα λείψει στο νησί του, στους συμπατριώτες του, στους οικείους του, σε όλους μας.
Θα λείψει από την Αυτοδιοίκηση ένας μπροστάρης, που επέλεξε σαν στάση ζωής την αφοσίωση, την προσφορά, τους αγώνες και τη θυσία. Είναι βαρύ το καθήκον να αποχαιρετάς τον Τάσο τον Αλιφέρη. Μόνη παρηγοριά η μνήμη του, το έργο και το παράδειγμά του».

Η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ο Τάσος Αλιφέρης. Ευτύχησε στη ζωή του να παλέψει με πάθος για όσα πίστευε. Απέδειξε ότι δεν υπάρχουν «άγονα» νησιά, μόνο «άγονα» μυαλά. Έδωσε το παράδειγμα με τη στάση της ζωής του. Και από το παράδειγμά του, τουλάχιστον οι νεότεροι, έχουμε να μάθουμε πολλά. Θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Με την είδηση του θανάτου του δημάρχου Τήλου, Τάσου Αλιφέρη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με την αναγγελία του θανάτου του δημάρχου Τήλου και προέδρου των νησιωτικών δήμων και κοινοτήτων, συναδέλφου Τάσου Αλιφέρη, εκφράζει τη λύπη του για τον πρόωρο και άδικο χαμό του. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχασε έναν πρωτοπόρο δήμαρχο.Οι καινοτόμες ιδέες του, που εφαρμόστηκαν στο νησί της Τήλου, είναι η παρακαταθήκη για την αυτοδιοίκηση του μέλλοντος. Συνολικά ο νησιώτικος χώρος και ειδικά τα μικρά νησιά έχασαν έναν αγωνιστή και υπερασπιστή της ιδιαιτερότητάς τους και των συμφερόντων τους. Δέσμευσή μας το μεταφορικό ισοδύναμο που οραματίστηκε και πάλεψε να είναι πάντα προτεραιότητά μας».

πηγή: δημοκρατική