Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Ο "κουμπαράς" των 28,5 εκατ. του Αντώνη Σαμαρά για τις ανεμογεννήτριες της ΤΕΡΝΑ στην Εύβοια (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Το θέμα και με τις προπέλες στα βουνά (ανεμογεννήτριες) μας αφορά ιδιαίτερα εδώ στην Λακωνία. Η ΤΕΡΝΑ με τις θυγατρικές παραμένει γνωστή στο τόπο μας, εδώ και χρόνια,  αλλά αντίστοιχα δεν είναι γνωστές οι πρακτικές που ακολουθούνται και οι διαδρομές του χρήματος μακριά και πέρα από τους Νόμους....

Μπαράζ χρηματοδοτήσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης προς την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ακολούθησε το έγγραφο του Δασαρχείου Αλιβερίου Εύβοιας που απαγόρευε την πληρωμή των συγκεκριμένων επιδοτήσεων! Από τις 24 Νοεμβρίου 2014, όταν το Δασαρχείο ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης ότι η ΤΕΡΝΑ δεν έχει καταθέσει τα δικαιολογητικά για να πληρώνεται, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης της έχει δώσει 28.350.000 ευρώ!

Το θέμα αποκάλυψε με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου.

Στην Κάρυστο της νότιας Εύβοιας η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΑΕ και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ & ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΕ έχουν εγκαταστήσει αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 165 MW και έχουν ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο. Όμως για να πληρωθούν χρειάζεται, σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, να υποβάλλουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά: πρέπει να υποβληθεί στην Δασική Υπηρεσία αίτηση για καθορισμό του ανταλλάγματος χρήσης, να εγκριθούν οι οριστικές μελέτες των συνοδών έργων, καθώς και η απαιτούμενη φυτοτεχνική μελέτη αποκατάστασης του έργου. Η ΤΕΡΝΑ αυτά δεν έχει καταθέσει! Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στ. Ελλάδας (Διεύθυνση Δασών Ευβοίας - Δασαρχείο Αλιβερίου), που δημοσιεύει η "Κυριακάτικη Αυγή", απευθύνεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και είναι σαφές: "δεν έχει υποβάλλει στην υπηρεσία μας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά" (αρ. πρωτ. 3899/238466/24.11.2014).

Έξι αποφάσεις

Το λογικό αποτέλεσμα του εγγράφου θα ήταν το υπουργείο Ανάπτυξης να σταματήσει τις εκταμιεύσεις προς την ΤΕΡΝΑ, τουλάχιστον μέχρι να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Όμως για τον Ν. Μηταράκη σημαίνει το ακριβώς αντίθετο! Από τις 24 Νοεμβρίου που δημοσιεύθηκε το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, και μέσα σε μία εβδομάδα, υπέγραψε ούτε μία ούτε δύο, αλλά 6 υπουργικές αποφάσεις για εκταμίευση ποσών προς την ΤΕΡΝΑ! Από την ημέρα που έμαθε ότι δεν πρέπει να πληρώνει, της έδωσε 28,350 εκατ. ευρώ! Ειδικότερα, σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύπτει η "Κυριακάτικη Αυγή", ο Ν. Μηταράκης έδωσε εντολή να εκταμιευθούν στην ΤΕΡΝΑ

-στις 28 Νοεμβρίου: 6.300.000 ευρώ
-στις 28 Νοεμβρίου: 6.300.000 ευρώ
-στις 28 Νοεμβρίου: 3.150.000 ευρώ
-στις 28 Νοεμβρίου: 5.670.000 ευρώ
-στις 1 Δεκεμβρίου: 4.410.000 ευρώ
-στις 1 Δεκεμβρίου: 2.520.000 ευρώ
Δηλαδή έδωσε 21.420.000 ευρώ την Παρασκευή και άλλα 6.930.000 ευρώ την Δευτέρα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για εσπευσμένη εκταμίευση χρημάτων, η οποία δεν δικαιολογείται στην υπουργική απόφαση. Επισημαίνεται πως ο Ν. Μηταράκης σπεύδει να κάνει τις εκταμιεύσεις επικαλούμενος παλαιότερη βεβαίωση του Δασαρχείου Αλιβερίου, και όχι την πρόσφατη που υπογράφει η δασάρχης Αγγελική Γκοτζαμάνη.
πηγή: avantipopolo.gr