Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ του Καβομαλιά

Η ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ είναι μια ερμηνεύτρια της σύγχρονης γενιάς, που έχει όμως ήδη μία μακρά θητεία στον χώρο της βυζαντινής και της δημοτικής μουσικής παράδοσης. Ο κόσμος της Βυζαντινής Μουσικής την γνώρισε, ήδη από παιδί, κυρίως μέσω ηχογραφήσεων με τον Γέροντα Πορφύριο τον καυσοκαλυβίτη, ενώ στον κόσμο της Παράδοσης τη μύησε, τη σύστησε και την ανέδειξε ο κορυφαίος δάσκαλος και ερμηνευτής της παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης, στον οποίο μαθητεύει από το 2003 και αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία χρόνια, σε συναυλίες και δισκογραφία.

Κατάγεται από τα Βελανίδια στον Καβομαλιά και από την Προύσσα της Μ. Ασίας, είναι Νομικός με ειδίκευση σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με μεταπτυχιακά στο Ποινικό και στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο (υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Ιωάννου Μ. Κονιδάρη), υποψήφια διδάκτωρ Νομικής και διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής. Η φωνή της, ευαίσθητη και αέρινη, κινείται στους δρόμους της παράδοσης, δημοτικής και βυζαντινής, εκεί που "ακουμπά" η ψυχή της. Αποτελεί σήμερα μοναδική περίπτωση γυναίκας ψάλτριας στην Ελλάδα, με επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της, με ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της έως σήμερα και με καλλιτεχνικές ζωντανές εμφανίσεις που συνδυάζουν τους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους με τα παραδοσιακά τραγούδια.

Υπήρξε συνεργάτης του Επικ. Καθηγητή της Νομικής Αθηνών, Νικολάου Λίβου, του νομικού περιοδικού "Ποινικά Χρονικά" των νομικών εκδόσεων Π. Σάκκουλας και των δικηγορικών γραφείων του Βασίλη Βενέτη και του Πλάτωνα Νιάδη. Αριστούχος διπλωματούχος Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, από την Σχολή της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, με δάσκαλο κυρίως τον Δημήτριο Βερύκιο. Εμφανίζεται σε συναυλίες και παραστάσεις Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής. Συμμετείχε στην σειρά εκπομπών της ΕΤ1 "Επικράνθη" (παραγ. 2005) με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, που γυρίστηκε στον Μυστρά. Είναι επίτιμη πρόεδρος του "Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτριών" και έχει τιμηθεί από τον κύκλο των Ιεροψαλτών, μέσω του περιοδικού «το Ψαλτήρι», για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική και την Ορθοδοξία.

Έχει λάβει μέρος σε κάποιες ιδιαίτερα ξεχωριστές συναυλίες και παραστάσεις, μεταξύ των οποίων διακρίνονται: το Αφιέρωμα για τα 50 χρόνια προσφοράς του Χρόνη Αηδονίδη στην παράδοση (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), το Αφιέρωμα στα 70 χρόνια της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Μ.Μ.Α.), σε Συναυλία, υπό την αιγίδα και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο προαύλιο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (Κωνσταντινούπολη), σε Συναυλία και μουσικολογική ημερίδα που διοργάνωσε η ομάδα «EthomusiKa» του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Παρίσι), στο 6ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, σε πλήθος παραστάσεων και ημερίδων του "Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης" και σε μουσικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο Συνεδρίων και επιστημονικών ημερίδων του Λαογραφικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με πολλούς καταξιωμένους τραγουδιστές, με τον συνθέτη Γιώργο Βούκανο και με τους ηθοποιους: Άννα Συνοδινού, Γιάννη Βόγλη, Γρηγόρη Βαλτινό και Πέτρο Πετράκη.

τη ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ θα την βρείτε:
facebook
youtube
τα blog της "Απ' την άκρη" & "blogtips"