Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Σηκώνουν πανό στην Πελλάνα για τους θαμμένους τάφους την 25η Μαρτίου

Επετειακή εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στην Πελλάνα με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάψιμο της ιστορίας…

Αυτό αναφέρουν στην πρόσκλησή τους οι πολίτες της Πελλάνας οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι:« Η Αρχαία Λακεδαίμονα, η σημερινή Πελλάνα ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια από τον διαπρεπή αρχαιολόγο Δρ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο. Με την εκδήλωση αυτή επιχειρείται η αναβίωση εκείνων των σημαντικών ημερών όταν ήρθαν στην επιφάνεια τα σπουδαιότερα ευρήματα του 21ου αιώνα τα οποία σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πριν 10 χρόνια, Μάρτιος του 2002, λίγο πριν το Πάσχα, μπαζώθηκε ο Βασιλικός Τάφος με 200 τόνους νταμαρίσιο χαλίκι από το Κ.Α.Σ. και την Ε’ ΕΚΠΑ Εφορεία Αραιοτήτων Σπάρτης με την δικαιολογία: «τον κλείνουμε προσωρινά και τον ανοίγουμε Μάϊο – Ιούνιο». Φέτος, τέλος Μαρτίου κλείνουμε 10 ολόκληρα χρόνια από τότε που θάφτηκε και παραμένει κλειστός. Ο μεγαλοπρεπέστατος Θολωτός Λαξευτός Βασιλικός Τάφος, ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον κόσμο, βουλιάζει μέσα στη Λάσπη. Οι υπόλοιποι βασιλικοί θολωτοί λαξευτοί τάφοι αφημένοι στο έλεος του Θεού κινδυνεύουν και καταστρέφονται κάθε φορά από φυσικά καιρικά αίτια και γίνονται χειμερινές λίμνες.

Ο χώρος είναι αφύλαχτος και όποιος θέλει μπαίνει να κλέψει ανενόχλητος.
Τα εκπληκτικά ευρήματα της Πελλάνας τα οποία αποτελούσαν το μεγαλύτερο τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης βρίσκονται σε αποθήκες μέχρι να γίνει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο…
Η επίσημη Πολιτεία για αυτά τα σπουδαία έργα των προγόνων μας παραμένει άφαντη και αδιάφορη. Κανένας δεν έχει δει ή ακούσει τους αρμόδιους Αρχαιολόγους της Ε’ ΕΚΠΑ να εξηγούν τι απέγινε το κονδύλι των 100.000 ευρώ για την προστασία και ανάδειξη των Αρχαίων της Πελλάνας. Κανείς δεν λέει πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την συντήρηση των μνημείων.

Οι αρχαιότητες είναι ο πολιτισμός μας για την τουριστική μας ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι η κληρονομιά μας.
Την Κυριακή 25η Μαρτίου, Εθνική μας εορτή κάνουμε διαμαρτυρία για να λυθεί το πρόβλημα για το καλό και το μέλλον τους τόπου μας!»
Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν όταν το γραφείο Τύπου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη ανακοίνωνε κονδύλιο ύψους 100.000 ευρώ προς την Ε΄ Εφορία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης (Ε΄ ΕΚΠΑ) για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην Πελλάνα Λακωνίας.
Δύο μήνες μετά όμως, ο Μεγαλοπρεπέστατος, Λαξευτός, Θολωτός, Βασιλικός Τάφος της Πελλάνας, ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον κόσμο, βουλιάζει δυστυχώς μέσα στη λάσπη και στην αδιαφορία της γραφειοκρατίας, όπως ακριβώς και η ίδια μας η Χώρα.

Διαβάστε περισσότερα Ἔρρωσο: Σηκώνουν πανό στην Πελλάνα για τους θαμμένους τάφους την 25η Μαρτίου http://erroso.blogspot.com/2012/03/25.html#ixzz1ppVYIHkA