Οι ανυπόταχτοι Μανιάτες δηλώνουν εξοργισμένοι με τον υπουργό "Καταστροφής του Περιβάλλοντος" Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την πρόθεση του υπουργείου του, να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες στην περιοχή τους, η οποία πέρα από την μοναδική της άγρια ομορφιά, έχει χαρακτηριστεί και περιοχή "Natura" και "Ζώνη Ειδικής Προστασίας".«Όποιος τολμήσει να βάλει ανεμογεννήτριες στη Μάνη έχει κάνει λάθος. Θα τον παλουκώσουμε πάνω στις ανεμογεννήτριες» δηλώνουν οι ντόπιοι.
Με πρόσφατη απόφαση του ο απερίγραπτος κ. Παπακωνσταντίνου δίνει το "πράσινο φως" για την κατασκευή αιολικών πάρκων στα βουνά της Μάνης αλλά και άλλων προστατευμένων περιοχών, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν θα διαθέτουν... ειδικό ραντάρ (!!!) που θα τις σταματάει όταν πλησιάζει σμήνος πουλιών.
Το "Υπουργείο Καταστροφής του Περιβάλλοντος" παρέλαβε μέσα στο 2010 από γραφείο ειδικών, τη μελέτη αξιολόγησης των περιοχών Natura και Ειδικής Προστασίας. Το περιεχόμενο της αναφέρει ότι στην οροσειρά του νοτίου Ταϋγέτου εκεί όπου έχει προβλεφθεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες ενέργειας να εγκατασταθούν έξι συνολικά αιολικά πάρκα, καταγράφηκαν από τους ορνιθολόγους περί τα 260 είδη πτηνών εκ των οποίων τα 70 μένουν μόνιμα στη περιοχή και αναπαράγονται σε αυτήν. Με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις ο υπουργός "Καταστροφής του Περιβάλλοντος" κ.Παπακωνσταντίνου επιχειρεί να ξεπεράσει την απαγόρευση τοποθέτησης ανεμογεννητριών, καταστρατηγώντας κάθε έννοια Περιβαλλοντικής Προστασίας, θέλοντας να εξυπηρετήσει τα καταστρεπτικά σχέδια των Μεγαλοεργολάβων της Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης! Ωστόσο οι αντιδράσεις από οικολόγους και ντόπιους είναι ήδη πάρα πολλές.
«Γνωστό σε όλους είναι το περιστατικό του γύπα που χτυπήθηκε από ανεμογεννήτρια στο οροπέδιο του Λέντα στη Κρήτη», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Κέντρου Προστασίας Αγρίων Ζώων Πελοποννήσου και Κρήτης, κ. Πέτρος Καπερναράκος, «το οποίο αποδεικνύει ότι τα πουλιά δεν βλέπουν το κινητό μέρος της ανεμογεννήτριας αλλά μόνο το σταθερό, δηλαδή τον ιστό. Κατά συνέπεια στις μεταναστευτικές περιόδους όπου μεγάλες ομάδες μεταναστευτικών ειδών έρχονται στη συγκεκριμένη περιοχή για να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους, θα έχουμε πολλές συγκρούσεις πτηνών πάνω στις ανεμογεννήτριες καθώς η τοποθέτηση τους θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς και δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος γι’ αυτά». Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", η οποία έχει και εκτενές ρεπορτάζ, οι κάτοικοι έχουν ήδη πάρει τα όπλα και απειλούν να μην πατήσει κανείς το πόδι του στη Μάνη.
Μάλιστα ο πατήρ Απόστολος ο ιερέας του χωριού Δρύαλος που ζει μαζί με την οικογένεια στο βουνό, στα σημεία όπου έχει προβλεφθεί να τοποθετηθεί αριθμός ανεμογεννητριών δηλώνει: «Εμείς ανεβαίνουμε καθημερινά για να φροντίσουμε τα ζώα μας. Κάθε μέρα διαπιστώνουμε ότι το βουνό γκρεμίζεται από την διάβρωση του εδάφους. Αν ανοίξουν οκτώ μέτρα δρόμο που λένε για να περάσουν τα μηχανήματα τους θα καταστραφούν περισσότερα από 100 μέτρα της πλαγιάς πάνω στη προσπάθεια να γίνει η διάνοιξη. Δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν με τις ζωές μας».