Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

O Νίκος Κωστόπουλος μιλά για τον "3o ΤΑΫΓΕΤΟΣ Challenge"

Πως ξεκίνησε η Trail Project; Τι υπάρχει για την συνέχεια;
Η Trail Project είναι μία παρέα φίλων όπου πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει το να περνάει καλά, διασκεδάζοντας με αυτό που κάνει. Αφορμή για τη δημιουργία της στάθηκε η διοργάνωση του Taygetos Challenge το 2010, όπου εκεί μοιράστηκαν οι "ρόλοι" και το πείραμα είχε απόλυτη επιτυχία. Τρία χρόνια μετά είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να οργανώσουμε τα πάντα ενώ ο στόχος για το μέλλον παραμένει το να προσφέρουμε ποιοτικούς αγώνες, με ασφάλεια, όσο αυτό είναι δυνατό σε ορεινό περιβάλλον, με πρωτότυπες ιδέες, μεταφέροντας το πάθος και την αγάπη μας για τις δραστηριότητες στη φύση.

Τι περιλαμβάνει το διήμερο του 3ου Taygetos Challenge σε αγωνιστικό επίπεδο;
Το Challenge είναι ουσιαστικά ο συνδυασμός δύο αγώνων. Του Κάθετου ή Vertical Speed όπως ονομάζεται και του Μαραθώνιου αγώνα που γίνεται την Κυριακή. Παράλληλα όμως υπάρχουν και δύο μικρότερες διαδρομές την Κυριακή, η Experience και η Fun. Έτσι ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης και του αγωνιστικού του προγραμματισμού γενικότερα. Στη διαδρομή του Κάθετου γίνεται και αγώνας παιδιών. Οι αγώνες είναι η αφορμή για να συναντηθούν φίλοι και γνωστοί, να διασκεδάσουν και για αυτό φέτος έχει οργανωθεί ένα πάρτυ την Παρασκευή βράδυ, με ζωντανή μουσική, στο μπαρ Tikla.

Δύο ημέρες, τέσσερις αγώνες. Τι χαρακτηρίζει τον κάθε αγώνα;
Ο Κάθετος είναι ένας αγώνας ταχύτητας. Με 650 μέτρα μήκος και 150 μέτρα θετικής ανάβασης όπου ο πρώτος αθλητής το 2011 χρειάστηκε λιγότερο από 4 λεπτά για να ολοκληρώσει την προσπάθεια. Σύντομος αλλά πολύ απαιτητικός ενώ το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει την τελική κατάταξη αφού οι αθλητές μαζεύουν βαθμούς από τους δύο αγώνες οι οποίοι προστίθενται ώστε να βγει το τελικό αποτέλεσμα.

Η Marathon διαδρομή με μήκος 36χλμ και 2200 μέτρα θετικής υψομετρικής είναι αρκετά απαιτητική, περνάει από πολλά χωριά και αξιοθέατα της περιοχής δίνοντας έτσι την ευκαιρία γνωριμίας με τον τόπο. Σε κάποια σημεία της είναι αρκετά τεχνική, με σήμα κατατεθέν την περιβόητη Κουδούνα. Μία απότομη ανάβαση 500 μέτρων μήκους, σε βραχώδες πεδίο όπου οι αθλητές στο τέλος της χτυπάνε μία κουδούνα! Αυτό είναι και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής, επιστροφή ακριβώς τα ίδια 500 μέτρα αφού πρώτα πάρουν μερικές ανάσες απολαμβάνοντας την υπέροχη, πανοραμική θέα.

Η Experience διαδρομή είναι 19,5 χλμ με 1200 μέτρα θετικής υψομετρικής. Ουσιαστικά είναι κοινή με τη μεγάλη διαδρομή αλλά δεν περιλαμβάνει την κουδούνα και μία ακόμη παρατεταμένη ανηφόρα έτσι είναι ιδανική για όποιον θέλει να δοκιμάσει πρώτη φορά ορεινό αγώνα ή για τους πιο έμπειρους να κάνουν μία δυνατή προπόνηση.

Η Fun διαδρομή με μήκος 4 χλμ και 200 μέτρα θετικής υψομετρικής απευθύνεται στους αρχάριους ή ακόμη και σε περιπατητές. Μία όμορφη, εύκολη βόλτα, γύρω από την Καρδαμύλη.

Η τοπική κοινωνία συμμετέχει στο διήμερο του 3ου Taygetos Challenge;
Οι επιχειρηματίες της περιοχής συμμετέχουν ενεργά και στηρίζουν, με τον τρόπο του ο καθένας, την προσπάθεια. Οι κάτοικοι όμως αν και εκτιμούν αυτό που γίνεται δε συμμετέχουν τόσο ενεργά. Όπως όλοι γνωρίζουμε η αθλητική παιδεία στη χώρα μας έχει ακόμη πολλά βήματα να κάνει.

Ο επισκέπτης τι μπορεί να δει, και να κάνει στις 7 & 8 Απριλίου στην όμορφη περιοχή της Πελλοπονήσου παράλληλα με τους αγώνες;
Η Καρδαμύλη και η ευρύτερη περιοχή έχει πολλές ομορφιές και ένα διήμερο σίγουρα δεν είναι αρκετό για να τις ανακαλύψεις. Επιβλητικά φαράγγια όπως του Βυρού και της Νιούπαντης, γραφικά χωριά όπως το Εξωχώρι, η Σαιδώνα τα Τσέρια, παλιά μοναστήρια όπως της Παναγίας, του Σαμουήλ και της Βαιδενίτσας, το υπέροχο ελατόδασος της Βασιλικής, η κορυφή του Ταύγετου στα 2407 μέτρα αλλά και αρκετές παραλίες με πεντακάθαρα νερά για κολύμβηση, καταδύσεις ή βόλτες με θαλάσσια καγιάκ. Πολύ κοντά η κοσμποπολίτικη Στούπα και λίγο μακρύτερα το μοναδικό Σπήλαιο Δυρού και το υπέροχο παραθαλλάσιο χωριό Λιμένι.

Υπάρχει κάτι διαφορετικό στο 3ο Taygetos Challenge σε σύγκριση με τις δυο προηγούμενες διοργανώσεις;
Η προσθήκη της Fun διαδρομής η οποία γίνεται φέτος για πρώτη φορά και το πάρτυ είναι τα νέα στοιχεία. Η ουσιαστική όμως διαφορά για φέτος θα είναι ο ‘’διεθνής αέρας’’ που θα φέρουν οι 25 ξένοι συμμετέχοντες αθλητές της Salomon οι οποίοι θα βρίσκονται για ολιγοήμερες διακοπές στην περιοχή και θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους.

Ποια είναι η πιο δύσκολη και πια η ποιο ευχάριστη στιγμή στη διοργάνωση ενός αγώνα;
Η δυσκολότερη στιγμή είναι λίγες ώρες πριν την εκκίνηση όπου προσπαθείς να σκεφτείς τι μπορεί να πάει στραβά, να μη ξεφύγει η παραμικρή λεπτομέρεια και να έχεις έτοιμο σενάριο για κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η πιο ευχάριστη είναι το βράδυ, όπου εφόσον όλα έχουν πάει καλά, κουρασμένος αλλά χαλαρός πλέον σχολιάζεις τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες που αποκόμισες από την όλη εκδήλωση.

συνέντευξη στον Βαγγέλη Ψυχογυιό