Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Στερόπη

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Στερόπη (από την ομηρική λέξη (α)στεροπή = αστραπή ή στραφτάλισμα γυαλιστερών πραγμάτων) είναι γνωστά τα παρακάτω 7 διαφορετικά πρόσωπα:

α) Μία από τις Πλειάδες, κόρες του `Ατλαντα και της Πλειόνης. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ελλάνικο, η Στερόπη ή Αστερόπη ζευγάρωσε με τον θεό του πολέμου `Αρη και απέκτησαν μαζί ένα γιο, τον Οινόμαο (ο Πλούταρχος στους «Βίους παραλλήλους» αναφέρει και τον Εύηνο), ενώ σύμφωνα με τον Παυσανία η Στερόπη ήταν σύζυγος του Οινομάου: Στο ανατολικό αέτωμα του ναού του Δία στην Ολυμπία παριστανόταν (κατά την περιγραφή του Παυσανία) το ζεύγος Οινομάου-Στερόπης στα δεξιά του ίδιου του Δία, ενώ στα αριστερά στεκόταν η κόρη τους Ιπποδάμεια.
β) Κόρη του Κηφέα του Τεγεάτη, η οποία είχε πάρει από τον Ηρακλή ένα βόστρυχο (κοτσίδα) της Γοργώς για να υπερασπίσει την Τεγέα εναντίον εχθρικών επιδρομών. Και αυτή η Στερόπη απαντάται και ως «Αστερόπη», αλλά και ως «Αερόπη». Σε νομίσματα της Τεγέας εικονίζεται η θεά Αθηνά να δίνει πλεξούδα της Μέδουσας στον Κηφέα ή στην Αστερόπη.
γ) Θυγατέρα του θεού Ηλίου, αδελφή της Πασιφάης. Η Στερόπη αυτή παντρεύτηκε τον Ευρύπυλο, βασιλιά της Κυρήνης, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Κελαινώς. Παιδιά τους ήταν ο Λεύκιππος και ο Λυκάονας.
δ) Κόρη του Πλευρώνα και της Ξανθίππης.
ε) Κόρη του Ακάστου και της Αστυδαμείας.
στ) Κόρη του Πορθάονα και πιθανή μητέρα των Σειρήνων.
ζ)Μία από τις Μαινάδες.