Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

«Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας Δήμου Ανατολικής Μάνης» στο Γύθειο.

Ο Βουλευτής Λακωνίας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος μετά τη συνάντησή του με τον Ειδικό Γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα κ. Εμ. Πατεράκη, με αφορμή τη προώθηση των εγκεκριμένων από το ΕΣΠΑ έργων της Λακωνίας, επιβεβαίωσε δια της υπογραφής του την πλήρη ένταξη της πράξης «Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας Δήμου Ανατολικής Μάνης» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα».

Βασικός άξονας του εγκεκριμένου έργου είναι η αποκατάσταση του κτηρίου του Παλαιού Παρθεναγωγείου Γυθείου και η μετατροπή του σε Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας (ΚΠΕ) του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Το έργο αφορά στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών με έμφαση την αναβάθμιση της υποδομής, του ιστορικού διατηρητέου κτηρίου του Παρθεναγωγείου Γυθείου, με κύριο στόχο την τουριστική αξιοποίηση του πολιτιστικού αυτού πόλου, μέσω της δημιουργίας Κέντρου Πληροφόρησης και Ερμηνείας του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Κύριο θέμα θα είναι η προβολή της ιδιαίτερης τοπικής ταυτότητας, προβάλλοντας την προ-βιομηχανική και πρωτο-βιομηχανική Μάνη, με έμφαση στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια και οι παραδοσιακές μέθοδοι επεξεργασίας της μανιάτικης πέτρας, η παρουσία της πέτρας σε ολόκληρη την περιοχή, η οικοδομική αλλά και καλλιτεχνική χρήση της πέτρας στη νεώτερη Μάνη και οι παραγωγικές δραστηριότητες, τα τοπικά ποιοτικά και παραδοσιακά προϊόντα. Το έργο συμβάλλει στην ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Ανατολικής Μάνης αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτισμού της περιοχής.

Στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει αντίστοιχο έργο, γεγονός που θα συμβάλλει καταλυτικά στην ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού μας, αλλά και στη διαμόρφωση ενός κατάλληλου εξωτερικού περιβάλλοντος στο Δήμο Ανατολικής Μάνης για την υποστήριξη της επιχειρηµατικότητας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα στην περιοχή.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, αλλά σε μια στιγμή που η Μάνη έχει δικαιωθεί με την ένταξή της στο άρθρο 62 του Ν.998/79, η δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης και Ερμηνείας έρχεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων αξιοποίησης του πλούτου της Λακωνίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων της Ανατολικής Μάνης.

Μάλιστα δε, ο Βουλευτής κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος εξασφάλισε τη διαβεβαίωση του Ειδικού Γραμματέα ότι την ίδια τύχη θα λάβουν και άλλα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το Νομό Λακωνίας, όπως το φράγμα της Κελεφίνας κ.α.