Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ο.Β.Σ.Λ.Α. ΜΕ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ

Φωτογραφία: Από αριστερά: ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Χρόνης Περιβολάρης, ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δερτιλής, ο Γ.Γραμματέας Γιώργος Αναστασάκης και το Αν.Μέλος Καλλιόπη Λιβανού στην συνάντηση της 4ης Φεβρουαρίου 2012 στο Limira Mare

Συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής (Ο.Β.Σ.Λ.Α.) και των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στα Βάτικα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012, στο ξενοδοχείο Limira Mare, στη Νεάπολη. Ως πλαίσιο συζήτησης είχαν τεθεί εκ μέρους της Ομοσπονδίας τα προβλήματα αλλά και οι αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας.

Επιχειρώντας μια πρώτη εισήγηση, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Γιάννης Δερτιλής, έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, της ανάδειξης των «θησαυρών» του τόπου αλλά και της αγκυροβολίας στον Όρμο της Νεάπολης. Ο κ. Δερτιλής υπογράμμισε πως σκοπός της συνάντησης είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των συλλογικών φορέων της περιοχής και η κοινή δράση απέναντι στα προβλήματα αλλά τις προκλήσεις του καιρού μας.

Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των συλλογικών φορέων του τόπου τόνισε και η κ. Τασία Γαβρίλη, εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της «Τουλίπας Γουλιμή», κ. Νίκη Δεληγιάννη, υπογράμμισε ότι τόσο τα προβλήματα όσο και τα συμφέροντα των Βατικιωτών είναι κοινά, κάνοντας μνεία στα αισθήματα ενότητας που είναι αναγκαίο να μας διαπνέουν.

Στο ίδιο πνεύμα και ο εκδότης της εφημερίδας «Τα Βάτικα», κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη συσπείρωσης και κοινής δράσης όλων των συλλογικών φορέων αλλά και των πολιτών, επεσήμανε πως τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν σημαντικά και θα πρέπει να επαναλαμβάνονται σε σταθερή βάση.

Με αμείωτο ενδιαφέρον επίσης παρακολουθήσαμε την τοποθέτηση της κ. Δέσποινας Παπούλη, προέδρου του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων "Ξένιος Ζεύς" αλλά και Γενικής Γραμματέως της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων - Δωματίων Πελοποννήσου και Κυθήρων. Η κ. Παπούλη, αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του τουρισμού στην περιοχή μας, δήλωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουμε όλοι «στρατιώτες» προκειμένου να «κερδίσουμε το παιχνίδι» αλλά και να μπορέσουμε να ακουστούμε. Κατέθεσε δε ενδεικτικά και πέντε προτάσεις. Την ανάγκη σήμανσης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους της Αγίας Μαρίνας, την ολοκλήρωση του δρόμου προς το Σπήλαιο της Καστανιάς, την αξιοποίηση της ακτογραμμής μήκους 13 χλμ. που διαθέτουμε, την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών της περιοχής μας αλλά και του Βροντά, καθώς και την ανάπλαση της Παραλίας της Νεάπολης. Τάχθηκε, επίσης, κατά της ανεξέλεγκτης αγκυροβολίας στον όρμο των Βατίκων, που «καταδικάζει», όπως είπε, την προοπτική της τουριστικής αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου.

Στο ζήτημα των παραδοσιακών οικισμών αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Τριπόντικας, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα», ο οποίος έκανε λόγο για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το τοπωνύμιο - brand name «Καβομαλιάς» στην προοπτική ανάπτυξης του τόπου.

Παίρνοντας τον λόγο, το μέλος του Δ.Σ. της «Τουλίπας Γουλιμή», κ. Γιάννης Ψαρράκης, έκανε αναφορά τόσο στο ιστορικό των προσπαθειών βιομηχανοποίησης της περιοχής όσο και στις απειλές για το περιβάλλον, όπως η ανεξέλεγκτη αγκυροβολία στον όρμο των Βατίκων και η ενδεχόμενη δημιουργία εργοστασίου στα Ασπρούδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (δίκτυα μεταφοράς, ανεμογεννήτριες κλπ). Ο κ. Ψαρράκης έκανε μνεία, τέλος, στην προτροπή του ταξιδιωτικού συντάκτη κ. Α. Ιορδάνογλου, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συμποσίου για τον Καβομαλιά, ο οποίος τόνισε ότι «δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω ο τόπος προκειμένου να αξιοποιηθεί τουριστικά από τον να τον διατηρήσουμε αναλλοίωτο».

Από την πλευρά του το μέλος της Ομάδας «Τέχνης Καμώματα», κ. Γιώργος Μπουτέρης, πρότεινε μεταξύ άλλων να εκμεταλλευτούμε την ύπαρξη του εξαιρετικού αναρριχητικού πάρκου στον Άγιο Νικόλα, με τη θεσμοθέτηση π.χ. μιας Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Αναρριχητών, η οποία θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε ένα άλλο είδος τουρισμού, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί και κατά τη χειμερινή περίοδο. Συμπλήρωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως είναι ανάγκη στην επόμενη συνάντηση των συλλογικών φορέων να καταθέσουμε όλοι ιδέες που μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή.

Σε παρόμοιο πλαίσιο ο κ. Αντώνης Μινώπετρος, εκ μέρους του Συλλόγου Καφεζαχαροπλαστών και Εστιατόρων, είπε χαρακτηριστικά πως κάνοντας κάτι απλό όπως να φυτέψουμε δυο βουκαμβίλιες έξω από τα μαγαζιά μας, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την εικόνα της πόλης, ενώ επεσήμανε και την ανάγκη ανάπλασης του «μετώπου» της παραλίας. Με αφορμή δε το κλείσιμο του καφε-μπαρ «Καρνάγιο», αναφέρθηκε στην τάση της νεολαίας να φεύγει και να μην γυρίζει πίσω στα Βάτικα.

Μιλώντας, στη συνέχεια, για μια σειρά από θέματα, ο κ. Χρόνης Περιβολάρης, νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα του αγκυροβολίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαχίου, κ. Γιώργος Βαρβαρέσσος, αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μονεμβασίας, κ. Παναγιώτης Σταθάκης. Ο κ. Σταθάκης αφού μας ενημέρωσε σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος μέσα σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, όπως είναι το σημερινό, προσκάλεσε τους συλλογικούς φορείς να συνεργαστούν με τους ανθρώπους και τις υπηρεσίες του Δήμου, ανοίγοντας έτσι έναν δίαυλο επικοινωνίας π.χ. σε ζητήματα τουριστικής ανάδειξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινή συνισταμένη όλων σχεδόν των παρεμβάσεων ήταν η ανάγκη προστασίας του τόπου από την πάσης φύσεως βιομηχανοποίησή του και η ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των σπάνιας ομορφιάς του. Εξίσου σημαντική μπορεί να χαρακτηριστεί η ανάγκη η οποία αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, πρωτοβουλιών που θα προάγουν τόσο τη συνεννόηση όσο και την ομόνοια μεταξύ των Βατικιωτών, με μοναδικό στόχο το καλό του τόπου.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την παρουσία τους στη συνάντηση και τους: εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Βατίκων τον Πρόεδρο κ. Μηνά Παπούλη, εκ μέρους του Συλλόγου Μεσοχωρίου «Η Αναγέννησις» τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Καραντζή, εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Καβομαλιά τον Πρόεδρο κ. Σταύρο Σαρμπάνη, εκ μέρους του Συλλόγου Λαχίου «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» τον Πρόεδρο κ. Παρασκευά Μηνόγιαννη, εκ μέρους του Αλιευτικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Λιβανό, εκ μέρους του Συλλόγου Μεσοχωριτών «Η Αγία Παρασκευή» τον κ. Παρασκευά Σωτήραλη, και εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Βοιών την κ. Αιμιλία Θερμολιά.