Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

η ΝΙΚΗ απέναντι στις ανεμογεννήτριες στον Ζάρακα

(Από το VATIKA2000 η Δημοσίευση Εφημερίδας ''ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ'' φύλλο 304 - Δεκέμβριος 2011)
Επιτυχής ήταν ο αγώνας των κατοίκων του Ζάρακα ενάντια στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Χιονοβούνι Ζάρακα! Παρά την επιπόλαιη συναίνεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού ισχύος 24 M, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, μετά από πολυάριθμες προσφυγές κατοίκων και φορέων της περιοχής, αναγκάστηκε να γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Πρόκειται για μία περίπτωση χαρακτηριστική της ευκολίας με την οποία οι πολιτικοί μας κάνουν τα στραβά μάτια απέναντι στο δίκιο των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της "πράσινης ανάπτυξης". Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση του αιολικού σταθμού επρόκειτο να εγκατασταθεί σε χώρο, εγγύς του οποίου βρίσκεται σε διαδικασία κήρυξης σε "παραδοσιακό οικισμό" ο Χάρακας (βάσει του χωροταξικού απαγορεύεται η χωροθέτηση ανεμογεννητριών σε απόσταση μικρότερη από 1500 μ. από τα όρια των οικισμών). Εξίσου σημαντικό, η περιοχή ανήκει σε Ειδική Ζωνη Προστασίας και υπάγεται σε προστατευτικές διατάξεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τους φυσικούς οικότοπους και την άγρια ορνιθοπανίδα της. Τέλος, το Χιονοβούνι, άλλα και η ευρύτερη περιοχή, εντάσσεται στο δίκτυο natura 2000.

Ο αγώνας, λοιπόν, των γειτόνων μας ήταν δίκαιος και τους αξίζουν συγχαρητήρια που κατάφεραν να προστατεύσουν την περιοχή τους.

φωτογραφία: Στάθης Σταθάκης