Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Κινητή Έκθεση (Χρονολόγιο) με θέμα τη ζωή και το έργο του ποιητή

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τις πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Η διαχρονικότητα του έργου του (ποίηση και πεζογραφία, δοκίμιο) είναι δεδομένη καθώς εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί τους αναγνώστες του. Επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη γράφοντας για τη συγκίνηση και τα αισθητήρια, την έννοια της ομορφιάς μέσα στη Φύση, τη δύναμη της μνήμης, την ελληνικότητα μέσα από τη γλώσσα, την ουσία του πολιτισμού. 

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις για το «έτος Νικηφόρου Βρεττάκου» και στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται από το Αρχείο «Νικηφόρου Βρεττάκου», που βρίσκεται στο αποθετήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, θα φιλοξενήσει την Κινητή Έκθεση, η οποία θα συνοδεύεται και από σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.

 Η Έκθεση παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ηπείρου λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του ποιητή και της συζύγου του με το Καλέντζι Ιωαννίνων. Το 1955, ενώ ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πειραιά αναπτύσσει αξιόλογη πολιτιστική δράση από τη θέση του Προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Δήμου, η σύζυγός του Καλλιόπη Αποστολίδη υποχρεώνεται να εργαστεί ως καθηγήτρια στο Γυμνάσιο Κατσανοχωρίων, στο Καλέντζι Ιωαννίνων, για το σχολικό έτος 1955-1956. Είχε προηγηθεί η απόλυσή της από τον Ο.Λ.Π., το 1954, λόγω των πολιτικών της φρονημάτων και της έντονης συνδικαλιστικής της δράσης.

Τα γεγονότα αυτά εμπνέουν τον ποιητή να γράψει τα ποιήματα «Τρία ποιήματα στη γυναίκα με το τσακισμένο χέρι» («Το αμίαντο χέρι»), «Όλα είναι μοναξιά στο Καλέντζι» και «Δεκατέσσερα παιδιά» της Συλλογής «Ο χρόνος και το ποτάμι». Η Έκθεση θα διαρκέσει από την Τετάρτη 9-5-2012 έως και την Παρασκευή 18-5-2012, κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης. Δηλώσεις συμμετοχής για επισκέψεις σχολείων στη Γραμματεία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης και στα τηλέφωνα 2651072863, 2651025591 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες: Δευτέρα & Τετάρτη: 07:00 έως 19:00 Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 07:00 έως 15:30 Σάββατο 09:00 έως 13:00.