Σε μονάδα μαζικής παραγωγής περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων μετατράπηκε το ΥΠΕΚΑ για πλήθος έργων και δραστηριοτήτων, από μικρά υδροηλεκτρικά, τουριστικά συγκροτήματα, ιχθυοτροφεία, οδικά έργα, μονάδες της ΔΕΗ, έως γιγαντιαία αιολικά πάρκα σε περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας, την ύστατη στιγμή. Τουλάχιστον 50 αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων νέων έργων ή ανανέωσης υφιστάμενων υπέγραψε ο ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου με ημερομηνία Παρασκευή 4 ή Τετάρτη 2 Μαΐου, στη συντριπτική τους πλειονότητα, όπως εμφανίζονται στη "Διαύγεια", όπου έχουν αναρτηθεί μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Διόλου απίθανο να έγινε... δημιουργική μεταχρονολόγηση αποφάσεων που υπεγράφησαν αφού είχε μεσολαβήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η προεκλογική υπερπαραγωγή περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων πάντως αποκλίνει του μέσου όρου των αδειοδοτήσεων, όρο που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ στον απολογισμό του έργου της πολιτικής ηγεσίας του την Πέμπτη, οπότε παρέδωσε στον υπηρεσιακό υπουργό. Αντιγράφουμε από το κεφάλαιο υπό τον τίτλο "Επίσπευση αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων": "Στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2011 - Μαρτίου 2012 έχουν υπογραφεί από τον υπουργό ΠΕΚΑ 310 αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, με μέσο μηνιαίο ρυθμό 39 αποφάσεις (έναντι 19 αποφάσεων ανά μήνα στο παρελθόν)...".
Ξεχωριστή θέση στον κατάλογο των αποφάσεων καταλαμβάνουν τα αιολικά πάρκα σε προστατευόμενες περιοχές, επτά τον αριθμό, συνολικής ισχύος 250 MW συν τα έργα οδοποίας, τα δίκτυα διασύνδεσης, οι υποσταθμοί, τα κέντρα υψηλής τάσης. Ήταν τέτοια η βιασύνη να προωθηθούν πάση θυσία οι "επενδύσεις", που οι υπουργικές αποφάσεις ανά πάσα στιγμή μπορεί να προσβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και αυτό γιατί στο όνομα της απλούστευσης των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης καταργήθηκε (Ν. 4014/11) από τον Γ. Παπακωνσταντίνου η προαπαιτούμενη και λεπτομερής διοικητική πράξη των δασικών υπηρεσιών που εξέδιδαν την άδεια επέμβασης για έργα εντός των δασικών οικοσυστημάτων. Με τη μνημονιακή νομοθεσία η άδεια αυτή ενσωματώνεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Οι ΜΠΕ όμως των επτά αιολικών πάρκων, έργα τα οποία ανήκουν στην Α1 κατηγορία και "ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον", είχαν κατατεθεί πολύ πιο μπροστά από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης (23/3/2012), η οποία "εξειδικεύει τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση στις ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) της προβλεπόμενης από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας έγκρισης επέμβασης για έργα και δραστηριότητες". Η απόφαση αυτή όμως προβλέπει ότι "οι ΑΕΠΟ που εκδόθηκαν μετά τις 21.9.11 και πριν τη δημοσίευση της παρούσης Υ.Α. θεωρείται ότι επέχουν και θέση έγκρισης επέμβασης". Άρα η πρόσφατη υπερπαραγωγή ΑΕΠΟ βρίσκεται στον αέρα και τυπικά, καθώς δεν περιλαμβάνει τις άδειες επέμβασης.
Ειδικότερα από τις ΑΕΠΟ που εγκρίθηκαν σε προστατευόμενες περιοχές με αναιμικούς έως ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου τήρησης και εφαρμογής των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων κατά την κατασκευή και τη λειτουργία η παρακατω αφορά την Λακωνία:
Αιολικός σταθμός ισχύος 24 MW, στη θέση Χιονοβούνι των Δήμων Ευρώτα και Μονεμβασιάς του νομού Λακωνίας, της εταιρείας ΑPXPAN Αιολική Α.Ε . Στην άμεση περιοχή του έργου εμπίπτουν οι περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως Ζώνη ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα αλλά και ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και έχουν περιληφθεί με τους κωδικούς GR 2540007 "Όρη Ανατολικής Λακωνίας" και GR 2540001 "Όρη Γιδοβούνι, Χιονοβούνι, Γαϊδουροβούνι, Κορακιά, Καλογεροβούνι, Κουλοχέρα & Περιοχή Μονεμβασιάς" αντίστοιχα στο ευρωπαικό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000.
ενώ περισσότερα και τις υπόλοιπες ΑΕΠΟ: "Η ΑΥΓΗ"