Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Τρύπη Λακωνίας

Η Τρύπη είναι ένα γραφικό χωριό που απέχει μόλις 9 χλμ. από την Σπάρτη προς την κατεύθυνση της Καλαμάτας. Τη συναντάμε σε μια τοποθεσία προικισμένη από τη φύση με μοναδικές ομορφιές. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις παρυφές του βουνού σε υψόμετρο 640 μ. και στην είσοδο της Μεγάλης Λαγκάδας του Ταϋγέτου, περιτριγυρισμένη από ένα δάσος από κυπαρίσσια και πεύκα, το οποίο μαζί με την περιοχή της Λαγκάδας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000, καλύπτοντας συνολική έκταση περίπου 1600 εκταρίων (περίπου 16.000 στρεμμάτων).
Δύο ακόμα οικισμοί υπάγονται διοικητικά στην Τρύπη. Ο Καραβάς και ο Σταυρός. Η Τρύπη είναι στο δημοτικό διαμέρισμα Μυστρά στον Δήμο Σπάρτης. Σύμφωνα με μία παράδοση το όνομά του το οφείλει στο γεγονός ότι αποτελεί μια δίοδο – τρύπα προς τον γειτονικό Νομό Μεσσηνίας, καθώς από τα παλαιότερα χρόνια έως και σήμερα εξυπηρετεί τις μετακινήσεις. Κατ' άλλους, το όνομα προήλθε από την τρύπα του σπηλαιοβάραθρου του Καιάδα. Λόγω της προνομιακής γεωγραφικής της θέσης, υπήρξε σπουδαίο εμπορικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα.

Οι επισκέπτες, μεταξύ άλλων θα δουν και θα χαρούν τα κρυστάλλινα νερά των πηγών Καρβασαράς και Βασιλονέρι. Επίσης, θα θαυμάσουν τις βυζαντινές εκκλησίες των Αγίων Θεοδώρων, της Κοίμησης της Θεοτόκου, το ερειπωμένο σήμερα μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που είναι κτισμένο μέσα στο κατάφυτο από πλατάνους περιβάλλον κι άλλες εκκλησίες από τις δέκα επτά συνολικά που υπάρχουν στο χωριό.

Έχουν επίσης την δυνατότητα να διανυκτερεύσουν σε ξενώνες και να φάνε στις παραδοσιακές ταβέρνες που υπάρχουν. Όσοι θελήσετε να συνεχίσετε το οδοιπορικό σας στον γειτονικό νομό Μεσσηνίας θα θαυμάσετε στην έξοδο του χωριού τον ξακουστό Καιάδα, το φαράγγι της Λαγκάδας με τις αετοφωλιές, το αναρριχητικό πάρκο της Λαγκάδας και τη σήραγγα στην Εθνική Οδό Σπάρτης – Καλαμάτας, που κατασκευάστηκε με χειρωνακτική εργασία τον περασμένο αιώνα προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία των δύο νομών. 

φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΛΕΚΑΣ
πληροφορίες: Πολιτιστικός Σύλλογος Τρύπης "Ο Πλήθων"