Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Παραδοσιακό λαϊκό του γλέντι στον Καραβά Σπάρτης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά διοργανώνει και φέτος το καθιερωμένο παραδοσιακό λαϊκό του γλέντι, την Κυριακή 20 Μαΐου 2012, παραμονή της εορτής του ενοριακού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Καραβά.

 Λίγα λόγια για το Καραβά Σπάρτης: Παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού έλεγαν πως ο Ευρώτας ήταν πλωτός ποταμός και πως η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε καραβοστάσι της αρχαίας Σπάρτης. Έτσι λοιπόν η θέση αυτή ονομάστηκε Καραβάς. Γεωλόγοι που έχουν επισκεφτεί την περιοχή επιβεβαιώνουν, βάση της γεωλογικής της δομής, πως όντως ο Ευρώτας ήταν πλωτός.

Σε συνδυασμό με το ότι η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα στην αρχαία ακρόπολη της Σπάρτης και τα σπαρτιατικά ανάκτορα της Πελάνας και παράλληλα εδώ βρίσκονται ίχνη του πολιτισμού των Αρχαίων Σπαρτιατών κάνουν πολύ πιθανή την άποψη η περιοχή να ήταν καραβοστάσι των αρχαίων Σπαρτιατών. Μάλιστα σύμφωνα με το μύθο ο Πάρις από εδώ έκλεψε την ωραία Ελένη και την οδήγησε μαζί του στην Κρανάη κι από εκεί στην Τροία!

 Το όνομα Καραβάς συναντάται για πρώτη φορά σε μια εκδοχή επανίδρυσης του χωριού Τρύπη. Σύμφωνα με αυτή, τον 14ο αι. περίπου, μία επιφανής οικογένεια που εκδιώχθηκε από τη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά λόγω κάποιας φιλονικίας, έπειτα από κάποια περιήγηση στη θέση Καραβά, στα ανατολικά, εγκαταστάθηκε στη σημερινή Τρύπη και ίδρυσε οικισμό. Ο σύγχρονος Καραβάς άρχισε να δημιουργείται γύρω στα 1918 όταν από αγρότες και τσοπάνηδες δημιουργήθηκαν οι πρώτες αποθήκες και καλύβες στα κτήματά τους, που λειτούργησαν και ως καταλύματα τις περιόδους που εργάζονταν εκεί.