Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Με Νικηφόρο Βρεττάκο η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων


Επανάσταση
Είμαι μια επανάσταση μέσα
σε κάθε επανάσταση υπέρ
των δικαίων που δεν προβλέπει
τη σκέπη τους καμιά επανάσταση. 


Νικηφόρος Βρεττάκος



Όλες και όλοι, όσοι αγαπάμε την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου ανταμώνουμε, το Σάββατο 19 Μαΐου 2012, στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων.

8.00 μ.μ.: Ν. Βρεττάκος και ΄Αη-Γιώργης.
Η συνάντησή μας αρχίζει με το παραμύθι του Άη-Γιώργη που θα αφηγηθεί η Ειρήνη Κοκκορού. Ο Άη-Γιώργης είναι ένα από τα σύμβολα της ποιητικής του Βρεττάκου. Η αφήγηση έχει προσαρμοστεί για να ακουστεί και από παιδιά που θα συνοδεύονται από τους γονείς τους.
9.45 μ.μ.: Ν. Βρεττάκος και Τέχνες.
Α)«Ο Νικηφόρος Βρεττάκος και η Μουσική». Παρουσιάζει το Εθνικό Ωδείο- Παράρτημα Σπάρτης.
Β)«Ο Νικηφόρος Βρεττάκος και η Ζωγραφική». Παρουσιάζει η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη.
Γ)«Ο Νικηφόρος Βρεττάκος και το Θέατρο». Ο Τάσος Παυλάκος ομιλεί για «Το πρώτο θέατρο», για τις απαρχές της γνωριμίας του ποιητή με τη θεατρική εμπειρία. Η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας (ΕΘΟΛ) μας γνωρίζει τα θεατρικά έργα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Η φωνή του ποιητή μας αποχαιρετά.
Δ)Δώσε μου το χέρι σου / να δρασκελίσω τους αιθέρες: Εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Τα χέρια».
Η έκθεση περιλαμβάνει:
 i) Φωτογραφίες των μαθητών/μαθητριών του Γυμνασίου Σκάλας που συνεργάστηκαν με τις καθηγήτριές τους Πηνελόπη Μυλωνά, Καθηγήτρια του Μαθήματος των Καλλιτεχνικών, και Χαριτίνη Αραπάκη, Καθηγήτρια του Μαθήματος των Γαλλικών.
ii) Φωτογραφίες των μελών της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης. Οι φωτογραφίες της έκθεσης θα στηρίξουν εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη μελέτη του πλούσιου συμβόλου που συνιστούν τα «χέρια» στην ποιητική του Νικηφόρου Βρεττάκου.

 Την καληνύχτα θα την πούμε στην αυλή της Πινακοθήκης με τσίπουρο, κρασί και αισιοδοξία κατά το λόγο του ποιητή.

*Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης γιορτάζει το Σάββατο, 19 Μαϊου 2012, δύο μουσειακές επετείους: τη «Διεθνή Ημέρα Μουσείων» και τη «Νύχτα των Μουσείων». Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε, από το 1977, τη 18η Μαΐου ως «Διεθνή Ημέρα Μουσείων» με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων» θεσπίστηκε το 2005 με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας με στόχο την προσέλκυση νέων ομάδων κοινού. Ο εορτασμός πραγματοποιείται μία ημέρα το χρόνο, κατά την οποία τα μουσεία που συμμετέχουν παραμένουν ανοικτά, με ελεύθερη είσοδο, από τη δύση του ηλίου έως τη 1.00 π.μ. και διοργανώνουν εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα. Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και της UNESCO.