Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Γραμμική Β στη Λακωνία

Σπάνια ευρήματα, που αποδεικνύουν την ύπαρξη μυκηναϊκού ανακτόρου, φέρνει στο φως η αρχαιολογική ανασκαφή, η οποία πραγματοποιείται στον Άγιο Βασίλειο Ξηροκαμπίου Λακωνίας.

Τα αποτελέσματα της ανασκαφής είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς, η ύπαρξη ή μη, ενός ανακτορικού κέντρου στην περιοχή, αποτελούσε για τους αρχαιολόγους επί σειρά ετών, ένα σοβαρό θέμα προς διερεύνηση, τόνισε η διευθύντρια της αρχαιολογικής ανασκαφής στην περιοχή, Αδαμαντία Βασιλογάμβρου, η οποία μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου.

 Όπως είπε η κ. Βασιλογάμβρου για πρώτη φορά συναντάει κανείς πινακίδες Γραμμικής Β γραφής στη Λακωνία, πρώτη φορά έρχονται στο φως Μυκηναϊκές τοιχογραφίες στην περιοχή, ενώ εντοπίστηκαν μεγάλα κτίρια και άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι εκεί αναπτύχθηκε μια σημαντική εγκατάσταση που παρουσιάζει χαρακτηριστικά διοικητικού ανακτορικού κέντρου.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα να μιλάμε για τα ανάκτορα του Μενελάου, η κ. Βασιλογάμβρου είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο. Είναι σοβαρά τα στοιχεία, τεκμηριώνουν διοικητικό ανακτορικό κέντρο, αλλά δεν είναι ορθό επιστημονικά να το ταυτίσουμε με πρόσωπα που αναφέρει ο Όμηρος. Είναι πολύ πρόωρο και παρακινδυνευμένο».

πηγή: polispress.gr