Έκθεση αφιερωμένη στο Νικηφόρο Βρεττάκο διοργανώνει από τις 9 έως τις 18 Μαΐου η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη. Φέτος, η χρονιά είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο έλληνα λογοτέχνη, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Ο επίσημος επετειακός εορτασμός έχει ανατεθεί στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και συμπεριλαμβάνει Κινητή Έκθεση (Χρονολόγιο) με θέμα τη ζωή και το έργο του ποιητή.
Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις για το «έτος Νικηφόρου Βρεττάκου» και στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται από το Αρχείο «Νικηφόρου Βρεττάκου», που βρίσκεται στο αποθετήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, θα φιλοξενήσει την Κινητή Έκθεση, η οποία θα συνοδεύεται και από σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.
Η Έκθεση παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ηπείρου λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του ποιητή και της συζύγου του με το Καλέντζι Ιωαννίνων.
Το 1955, ενώ ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ως δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πειραιά αναπτύσσει αξιόλογη πολιτιστική δράση από τη θέση του προέδρου της καλλιτεχνικής επιτροπής του Δήμου, η σύζυγός του Καλλιόπη Αποστολίδη υποχρεώνεται να εργαστεί ως καθηγήτρια στο Γυμνάσιο Κατσανοχωρίων, στο Καλέντζι Ιωαννίνων, για το σχολικό έτος 1955-1956. Είχε προηγηθεί η απόλυσή της από τον Ο.Λ.Π., το 1954, λόγω των πολιτικών της φρονημάτων και της έντονης συνδικαλιστικής της δράσης. Τα γεγονότα αυτά εμπνέουν τον ποιητή να γράψει τα ποιήματα «Τρία ποιήματα στη γυναίκα με το τσακισμένο χέρι» («Το αμίαντο χέρι»), «Όλα είναι μοναξιά στο Καλέντζι» και «Δεκατέσσερα παιδιά» της Συλλογής «Ο χρόνος και το ποτάμι».
Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα και Τετάρτη: 07:00 έως 19:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 07:00 έως 15:30 και Σάββατο 09:00 έως 13:00. Δηλώσεις συμμετοχής για επισκέψεις σχολείων γίνονται στη γραμματεία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης και στα τηλέφωνα 2651072863, 2651025591 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.