Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Χρόνια πολλά, με αμπέλια, καϊκια, ξενώνες, λιόδεντρα, καστανίες, ζώα, πορτοκαλιές, υγεία και τύχη...

500 χρόνια μόσθχου ισοπεδόθηκαν σε τρεις ώρες κάτω από τις μπουλντόζες

Μια ιστορική γροθιά, απολύτως επίκαιρη. Η άλωση της υπαίθρου από τη βιομηχανική, εφοπλιστική νεοελληνική λαίλαπα...συνεχίζεται ακόμη και έως σήμερα με αμείωτη ένταση. Δείτε το πρώτο "οικολογικό" ντοκυματέρ του 1973 με τον αείμνηστος, σεμνό αγωνιστή του Θριασίου, Χρήστο Χρηστάκη.

Η ταινία αποτυπώνει τη βίαιη αλλαγή που υπέστη το φυσικό τοπίο, μαρτυρίες των κατοίκων σχετικά με τις συνέπειες της μαζικής απαλλοτρίωσης της γης, τις διαδηλώσεις των Μεγαρέων στους δρόμους της Αθήνας.

Μένει στο στόμα μας μια γεύση θανάτου βλέποντας τις απέραντες εκτάσεις με τα ελαιόδεντρα, μεγαλοπρεπή και επιβλητικά στην αρχή, ξεθαμένα και ξεριζωμένα μετά, ριγμένα πάνω στη γη που τα έθρεψε αιώνες, βλέποντας τις μπουλντόζες να καταστρέφουν αγροκτήματα, κτηνοτροφεία, σοδιές, εκμηδενίζοντας το προϊόν τόσων αιώνων δουλειάς.

Από τη μία μέρα στη άλλη εκατοντάδες φιλήσυχοι αγρότες, που μέχρι τότε ταύτιζαν τα προβλήματά τους με τις καθημερινές δυσκολίες της καλλιέργειας, βρίσκονται ξαφνικά και βάναυσα απαλλοτριωμένοι από την ίδια τους τη ζωή.

Η ταινία τούς δίνει διαρκώς το λόγο και τούς επιτρέπει να μαρτυρούν για το πώς ζούσαν πριν τους καταστρέψουν, να συγκινούνται, να θυμώνουν και να διεκδικούν...