Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Όχι λουκέτο στην ιστορία των Γερονθρών

«Ζητάμε την άμεση στελέχωση των αρχαιολογικών χώρων του Γερακίου με εξειδικευμένο και επαρκής προσωπικό, ώστε αυτοί να ανοίξουν και να γίνουν τάχιστα επισκέψιμοι»
Επιστολή στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού απέστειλε ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγαλματικού Συλλόγου Γερακίου, κ. Χρήστος Μπαλαμπάνος, με την οποία καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γειτονικό μας χωριό να συντηρήσει και να αξιοποιήσει τον αρχαιολογικό χώρο του λόγω της έλλειψης προσωπικού. Ο κ. Μπαλαμπάνος αναφέρει πως ο αρχαιολογικός χώρος του Γερακίου παραμένει κλειστός από τις 31 Οκτώβρη, γεγονός το οποίο εκτός από την εικόνα απαξίωσης που προκαλεί για τα ιστορικά μνημεία, έχει και οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία του Γερακίου. (πηγή: ΚΑΡΙΤΣΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, Φωτογραφία: Μ Λεϊμονίτη)

Το κείμενο της επιστολής:
«Με αυτήν την επιστολή μας θέλουμε να σας καταστήσουμε γνωστό, ένα ζήτημα που απασχολεί τον τόπο μας του οποίου η ιστορία ξεπερνά τα 5.000 χρόνια. Αυτό καταδεικνύεται από τα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται μέσα και έξω από τον οικισμό μας και που είναι επισκέψιμα από πλήθος τουριστών ακόμη και από ερευνητές αρχαιολογικών σχολών των χωρών της Ευρώπης.

«Αυτήν την εποχή όπως και κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τον αρχαιολογικό χώρο του Γερακίου Λακωνίας ο οποίος από τις 31 Οκτωβρίου 2011 παραμένει έρημος και κλειστός προς κάθε επισκέπτη αφού ο μόνιμος αρχαιοφύλακας συνταξιοδοτήθηκε και στις 31-10-2011 έληξε η σύμβαση της συμβασιούχου υπαλλήλου.

«Το Βυζαντινό Κάστρο και οι διάσπαρτες βυζαντινές εκκλησίες του 12ου, 13ου και 14ου αιώνα είναι εφάμιλλης ιστορικής αξίας με της Μονεμβασιάς και του Μυστρά. Είναι άσχημο κ. Βλαζάκη να βάζουμε λουκέτο στην ιστορία του τόπου μας. Κατ'επέκταση, είναι εύκολο αναλογιστεί κανείς τις οικονομικές επιπτώσεις που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας αφού πλήττονται σοβαρά πολλοί επαγγελματίες που «ποντάρουν» και έχουν επενδύσει στον τουριστικό τομέα (νέες ξενοδοχειακές μονάδες, καφετέριες, εστιατόρια κ.α.)»

Στήριξη της εκστρατείας,
Προς στήριξη της εκστρατείας από το Γεράκι, ερώτηση για το θέμα αυτό κατέθεσαν προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και οι βουλευτές Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης και κ. Γρηγόρης Αποστολάκος. Όπως τονίζει ο κος Δαβάκης παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας, των φορέων και των Συλλόγων του Γερακίου καθώς και της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το Υπουργείο Πολιτισμού πολλούς μήνες μετά δεν έχει πράξει το παραμικρό για την βελτίωση της εικόνας, αλλά και της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου.

Από την πλευρά του ο κος Αποστολάκος προσθέτει με αφορμή όσα συμβαίνουν στο Γεράκι: «Το Βυζαντινό κάστρο με τον οικισμό του, οι πολυάριθμες Βυζαντινές εκκλησίες, τα υπόλοιπα μνημεία χαρακτηρίζονται από μεγάλη ιστορική και πολιτιστική σημασία. Για την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξή τους, καθώς και τη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους από επισκέπτες, η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εκπόνησε το 2008 μελέτη με τίτλο «Οργάνωση, βελτίωση της επισκεψιμότητας του Αρχαιολογικού Χώρου Γερακίου και συντήρηση μνημείων», η οποία υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και την προηγούμενη άνοιξη ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου».

Οι Καριτσιώτες, συμπολίτες κι αυτοί της δημοτικής ενότητας Γερονθρών, στέκονται στο πλευρό και στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των στενών γειτόνων και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των Γερακιτών για την καλύτερη διασφάλιση και προώθηση των τοπικών ιστορικών χώρων στην περιοχή μας.