Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η Λακωνία στα αζήτητα

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος από το NOTOS PRESS.gr

 Η εξαίρεση του λιμανιού του Γυθείου από τον εθνικό σχεδιασμό για τον τουρισμό κρουαζιέρας δεν ήταν το μόνο μελανό σημείο για τη Λακωνία μέσα στην απόφαση 67659 / 9-12-2014 του ΥΠΕΚΑ . Η εν λόγω απόφαση , που αφορά συνολικά τον εθνικό σχεδιασμό για το τουρισμό , έχει αφήσει τη Λακωνία (κυριολεκτικά) στα αζήτητα , δημιουργώντας μείζον θέμα άνισης και άδικης , εν πολλοίς , μεταχείρισης σε σχέση με άλλους νομούς της Ελλάδας .

Ας δούμε:

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εντάσσονται διάφορες ορεινές και ποτάμιες περιοχές μεταξύ αυτών και το ποτάμι Νέδα της Μεσσηνίας ενώ απουσιάζει ο Ευρώτας !!! Δηλαδή μπαίνει στο σχεδιασμό ένα μικρό μεσσηνιακό ποτάμι μήκους 30 χμ και μένει έξω ο ιστορκός Ευρώτας των 90 χμ , ένας σημαντικότατο οικοσύστημα , με μεγάλη βιοποικιλότητα , με απερίγραπτη φυσική ομορφιά , με δέλτα σημαντικό υγροβιότοπο της νότιας Ευρώπης, ενταγμένος στο δίκτυο ΝATURA , κλπ , κλπ !

Είναι φανερό πως το επίθετο «μεσσηνιακό» ήταν εκείνο που έκανε τη διαφορά υπέρ της Νέδα , σε συνδυασμό με την αδιαφορία των πάσης φύσεως αρμοδίων του τόπου μας αλλά και των πολιτών που έχουν αφήσει τον Ευρώτα απροστάτευτο , στο έλεος των καταπατητών , της εκχέρσωσης , των σκουπιδιών και των αποβλήτων , των παράνομων αμμοληψιών , της μόλυνσης από νιτρικά , της ανεξέλεγκτης υδροληψίας κλπ , κλπ .

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη πύκνωση του δικτύου σε θαλάσσιες περιοχές κι ανάμεσα σ’ αυτές στον Αργοσαρωνικό και Αργολικό κόλπο. Ο πανέμορφος Λακωνικός κόλπος απουσιάζει κι αυτό είναι βεβαίως ευθύνη ΚΑΙ των θεσμικών παραγόντων του τόπου που δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν στη Λακωνία ούτε μια μαρίνα της προκοπής.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ βάζει ως στρατηγικό στόχο την ανάδειξη πόλων προσκυνηματικών και θρησκευτικών μνημείων και τόπων αναφέροντας παραδειγματικά τα Μετέωρα , την Πάτμο και το Άγιο Όρος. Ο Μυστράς και η Μονεμβασιά, οι ζωντανές κοιτίδες της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου δεν αναφέρονται!

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μπαίνει ως στόχος η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων μιας σειράς πόλεων για διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων , από τις οποίες απουσιάζει η Σπάρτη και η Λακωνία ευρύτερα . Εδώ βεβαίως αντανακλά εμφανώς η τεράστια ευθύνη όσων διαχειρίστηκαν τις τύχες του δήμου Σπάρτης και της Λακωνίας, που άφησαν τον τόπο «γυμνό» από πλευράς σημαντικών και ολοκληρωμένων, σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών.

ΓΚΟΛΦ
Εκφράζεται η πρόθεση δημιουργίας εγκαταστάσεων γκολφ στις ευρύτερες περιοχές αστικών κέντρων που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς .Ανάμεσα στις πόλεις που επιλέγονται φιγουράρουν από την Πελοπόννησο η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα και Αργολίδα . Η Λακωνία φυσικά απουσιάζει ΚΑΙ απ’ αυτόν τον σχεδιασμό. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ίδια απόφαση ως «τουριστικός προορισμός» θεωρείται ο τόπος «με ισχυρή φήμη που χαρακτηρίζεται από διαμορφωμένη υψηλή και συνεχή ζήτηση».

Επειδή κανένας εχέφρων δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι η Λακωνία και η Σπάρτη δεν έχουν ισχυρή φήμη θα πρέπει οι αρμόδιοι του νομού μας άμεσα ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ με ατράνταχτα στοιχεία πως η τουριστική ζήτηση για το νομό Λακωνίας είναι ΚΑΙ υψηλή ΚΑΙ συνεχής . Αν δεν το κάνουν, η στάμπα του τουριστικά «αζήτητου» που εμμέσως μας κολλάει το ΥΠΕΚΑ θα μας ακολουθεί με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται.

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εντάσσονται στον τουριστικό σχεδιασμό, στην ομάδα «τουριστικά αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα νησιά» 46 νησιά της ελληνικής επικράτειας και απουσιάζει το μοναδικό λακωνικό νησί, η Ελαφόνησος, ένα νησί που αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό, για τις μοναδικές ομορφιές που διαθέτει .

Προκαλεί θλίψη , αγανάκτηση και απορία το γεγονός ότι η Ελαφόνησος , σύμφωνα με τα κριτήρια του ΥΠΕΚΑ, δε θεωρείται ούτε καν «αναπτυσσόμενο» νησί ώστε να αξιωθεί, δικαιωματικά, μια θέση στον εθνικό σχεδιασμό για τον τουρισμό .

Επομένως , από το σύνολο της απόφασης του ΥΠΕΚΑ για το σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης, η Λακωνία έχει βρεθεί , και πάλι , στις τελευταίες θέσεις, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική εγκατάλειψη του τόπου μας , ο οποίος αντιμετωπίζεται από τη κεντρική εξουσία ως αποπαίδι.

Οι αιτίας είναι βεβαίως πολλές και αντανακλούν και σ’ εκείνους που διαχειρίστηκαν τις τύχες του νομού χωρίς διεκδίκηση, χωρίς φροντίδα , χωρίς όραμα , χωρίς σχέδιο, και χωρίς στρατηγική, αφήνοντάς τον με ανύπαρκτες υποδομές και προοπτικές σ’ όλους τους τομείς ανάπτυξης.

Τέλος η Λακωνία πληρώνει ακριβά και το γεγονός πως ανέκαθεν ήταν πολιτικά δεδομένη και γι’ αυτό βρισκόταν πάντα έξω από τις προτεραιότητες των κρατούντων.

Είναι φανερό πως για να φτάσουμε στη Λακωνία που ονειρευόμαστε, πρέπει να αλλάξουν πολλά σε κατεστημένες νοοτροπίες και πρακτικές που λειτουργούν ως ασήκωτα βαρίδια στη μακρά κι επίπονη πορεία της ιδιαίτερης πατρίδας μας προς την ανάπτυξη και την ευημερία .