Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Δεν σπάνε δήμοι,
θέμα και με την ημερομηνία των εκλογών

Σε αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ απέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης την κυβερνητική απόφαση να μη γίνουν αλλαγές στον Καλλικράτη σε σχέση με τα όρια των δήμων.

Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στο Star, δεν πρόκειται να «σπάσουν» δήμοι, όχι τουλάχιστον πριν από τις εκλογές του Μαίου (αν γίνουν όμως τον Μάϊο).

Κι εξήγησε πως μια τέτοια αλλαγή δεν θα περνούσε από τη Βουλή, λόγω της κατηγορηματικής αντίθεσης του ΠΑΣΟΚ που έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση.

Από την άλλη όμως ο Υπουργός υπερασπίστηκε την ανάγκη για αλλαγές στον Καλλικράτη, αναφερόμενος ειδικά στο παράδειγμα της Λέσβου όπου 13 δήμοι  με 90.000 κατοίκους έγιναν ένας, το οποίο θεωρεί ως κατεξοχήν περίπτωση ανορθολογισμού.

Από την άλλη υπάρχει σοβαρότατο πρόβήμα και με την ημερομηνία καθώς αν οι εκλογές γίνουν τον Μάϊο, αυτό έρχετε σε εντίθεση με τους Νόμους και ετσι πιθανόν ύστερα από λίγα χρόνια αυτό να τελεσιδικήσει και να κριθούν όλα έκνομα...

Αυτό, είναι ικανό να βυθισεί τη χώρα σε χάος καθώς όλες οι αποφάσεις αιρετών στους ΟΤΑ της χώρας θα βρεθούν "ξεκρέμαστες" μιας και οι εκλεγμένοι, όποιοι και να είναι, δεν θα έχουν διακριθεί μέσα από μία σύννομη διαδικασία...

Οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί από το ΥΠΕΣ, 18 Μαίου, όχι μόνο δεν προβλέπονται από τον Καλλικράτη αλλά παραβιάζουν κατάφωρα και το πνεύμα και το γράμμα του Νόμου.

Το πνέυμα, όπως έχει αποτυπωθεί στο άρθρο 9 παράγραφο 1 και 2 του ν 3852/10 είναι η ταυτόχρονη εκλογή Δημάρχων, Δημοτικών συμβούλων κλπ μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Αυτό σημαίνει πως ο Α΄ γύρος θα πρέπει να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου και φυσικά μετά ο Β΄ γύρος στις 1 Ιουνίου. Για την προβληματική αυτη κατάσταση έχουν ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημάρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (με μακρά και επιτυχημένη θητεία στον Συνήγορο του Πολίτη) αλλά και ο Αρχιτέκτονας του Καλικράτη, Γιάννης Ραγκούσης εναντίον στα σχέδια του υπουργού ΥΠΕΣ!!!