Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ
(που έκανε και Λακωνία...)

ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΕΝΩΠΙΟΝ
ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Κατοίκων και φορέων του νησιού των Αντικυθήρων

ΠΡΟΣ:
Α) Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Πρωθυπουργό κ. Αντώνιο Σαμαρά,
που εδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου, οδός Ηρώδου Αττικού 19, Αθήνα
Β) Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη,
που εδρεύει στον Πειραιά Αττικής

*************
Τους τελευταίους μήνες, ήδη πριν την διακοπή των δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ «ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» της εταιρείας Λ.Α.Ν.Ε. από την ακτοπλοϊκή γραμμή που εξυπηρετούσε τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, {με ετήσια τακτική σύνδεση από/προς τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κίσσαμο Χανίων Κρήτης και θερινές προσεγγίσεις στην Καλαμάτα και τη Μονεμβασία Λακωνίας} κυκλοφορούσαν έντονες φήμες στην τοπική κοινωνία αλλά και σε πάρα πολλές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και στον τοπικό τύπο ότι η γραμμή αυτή θα διακοπεί – καταργηθεί οριστικά, και δεν θα εκτελείται ούτε από αυτό ούτε από άλλο πλοίο.-

Ήδη σήμερα είναι πλέον γνωστό, αν και ποτέ έως τώρα επίσημα, δηλαδή εγγράφως, παρά τις αλλεπάλληλες έγγραφες οχλήσεις – αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ότι η εταιρεία «Λ.Α.Ν.Ε.» είναι εκείνη που επιθυμεί την διακοπή – μη εκτέλεση εφεξής των σχετικών δρομολογίων και την αποχώρησή της από την γραμμή αυτή. Το μόνο επίσημο έγγραφο που υπάρχει από το Υπουργείο είναι η έγκριση των δρομολογίων του πλοίου μέχρι τον Αύγουστο του 2014, που απ΄ ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να ισχύσουν, παρά το γεγονός ότι κοινοποιήθηκαν ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο σε όλα τα Λιμεναρχεία της περιοχής και στα πρακτορεία, τοπικούς φορείς και στον τύπο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 7-1-2014 ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων (Ν.Π.Δ.Δ.) κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης με την αρμόδια Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας, του επιβεβαιώθηκε (αρχικώς προφορικά) από τον Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Μόριτς Ελευθέριο (τηλ. 210- 4191254) ότι η Λ.Α.Ν.Ε. έχει αιτηθεί γραπτώς προς το Υ.Ν.Α. την αποδέσμευσή της από τις άγονες γραμμές Κυθήρων και Αντικυθήρων ήδη από τον Ιούνιο 2013!!!

Είναι εξαιρετικά μεμπτό και φυσικά θα ερευνηθεί δικαστικώς το γεγονός ότι καίτοι το θέμα της διακοπής των δρομολογίων έχει τεθεί ήδη εδώ και τουλάχιστον επτά (7) μήνες, και μάλιστα εγγράφως και επισήμως εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας, το Υ.Ν.Α. δεν προέβη σε ενημέρωση προς τους Κυθηρίους και Αντικυθηρίους, που είναι οι άμεσα πληττόμενοι από τη διακοπή των εν λόγω δρομολογίων. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό συνέβη προκειμένου να μην υπάρξουν έγκαιρες νομικές ενέργειες εκ μέρους μας με αποτέλεσμα σήμερα να ευρισκόμαστε προ σαφούς αδιεξόδου αφού τα πάντα δείχνουν ήδη προαποφασισμένα.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ «ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» εκτελούσε μέχρι 31-10-2013 τα σχετικά δρομολόγια με βάση την με αριθμό 3328.1.6.22/01/2009/28-8-2009 Σύμβαση Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία είχε συναφθεί με βάση την με αριθμό 3327.1/57/08/28-11-2008 Προκήρυξη και Επανάληψη Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση Δρομολογιακών Γραμμών με σύναψη Σύμβασης ή Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας μέχρι 12 ετών.-

Τα παραπάνω βέβαια, όπως και το περιεχόμενο της σύμβασης αυτής {και της σχετικής προκήρυξης} είναι γνωστά στο Υ.Ν.Α., και δεν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις.-

Το παράδοξο, που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, και για το οποίο απαιτούμε εξηγήσεις και δικαιολόγηση είναι το γιατί το Υπουργείο, διαπραγματεύεται και συζητά την διακοπή – λύση της σύμβασης αυτής, επειδή έτσι θέλει ο αντισυμβαλλόμενος – πλοιοκτήτρια εταιρεία, για τους όποιους λόγους επικαλείται, οι οποίοι δεν μας είναι επίσης επισήμως γνωστοί. Φημολογείται ότι η εταιρεία κυρίως επικαλείται το επιχείρημα ότι η γραμμή αυτή, και η εκτέλεση της σύμβασης δεν είναι πλέον συμφέρουσα οικονομικά, ενώ σχετικές δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας κ. Χαραλάμπους Σαλβαράκη υπάρχουν σε τηλεοπτικό σταθμό και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Ακόμα όμως και έτσι να είναι, καθώς αναγνωρίζουμε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί και έχουν δικαίωμα να επιδιώκουν εύλογο κέρδος, η ισχύουσα σύμβαση πρέπει να τηρηθεί και προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητά της να προβεί το Υ.Ν.Α. σε αναδιάρθρωση και όχι παντελή διακοπή των προσεγγίσεων, όπως προβλέπεται ρητά στο άρθρο ΧΙ αυτής και προκειμένου να εκπληρωθεί ο ουσιώδης όρος της καλλίτερης εξυπηρέτησης των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ολικώς και πλήρως με μόνη σύνδεση με τη Νεάπολη Λακωνίας.

Για ποιο λόγο όμως το Υπουργείο συζητά την λύση μιας Σύμβασης Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας, και ειδικά την τόσο ευαίσθητη και σχετιζόμενη με την εκτέλεση μιας άγονης ακτοπλοϊκής γραμμής, αποδεχόμενη την επιθυμία ενός επιχειρηματία;;;

Με ποιο νομικό έρεισμα θα λυθεί η σύμβαση αυτή και θα βρεθούμε εμείς, οι κάτοικοι των μειονεκτικών Αντικυθήρων, χωρίς σύνδεση με τον Πειραιά και την Κρήτη, αποκλεισμένοι και κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένοι στην μοίρα μας;;;; Το νησί των Αντικυθήρων δεν ζητά τη σύνδεσή του με την Κρήτη, τον Πειραιά και το Γύθειο ως πράξη πολυτέλειας ή ευγενούς παραχώρησης εκ μέρους του Κράτους. Οι λιμένες αυτοί συνιστούν τους βασικούς και κύριους λιμένες ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΖΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ για το νησί μας και τους ηρωικούς κατοίκους του, λιμένες με τους οποίους απρόσκοπτα συνδεόμαστε για σειρά δεκαετιών.

Η σύμβαση αυτή περαιτέρω θα λυθεί αζημίως, χωρίς δηλαδή να καταπέσει ολόκληρη η εγγύηση ποσού 1.500.000€ που προβλέπεται σχετικά;;; Για τούτο το Υπουργείο Σας συζητά την συναινετική – συμβιβαστική λύση της σύμβασης, για να μην θεωρηθεί ότι υπαναχωρεί αδικαιολόγητα βέβαια αντισυμβαλλόμενη εταιρεία, οπότε θα πρέπει να καταπέσει η εγγύηση;;;; Και αυτά όταν η ίδια η σύμβαση δεν προβλέπει κανέναν απολύτως λόγο για μονομερή καταγγελία της. Ειδικώς το ζήτημα της κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής καθ’ ολοκληρίαν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου θα διερευνηθεί στην κάθε του λεπτομέρεια και προέκταση.

Η σύμβαση έχει ισχύ έως την 31-10-2016, και προβλέπει ρητά ότι ακόμα και εάν πωληθεί το πλοίο που σε αυτήν αναφέρεται, ο νέος πλοιοκτήτης θα δεσμεύεται στην εκτέλεση της σύμβασης, εάν η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία δεν είχε δυνατότητα δρομολόγησης άλλου πλοίου!!!! Γενικά η σύμβαση, όπως όφειλε βέβαια, αφού καλείτο να ρυθμίσει το συγκεκριμένο ευαίσθητο ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, είναι ιδιαίτερα αυστηρή και στοχεύει στην με κάθε τρόπο διασφάλιση της εκτέλεσης των δρομολογίων καθ’ όλο το χρονικό διάστημα διάρκειάς της.

Πέραν τούτων, με το Νόμο 4072/2012 παρέχεται η δυνατότητα παράτασης για τρία (3) επιπλέον έτη αναφορικά με την συμβατική υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας να προβεί σε αντικατάσταση του υπάρχοντος πλοίου, γεγονός που σημαίνει ότι ουσιαστικά η σύμβαση πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη λήξη της, ήτοι την 31-10-2016. Η σύμβαση αυτή, παρά το γεγονός ότι υπογράφεται από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (Ελληνικό Δημόσιο και ανάδοχο εταιρεία), εντούτοις ουσιωδώς αφορά στην εξυπηρέτηση των κατοίκων και δημοτών των Κυθήρων και Αντικυθήρων, οι οποίοι πλήττονται και προσβάλλονται οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά από την ξαφνική διακοπή της, γεγονός που επισείει σοβαρές νομικές συνέπειες που θα διερευνηθούν.

Με ποια επιχειρήματα λοιπόν φτάσαμε να συζητάμε, ερήμην των άμεσα ενδιαφερόμενων και με αγνόηση των αναφορών και αιτιάσεών τους, την συμβιβαστική λύση της συμβάσεως, για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων της πλοιοκτήτριας εταιρείας;;;

Εάν η γραμμή απέφερε σημαντικά κέρδη η εταιρεία θα συζητούσε την αναπροσαρμογή των όρων της σύμβασης επ’ ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου;;;; Νομίζουμε πως όχι.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η σκοπούμενη και φημολογούμενη συμβιβαστική – συναινετική πρόωρη λύση της συμβάσεως αυτής και η αποδέσμευση της πλοιοκτήτριας εταιρείας από τις άγονες γραμμές Κυθήρων και Αντικυθήρων, εάν λάβει χώρα, θα είναι νομικά έωλη και θα γεννά πλήθος ευθυνών, ποινικών και αστικών σε βάρος κάθε εμπλεκόμενου φορέα (πολιτικής ηγεσίας ή υπηρεσιακού παράγοντος) και υπηρεσίας.-

Γνωρίζετε βέβαια πολύ καλά ότι η σύμβαση των Κυθήρων – Αντικυθήρων είναι η μοναδική εκ του συνόλου των αντιστοίχων συμβάσεων που συζητείται να καταργηθεί.

Άραγε οι υπόλοιπες πολυετείς δημόσιες συμβάσεις δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα; Γιατί επιχειρείται η κατάργηση μόνο της δικής μας;;; Τι ακριβώς συμβαίνει που δεν γνωρίζουμε;;; Τι συνεννοήσεις έχουν υπάρξει, με ποιους, από ποιους, προς ποιους και με τι τίμημα;;; Σε κάθε περίπτωση, και για το ουσιαστικό ζήτημα, ρητά δηλώνουμε, εμείς οι κάτοικοι των Αντικυθήρων, που σαφέστατα και αυταπόδεικτα είμαστε οι πλέον θιγόμενοι, καθώς με την κατάργηση της γραμμής, θα βρεθούμε να έχουμε δυνατότητα σύνδεσης μόνο μία φορά την εβδομάδα με τη Νεάπολη Βοιών, ρητά δηλώνουμε σε Εσάς κ. Υπουργέ, προς τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό αλλά και σε κάθε άλλο αρμόδιο και εμπλεκόμενο, ότι:

1}.- Θα προσφύγουμε νομικά (αστικά και ποινικά) κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση του άρθρου 101 του Συντάγματος της Ελλάδος, το οποίο ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ το Κράτος να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, καθώς θα αποδείξουμε ενώπιον πάσης δικαστικής αρχής ότι οι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες της νήσου των Αντικυθήρων που μόνο εμείς δυνάμεθα να γνωρίζουμε καλλίτερα και πληρέστερα από τον καθένα (κοινωνικές, οικονομικές, ανθρωπογεωγραφικές κ.λπ.) δεν εξυπηρετούνται μόνο με τη σύνδεση του νησιού με τη Νεάπολη Λακωνίας.

2}.- Θα προσφύγουμε νομικά (αστικά και ποινικά) κατά παντός υπευθύνου και ενώπιον της Εθνικής, Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Δικαιοσύνης για παραβίαση του άρθρου 158 της Συνθήκης του Άμστερνταμ (και ήδη άρθρου 174 της Ενοποιημένης Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές με μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, όπως οι νησιωτικές και επιχειρείται μείωση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών ή νήσων, στόχος που πρόδηλα δεν εξυπηρετείται από την διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Αντικυθήρων με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κίσσαμο Κρήτης.

3}.- Το σύνολο των κατοίκων των Αντικυθήρων αλλά και των στην Αθήνα και στο ευρύτερο Λεκανοπέδιο κατοικούντων (επαγγελματιών ή μη) – όπως συλλογικώς και θεσμικώς εκπροσωπούνται αλλά και ατομικά – θα προσφύγουν ενώπιον κάθε δικαστικής αρχής (Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και Διεθνούς) με σειρά αγωγών και λοιπών νομικών ενεργειών, αξιώνοντας μεγάλες αποζημιώσεις για την υλική ή ηθική ζημία και βλάβη που θα προκληθεί σε εμάς μετά την διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Πειραιά, Γύθειο και Κίσσαμο.-

4}.- Ειδικότερα, θα επιδιώξουμε με κάθε νόμιμο μέσο την άμεση άρση της απομόνωσης των Αντικυθήρων που εδώ και 2 και πλέον μήνες αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα, καθώς η μία φορά την εβδομάδα σύνδεσή τους με Κύθηρα/Νεάπολη δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τις ιδιαίτερες οικονομικές, τροφοδοτικές, κοινωνικές και ανθρωπογεωγραφικές ανάγκες του νησιού, των ηρωικών μονίμων κατοίκων του και της μεγάλης παροικίας του Πειραιά.

Τα Αντικύθηρα έχουν τεράστια και αδήριτη ανάγκη την τακτική ετήσια σύνδεση με Πειραιά, Γύθειο και Κίσσαμο για σειρά λόγων και επιχειρημάτων που θα αναπτύξουμε εκτενώς στα υπομνήματά μας ενώπιον της Δικαιοσύνης (τα οποία εξάλλου είναι γνωστά στο Υπουργείο Ναυτιλίας) και που συνιστούν την υποχρέωση του Κράτους να δράσει με βάση τις Ευρωπαϊκές, Συνταγματικές και άλλες νομικές προβλέψεις που αφορούν τη νησιωτικότητα. Συγκεκριμένα, η σύνδεση με τον Πειραιά εξασφαλίζει στο νησί μας την άμεση επικοινωνία με την έδρα του Νομού μας και με όλες τις εκεί εδρεύουσες δημόσιες υπηρεσίες με τις οποίες υποχρεωτικώς συναλλασσόμαστε (ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά: Υπηρεσία Δόμησης, Αντιπεριφέρεια Νήσων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, Δασαρχείο Πειραιά, Διεύθυνση Δασών, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Δ.Ο.Υ. κ.λπ.).

Κανένας δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να συναλλασσόμαστε με όλες αυτές τις υπηρεσίες και να επικοινωνούμε με την μεγάλη αριθμητικά παροικία των Αντικυθηρίων στον Πειραιά, μέσω Νεάπολης Λακωνίας, καθώς το κόστος μετάβασης στη Νεάπολη είναι εξαιρετικά υψηλό, ο δρόμος μειωμένης ασφάλειας και η ταλαιπωρία που υφιστάμεθα αδικαιολόγητη. Προκειμένου κάποιος να προλάβει το πλοίο από τη Νεάπολη που αναχωρεί μόνο κάθε Δευτέρα στις 8 το πρωί (!!!) είτε θα πρέπει να ταξιδεύει όλη τη νύχτα με αποκλειστικά δικό του μέσο σε έναν επικίνδυνο δρόμο (ιδιαίτερα μετά την Τρίπολη), είτε θα πρέπει να διανυκτερεύσει στη Νεάπολη από την Κυριακή το βράδυ, γεγονός που επιβαρύνει οικονομικά σε μεγάλο βαθμό τους λίγους «τολμηρούς» που θα επιχειρήσουν να κάνουν ένα τόσο μεγάλο ταξίδι για να βρεθούν στα Αντικύθηρα.

Τέτοιου είδους κόστος και ταλαιπωρία, οι Αντικυθήριοι δεν χρωστάμε σε κανέναν και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το νησί μας και τα συμφέροντά μας με κάθε νόμιμο μέσο. Η «λογική» της κοντινότερης στεριάς που συχνά επικαλείται το Υ.Ν.Α. συνιστά σκέψη παράλογη και ανάλγητη που θα καταδικάσει το νησί μας σε βέβαιη ερήμωση και θα το μετατρέψει με μαθηματική βεβαιότητα σε ακατοίκητη βραχονησίδα, κάτι για το οποίο θα αναζητηθούν μετ’ επιτάσεως πολιτικές ευθύνες. Επίσης, η Κίσσαμος συνιστά βασικό λιμένα σκοπιμότητας για τα Αντικύθηρα καθώς εκεί διαμένουν πολλές οικογένειες Αντικυθηρίων που εδώ και δυόμιση μήνες δεν μπορούν να μεταβούν στους συγγενείς τους που κατοικούν στα Αντικύθηρα, ενώ η βασική γραμμή τροφοδοσίας του νησιού μας διακινείται πρωτευόντως μέσω Κισσάμου.

Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι τα Αντικύθηρα δεν διαθέτουν ούτε φούρνο και προμηθεύονται το ψωμί από αλλού! Παράλληλα, το νησί μας υπάγεται εδώ και αρκετούς μήνες στη Δ.Ε.Η. Κισσάμου και οι επισκευές του δικτύου μας γίνονται από τα αρμόδια συνεργεία στην Κίσσαμο που ήδη εδώ και δυόμιση μήνες δεν μπορούν να μεταβούν στο νησί. Εάν ένα βραχυκύκλωμα ή μία σοβαρή βλάβη αφήσει το νησί χωρίς ρεύμα, ποιός θα αναλάβει την ευθύνη;;; Πέραν των ανωτέρω, τα τελευταία χρόνια, με την άψογη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση που είχαμε, από και προς Πειραιά, Γύθειο, Κίσσαμο αλλά και Νεάπολη, επιτεύχθηκε μια σταθερή αύξηση του ενδιαφέροντος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών να επισκεφθούν τα Αντικύθηρα που είναι – όπως ασφαλώς γνωρίζετε – παγκοσμίως γνωστά για το περίφημο Ναυάγιο, τον Μηχανισμό και τον Έφηβο και τις λοιπές αρχαιότητες που βρέθηκαν και συνεχίζουν να ανελκύονται από το βυθό τους.

Ειδικότερα, μέχρι και αγοραπωλησίες ακινήτων έγιναν στο νησί μας τα τελευταία χρόνια, με δεδομένο την έως τον Οκτώβριο 2013 εξαιρετική συγκοινωνιακή μας εξυπηρέτηση που αποτέλεσε τον σημαντικότερο παράγοντα για το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για το νησί μας, παρά το γεγονός ότι λόγω της διακοπής των δρομολογίων δεν μπορούν οι αγοραστές να προβούν στην επισκευή των κατοικιών που αγόρασαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ήδη προσανατολίζονται σε έγερση αγωγών και λοιπών νομικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Κράτους για την απομόνωση των Αντικυθήρων και την επί της ουσίας προσβολή που υφίστανται οι ίδιοι και η περιουσία τους στο νησί.

Η μόνη δίοδος προκειμένου να μην ερημώσει οριστικά το νησί μας, αλλά και προκειμένου να υπάρξει σταδιακή ανάπτυξη και ανάκαμψή του, είναι η τακτική, συχνή και βιώσιμη ακτοπλοϊκή μας σύνδεση με ΟΛΟΥΣ τους λιμένες σκοπιμότητας και ζωτικότητας που είναι ο Πειραιάς, το Γύθειο, τα Κύθηρα και η Κίσσαμος. Για το δικαίωμά μας αυτό θα δώσουμε ισχυρή μάχη ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών και δικαστικών αρχών, της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η απόδοση ευθυνών για τη βλάβη και ζημία την οποία υφιστάμεθα θα αναζητηθεί κατά παντός υπευθύνου, είτε αφορά την ηγεσία του Υ.Ν.Α., είτε τοπικές αρχές, είτε κάθε άλλο υπεύθυνο.

Τελειώνοντας, Σας καλούμε να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και των συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας, και να ενεργήσετε με αποκλειστικό γνώμονα τις προαναφερόμενες διατάξεις, ώστε να εξασφαλιστεί η ζωτική και απόλυτα αναγκαία επικοινωνία μας με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κρήτη, που θα εξασφαλίσει την επιβίωσή μας.-

Ενεργήστε κατά τρόπο, ώστε να βρεθεί πλοίο να μας εξυπηρετήσει με όρους ευλόγως συμφέροντες μεν για τον πλοιοκτήτη, τον συγκεκριμένο ή όποιο άλλο, αλλά όχι με αποκλειστικό μέτρο τα συμφέροντα αυτά, και μην ενεργείτε ερήμην μας και χωρίς επίγνωση των αναγκών μας και του αγώνα μας για επιβίωση στο ακριτικό νησί μας.-

Εκτός εάν συμφωνείτε και Εσείς με εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα Αντικύθηρα θα πρέπει να ερημώσουν και να πωληθούν σε ιδιώτες.-

πηγή: Νέα και Ανακοινώσεις των Κυθήρων & Αντικυθήρων