Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Τέλης Σαβάλας προς Στυλιανό Παττακό: «Πατριώτη,
με ζάλισες. Έχεις κανένα χάπι για τη ναυτία;»

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός, με καταγωγή από τη Λακωνία, ο διάσημος Τέλης Σαβάλας, επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Οι συνταγματάρχες, που λάτρευαν τις φωτογραφίες με καλλιτέχνες, δεν άφησαν να πάει η ευκαιρία χαμένη. Ο συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς τον κάλεσε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για να τον συναντήσει. Εκεί βρισκόταν και ο δικτάτορας Στυλιανός Παττακός. Μετά τις πρώτες συστάσεις και χειραψίες, όλα ήταν έτοιμα για τη φωτογραφία. Ξαφνικά, ο Σαβάλας ζήτησε να πάει στην τουαλέτα. Πριν μπει μέσα, άνοιξε η πόρτα των αποχωρητηρίων και εμφανίστηκε ο Παττακός, που μόλις είχε ολοκληρώσει την «ανάγκη του».
-«Που σε ξέρω;» του είπε. «Α, ναι, είσαι εκείνος ο ηθοποιός με το γουλί κεφάλι, σαν το δικό μου».

Λίγα λεπτά αργότερα, βρέθηκαν πάλι στο γραφείο του Λαδά. Ο Παττακός όμως δεν κρατιόταν. Στήθηκε μπροστά σε ένα χάρτη και δείχνοντας πάνω σε αυτόν, άρχισε να λέει στον διάσημο σταρ τα «κατορθώματα» του καθεστώτος. «Αύριο θα αναχωρήσουμε αεροπορικώς εκ του Ελληνικού αεροδρομίου. Υπεριπτάμεθα και προσγειωνόμεθα εις Θεσσαλονίκη. Κατόπιν, απογειωνόμεθα εκ Θεσσαλονίκης και υπεριπτάμεθα δια αεροδρόμιον Αλεξανδρουπόλεως». Και με τον χάρακα στο χάρτη έδειχνε απογειώσεις και προσγειώσεις για το καλό της πατρίδος.

Ο Σαβάλας, αυθόρμητος όπως ήταν, και χωρίς κανένα φόβο για τους συνταγματάρχες, μιας και ήταν Αμερικανός πολίτης, δεν άντεξε και διέκοψε τον Παττακό.
«Πατριώτη, με τόσες πτήσεις ζαλίστηκα. Έχεις κανένα χάπι για τη ναυτία;» είπε χλευαστικά στον ταξίαρχο.

Ο Παττακός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ούτε καν να θυμώσει, μπροστά στον υψηλό καλεσμένο από την Αμερική.

«Το καφέ του Τέλη» Ο «Έλληνας Γιούλ Μπρίνερ», όπως τον έλεγαν, λόγω της αστραφτερής καράφλας του, δήλωνε παντού και πάντα ότι ήταν Έλληνας. Όταν του είπαν να παίξει τον ντετέκτιβ Κότζακ στην τηλεόραση, ο μόνος όρος που έθεσε, ήταν ότι δεν ήθελε να υποδύεται τον Αμερικανό-πολωνό αστυνομικό Κοτζάκοβιτς, αλλά τον Ελληνοαμερικανό Κοζακόπουλο.

Κάθε φορά που τον ρωτούσαν αν μιμούνταν τον Γιούλ Μπρίνερ, αυτός έλεγε: «Είμαι δύο πόδια πιο ψηλός, 25 χρόνια νεότερος και πιο όμορφος από αυτόν». Η καριέρα του στα αμερικανικά στούντιο άρχισε τυχαία. Auto Draft - Vimeo thumbnail

Ο Σαβάλας, εκτός από το πανεπιστήμιο Κολούμπια όπου σπούδασε ψυχολογία, είχε σπουδάσει ραδιόφωνο και τηλεόραση στο Ινστιτούτο Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Είχε εργαστεί και στο ραδιόφωνο του ABC, όπου παρουσίασε στη Φωνή της Αμερικής τη βραβευμένη εκπομπή του «Το καφέ του Τέλη». Σε μια οντισιόν του δικτύου CBS, ο Τέλης Σαβάλας πήγε για να στηρίξει ψυχολογικά έναν φίλο του ηθοποιό. Ο σκηνοθέτης όμως, πρόσεξε το παρουσιαστικό του Ελληνοαμερικανού και του ζήτησε να παίξει ένα μικρό ρόλο. Η συμμετοχή αυτή του άνοιξε τον δρόμο για συμμετοχή και σε νέα σίριαλ, αλλά και κινηματογραφικές παραγωγές. kojak Μια ερμηνεία του, μάλιστα, στην ταινία Matter of Conviction, εντυπωσίασε τον Μπαρτ Λάνκαστερ. Έτσι, του ζήτησε να παίξει στην ταινία Birdman of Alcatraz (1962). Ο Σαβάλας κέρδισε το Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου, υποδυόμενος τον φυλακισμένο Φίτο Γκόμεζ. Αν και συμμετείχε σε πολλές κλασικές ταινίες του Χόλιγουντ, όπως τα «12 καθάρματα», στο τηλεοπτικό κοινό, κυρίως της Ελλάδας, έμεινε γνωστός ως ο αστυνόμος Κότζακ, με το γλειφιτζούρι στο στόμα, που έπιανε τους κακούς.

πηγή, πληροφορίες & περισσότερα: η ΜΗΧΑΝΗ του ΧΡΟΝΟΥ