Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

μεγάλη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τραγικότερη οικονομική κατάσταση μετά αυτή του Εμφυλίου (1946-1950). Το θέμα όμως δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά κυρίως πολιτικό, αφού στη φάση αυτή κρίνεται η εθνική κυριαρχία (sovereignty) και πιθανόν άλλοι να αποφασίζουν για εμάς.
Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι για τη δραματική αυτή κατάσταση ευθύνεται η ΝΔ και κύρια ο Κώστας Καραμανλής. Αργήσαμε όμως και εμείς.

Οι πρόσφατες παρατηρήσεις – ανακοινώσεις για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ επανέφερε το θέμα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, που θα διερευνήσει το πρόβλημα της οικονομίας και του χρέους από το 2000 και μετά και το πώς έφθασε τα 350 δις Ευρώ.
Κάποιοι πιστεύουν στην αναγκαιότητα της Επιτροπής για να δοθούν απαντήσεις και να μάθει ο Ελληνικός λαός που πήγαν τα λεφτά του. Όμως το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής θέλει βαθιά περίσκεψη και πολύ μελέτη, γιατί στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία το συμφέρον της Ελλάδας προέχει εκείνου που ικανοποιεί την απάντηση του λαού για ανεύρεση της Αλήθειας, αφού η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε περίοδο «πολέμου».

Σήμερα διακυβεύονται εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που κάποιο φροντίζουν να μας θυμίζουν, όπως πρόσφατα ο αντι-Καγκελάριος της Γερμανίας, που μίλησε για παραχώρηση – θυσία μέρους της Εθνικής μας κυριαρχίας.

Στην περίοδο αυτή, που υπάρχει μεγάλη κοινωνική αναστάτωση λόγω των «άδικων» φορολογικών μέτρων, του μισθολογίου, της εφεδρείας, της μείωσης των συντάξεων, της έκτακτης εισφοράς, της απεργίας των ΤΑΞΙ, των ΜΜΜ (Μέσων Μαζικής Μεταφοράς), των υγειονομικών, των μισθωτών και των υπαλλήλων των ΟΤΑ (σκουπίδια) αλλά και της αναστάτωσης στην Παιδεία, ο λαός έχει ανάγκη από συσπείρωση και ενότητα, όπως έκανε στον πόλεμο του 1940. Αξίζει κανείς να θυμηθεί ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης που πρόσφατα αποκαταστάθηκε από την ηγεσία του ΚΚΕ, αν και βρισκόταν στη φυλακή, προέτρεψε με επιστολή του τα μέλη του κόμματος να συστρατευθούν εναντίον του κοινού εχθρού, έστω και αν το «ΟΧΙ» το είπε ο πολιτικός του αντίπαλος Ι. Μεταξάς.

Η δημιουργία της Εξεταστικής Επιτροπής πολύ φοβάμαι ότι θα διχάσει τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και το Λαό χωρίς να βγάλει τίποτε, όπως όλες οι άλλες που προηγήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια (Siemens, Ομόλογα, Βατοπέδι).

Η Κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πολιτική – οικονομική και – το τελευταίο διάστημα – κοινωνική κρίση. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και ανυπέρβλητα και μόνη της είναι δύσκολο να τα βγάλει πέρα. Μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας – ή Εθνικής Ενότητας μπορεί να είναι η λύση. Η Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία τώρα είναι πολυτέλεια, γιατί θα δημιουργήσει μεγάλες συγκρουσιακές καταστάσεις που δεν τις έχουμε καθόλου ανάγκη, ούτε εμείς ούτε ο τόπος.
Ας μην ξεχνάμε ότι στην πολιτική ισχύει το θεώρημα «από την πείρα του παρελθόντος και τις παρατηρήσεις του παρόντος, εξάγουμε συμπεράσματα για το μέλλον, για να μη βρεθούμε απροετοίμαστοι, προ σοβαρών εκπλήξεων».

Η Ελλάδα πρέπει να ζήσει και θα ζήσει με ηρεμία και όσο το δυνατό λιγότερες αναταράξεις.

Λεωνίδας Γρηγοράκος, Καθηγητής – Βουλευτής Λακωνίας, ΠΑΣΟΚ