Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

17 Νοέμβρη

Εξαιρετικό παράδειγμα προπαγάνδας:
η εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" με μεγάλα γράμματα και πανελλήνια κυκλοφορία στο πρωτοσέλιδο γράφει στις 16/11/1973 "Τα τανκς κατέστειλαν την εξέγερσι".

Αυτή η εικόνα κυκλοφόρησε σε όλη στην Ελλάδα αλλά μία μέρα μετά στις 17/11/1973 αποδείχθηκε απλά και μόνο φαιδρή γκεμπελική φάρσα- προπαγάνδα. Η αλήθεια δεν βρισκόταν στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Ακολουθεί η εκπομπή (1/13) "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" "Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

Μέσα από κινηματογραφικό υλικό προβάλλεται, το 2005, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση "Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ", αλλά και μαρτυρίες στελεχών του φοιτητικού κινήματος, μελών παράνομων αντιστασιακών οργανώσεων, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών και ανθρώπων που υπηρέτησαν τους συνταγματάρχες, η εκπομπή φιλοδοξεί να θυμίσει στις σημερινές γενιές ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, δίνοντας πειστικές απαντήσεις για το πώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα.

Το δίωρο ντοκιμαντέρ ξεκινά από την 21η Απριλίου του 1967 που βρίσκει τους φοιτητές να έχουν καταλάβει το Πολυτεχνείο της Αθήνας. Επτά χρόνια μετά, η εξέγερση των φοιτητών στον ίδιο χώρο έμελλε να σημάνει το τέλος των συνταγματαρχών. Είναι όμως η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι αυτή, η δεύτερη κατάληψη που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973 ήταν σχεδόν τυχαία, βασισμένη σε μια λανθασμένη πληροφορία...

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του Κυριάκου Σταμέλου, ο οποίος διαπραγματεύθηκε την έξοδο των φοιτητών από το χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και του Μιχάλη Γουνελά, του επικεφαλής του τανκ που έσπασε την πόρτα, το βράδυ της 16ης προς την 17η Νοεμβρίου. Σημαντικές πτυχές φωτίζουν και οι συζητήσεις στο επιτελείο του Παπαδόπουλου για την αντιμετώπιση της φοιτητικής αναταραχής...