Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Πολιούχος & Προστάτης της Λακεδαίμονος, Ο Όσιος Νίκων ο «Μετανοείτε»

Με την δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, αλλά και με την συμμετοχή σύμπαντος του κλήρου και πλήθους πιστού λαού της πόλεως της Σπάρτης, της περιφέρειας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και των γειτονικών νομών, εορτάστηκε την 26η Νοεμβρίου 2011, η μνήμη του πολιούχου και προστάτη της Λακεδαίμονος, Οσίου Νίκωνος «του Μετανοείτε».
Ο Όσιος Νίκων γεννήθηκε σε ένα χωριό του Πόντου, στις αρχές του 10ου μ.Χ. αιώνος.

Εγκατέλειψε τα πλούτη, την οικογένειά του, την πατρίδα του, ακολούθησε δύσβατους δρόμους και έφτασε στο μοναστήρι της Χρυσής Πέτρας. Εκεί έλαβε το αγγελικό σχήμα του μοναχού και από Νικήτας ονομάστηκε Νίκωνας. Η παραμονή του όμως δεν διάρκεσε πάνω από 12 χρόνια. Για τρία ολόκληρα χρόνια έμεινε σε τόπους έρημους και άγνωστους.

Στη συνέχεια ο Όσιος Νίκων αναλαμβάνει ιεραποστολική δράση. Σαν άλλος, λοιπόν, Ιωάννης Πρόδρομος, κήρυττε στα πλήθη και τους ζητούσε να μετανοήσουν. Γι’ αυτό ακριβώς έλαβε και την προσωνυμία Νίκων “ο Μετανοείτε”.

Ο Νίκων, περιήλθε πολλές χώρες της Ανατολής, έφθασε στη νήσο Κρήτη (παρέμεινε επτά 7 χρόνια) μετά
πήγε στην Επίδαυρο και κατόπιν στην Αθήνα. Μετά πήγε στην Εύβοια, στη Θήβα και από εκεί στο κύριο μέρος της δράσης του την Πελοπόννησο. Πέρασε από την Κόρινθο, το Άργος, το Ναύπλιο, πήγε στη Σπάρτη όπου έχτισε δύο ναούς και κατόπιν μετέβη στη Μάνη, Καλαμάτα, Κορώνη, Μεθώνη και Μεσσήνη. Μετά κατευθύνθηκε προς την Αρκαδία, όπου κήρυξε για αρκετό καιρό και τελικά εγκαταστάθηκε στην πόλη των Λακώνων, στη Σπάρτη.

Στη Σπάρτη ο Όσιος ανέπτυξε αξιόλογη δράση. Επίσης έκανε και θαύματα ενώ υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την ίαση ασθενών που πήγαιναν σ’ αυτόν ή που πήγαινε ο ίδιος σ’ αυτούς, ενώ τα θαύματα συνεχίζονται και μετά τον θάνατό του, που τοποθετείτε το 998 μ.Χ..

Ο Όσιος Νίκων “ο Μετανοείτε”, είναι ο πολιούχος και προστάτης της πόλεως της Σπάρτης και η μνήμη του τιμάται με ιδιαίτερες τιμές από την τοπική μας Εκκλησία, στις 26 Νοεμβρίου.