Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Φυσική Καλλιέργεια

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων πρώην Δημαρχείου Ασωπού στα Παπαδιάνικα, Δήμου Μονεμβασιάς Εκδηλώσεις για τη Φυσική Καλλιέργεια από 24/11 έως 6/12

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, ώρα: 7:00μμ

Προβολή Ταινίας: «Σπορέας Σπόρων» του Χάρη Ραφτογιάννη
Με έδρα το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στο Κλησοχώρι Έδεσσας, ο γεωπόνος Παναγιώτης Μανίκης παραμένει εδώ και δεκαοχτώ χρόνια ένας φωτισμένος οικολογικός σταυροφόρος. Με τη βοήθεια αφοσιωμένων εθελοντών από όλο τον κόσμο, πρωτοστατεί στη δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων και την αναδάσωση άγονων εκτάσεων χρησιμοποιώντας μια απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδο: χαμηλό κόστος, μεγάλη συμμετοχή του κοινού.

Η «γεωργία της απραξίας», η μέθοδος που εισήγαγε ο Ιάπωνας μέντοράς του, Μασανόμπου Φουκουόκα, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από τη βιολογική καλλιέργεια, αφού πρόκειται για παραγωγή χωρίς όργωμα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Μοναδική απαίτηση η εκτόξευση σβόλων από λάσπη και σπόρους και η απόλυτη εμπιστοσύνη στη φύση, αφού κάνεις δεν ξέρει τι ακριβώς θα ευδοκιμήσει.
Εξάλλου, όπως λέει και ίδιος, "Η φύση είναι τέλεια, η ανθρώπινη γνώση ατελής, οπότε ας αφήσουμε τη φύση να αποφασίσει..." Σπέρνοντας σπόρους ενάντια στην οικονομική κρίση (εξάλλου, υπάρχει καλύτερη λύση από την αυτάρκεια;), ο Παναγιώτης Μανίκης με τους συνεργάτες του περνά σε μια αναζήτηση γόνιμου εδάφους στα βάθη της Κρήτης.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ώρα: 7μμ

Σεμινάριο Φυσικής Καλλιέργειας με τον Παναγιώτη Μανίκη
Θεωρία και παρουσίαση της μεθόδου Φουκουόκα για φυσικά αγροκτήματα.
Ανταλλαγή και μοίρασμα σπόρων ντόπιων ποικιλιών.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου ώρα: 9 πμ

Εργαστήριο παρασκευής σβόλων με σπόρους και σπορά,
σε αγρόκτημα στον Ασωπό.

Πληροφορίες: Πολιτιστικός Σύλλογος Ασωπού τηλ. 6944508731-6980358038