Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

το λάδι της ελίας, οι Ιταλοί έμποροι και η Κινέζικη ανερχόμενη αγορά

Το Eλληνικό ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά ανώτερο από κάθε άλλο. Η θρεπτικότητα του, η γεύση του, ακόμη και το άρωμα όπως και το χρώμα του δεν συγκρίνεται με όποιο άλλο.

Η παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου ελέγχεται από τους γείτονες Ιταλούς των οποίων το λάδι όπως και το Ισπανικό έχουν ωχρούν όψη και με απωθητική, τουλάχιστον για έλληνα, γεύση και ωσμή.

Είναι γνωστό, στην Λακωνία τουλάχιστον, πως οι Ιταλοί σπεύδουν νωρίς νωρίς να αγοράσουν το λάδι από συγκεκριμένες περιοχές της Λακωνίας με τιμή τουλάχιστον 30% μεγαλύτερη από αυτή του εμπορίου μιας και οι συγκεκριμένες αυτές ποικιλίες προσφέρουν εξαιρετική προσμιξημότητα κι έτσι με αυτό το λάδι μαζί μπορούν και βελτιώνουν τα Ιταλικά και Ισπανικά λάδια.

Το ελαιόλαδο είναι βάλσαμο κανονικό, γιατρικό, για τον οργανισμό κι αν εμείς εδώ στην αφθονία του το αγνοούμε, στην βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ το γνωρίζουν πολύ καλά. Η Κίνα από την άλλη είναι μία τεράστια νέα αγορά (εκεί πωλούνται περισσότερες ferrari από όσες στον υπόλοιπο κόσμο) η οποία επιθυμεί κι αυτή αγνά και ποιοτικά προιόντα.

Η πρωτοβουλία του ΕΑΣ Λακωνίας και της Περιφέρειας Πελοπονήσσου όπου κινέζοι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στο μουσείο Ελιάς και Λαδιού καθώς και στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Λακωνίας και ιδιωτικής εταιρείας τυποποίησης ελαιολάδου στη Σπάρτη είναι απόλυτα θετική και στον σωστό δρόμο.

Εμείς έχουμε την ευλογία να είμαστε από την Λακωνία και να κατέχουμε και να ζούμε σε αυτόν το τόπο. Χρειάζεται από την πλευρά μας συνέπεια και συνεργασία. Είναι οξύμωρο και καταστροφικό από την μία να πέρνουν τα προιόντα μας τσάμπα οι εμπόροι κι από την άλλη όταν μπορούμε να τα διαθέσουμε άμεσα οι ίδιοι να προβάλουμε τιμές μεγαλύτερες από την τελική τιμή των εμπόρων στην Αθήνα!!!