Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ταίναρο στην όψη του Ταϋγέτου, κι από τα Κιόνια στο Τηγάνι... (δεύτερο μέρος)

Μία διαφορετική πρωτοπορία, όπου η ποικιλότητα και το πλήθος των εναλλασσόμενων εικόνων παράγει ένα ποιοτικότατο ντοκιμαντέρ, που προβάλλει και τουριστικά, αλλά και ιστορικά την ανεξάντλητη Μάνη μας.
Όμως το απόλυτα ξεχωριστό σημείο το οποίο και σφραγίζει ουσιαστικά τη συγκεκριμένη παραγωγή, είναι ότι πρωταγωνιστές είναι μαθητές και μαθήτριες, που με τη φρεσκάδα τους, την ενεργητικότητά τους και το ακούραστο πνεύμα αναζήτησης που τους διακρίνει, ξεδιπλώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πτυχές μίας επικράτειας, που από μόνη της είναι η Ελλάδα ολόκληρη!
Διάμεσο και σημείο εστίασης των δράσεων ο γεωγραφικός χώρος της Μάνης, ο οποίος αυτονόητα έχει βαρύνουσα θέση στην ελληνική επικράτεια, όπου με τη διαχρονική του πολυμορφικότητα και την υπερπολιτισμική του παρουσία, ενεργοποιεί, ευαισθητοποιεί και προάγει την προσωπικότητα των ενδελεχών μελετητών και προϊδεασμένων ενσυνείδητα επισκεπτών. Παράλληλα προκαλεί πλημμυρίδα ευφορίας σε απλούς επισκέπτες, αλλά και συνειδητοποιημένους περιηγητές και ταξιδευτές.
Και τι μπορούμε να πούμε τελειώνοντας στους τριάντα τρεις νεαρούς πρωταγωνιστές μας;
-Αυτή ήταν η Μάνη, και σίγουρα αισθάνεστε πληρότητα και ικανοποίηση, γι' αυτό που ζήσατε, γι' αυτό που χαρήκατε.
Γεμίσατε εικόνες από τη σκληράδα του μανιάτικου τοπίου, τα λιόδενδρα και το θυμάρι, τις ξερολιθιές και τα πυργόσπιτα, το γαλάζιο της αλμυρής θάλασσας.
Από το Ταίναρο στην όψη του Ταϋγέτου, κι από τα Κιόνια στο Τηγάνι... Γίνατε «μικροί Παυσανίες», ζήσατε για λίγο στην Ελεύθερη Λακωνία και δώσατε με το πέρασμά σας, τη δική σας χάρη σε λούρες και εκκλησάκια και λίγο από το δικό σας φως στα Αποσκιερά της Μάνης...-_ Αλέξανδρος Τσαντούλας