Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Όχι στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών

Με μεγάλη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Βρίσκουμε τελείως αδικαιολόγητη μία τέτοια σκέψη, όταν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών άλλων ταμείων.

Ειδικά για την Πελοπόννησο , τα κύρια αγροτικά προϊόντα είναι οι ελιές – λάδι και τα πορτοκάλια.

Όταν η τιμή του πορτοκαλιού έχει κατρακυλήσει στα 3 !!! (τρία) λεπτά το κιλό, στην Λακωνία, και η τιμή του λαδιού είναι ήδη κάτω από το 1.90 ευρώ, είναι προφανές ότι ο Υπουργός έχει πλήρη άγνοια της αγροτικής πραγματικότητας στην Πελοπόννησο.

Η παράλληλη αύξηση όλων των συνιστωσών παραγωγής ( καύσιμα, ημερομίσθια κλπ ) σε συνδυασμό με τα παραπάνω έχουν εκτινάξει το κόστος της αγροτικής παραγωγής σε ύψος που υπάρχει σοβαρός προβληματισμός από τους αγρότες σχετικά με την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

Ένας μέσος παραγωγός στην Λακωνία με 20 στρέμματα ελιές θα έχει παραγωγή κατ΄ έτος μικρότερη των 1000 κιλών λαδιού, και 1000 κιλών καλαμών. Με πραγματικό εισόδημα δηλαδή μικρότερο των 2.000 ευρώ, καλείται σήμερα να πληρώσει (αναλόγως την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει) από 500-1000 ευρώ!!! Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, γιατί

1.Είναι το μόνο σήμερα παραγωγικό κομμάτι της Ελληνικής Οικονομίας

2.Η νοσοκομειακή περίθαλψη που παρέχεται είναι ελλιπής, με αποτέλεσμα για όλες τις σοβαρές παθήσεις ο κάτοικος της Περιφέρειας να είναι υποχρεωμένος να μεταβεί σε Αθηναϊκό Νοσοκομείο και αυτό συνιστά ήδη επιπλέον κόστος

3.Η αγροτική οικονομία αποτελεί σημαντικό κομμάτι του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας μας

Σουκαράς Παναγιώτης
Συντονιστής Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου
τηλ. 6980462634
email : parnonas@msn.com