Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ποιός είδε τουριστική προβολή στην Σπάρτη;

Αναποτελεσματική χαρακτηρίζει η Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας την λειτουργία της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Σπάρτης, σε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης Χρήστο Πλείωτα, που κοινοποιείται και στο Δήμαρχο Σπάρτης Σταύρο Αργειτάκο.

"Η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, ως ο καθ’ ύλη αρμόδιος θεσμικός φορέας σε θέματα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, μέσου του εκπροσώπου της που έχει οριστεί στην επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Σπάρτης, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση (25-02-2011) κατέθεσε μια σειρά επιστημονικών προτάσεων για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Σπάρτης, βασισμένες στο Marketing Plan που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, από τον καθηγητή του τουριστικού Marketing κ. Δημήτρη Κούτουλα.

Δυστυχώς όμως, οι προτάσεις αυτές ουδόλως συζητήθηκαν διότι η Επιτροπή, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011, δεν πραγματοποίησε καμία επιπλέον συνεδρίαση. Ως εκ τούτου, παρήλθε ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα τουριστικής στασιμότητας για την πόλη της Σπάρτης. Πριν από λίγες μέρες και αφού είχε ήδη μεσολαβήσει ένας χρόνος τουριστικής απραξίας (!!!) πραγματοποιήθηκε επιτέλους η πολυπόθητη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού, κατά την οποία αρκέστηκε ο Δήμαρχος, σύμφωνα με την δική σας εκτίμηση, απλά και μόνο στο να ενημερώσει τα μέλη της για τις προαποφασισμένες ενέργειες – κινήσεις του, που θα συντελούσαν καθοριστικά στην τουριστική πρόοδο της Σπάρτης.

Τέτοιες πρακτικές όμως κ. Πρόεδρε, έχουν οδηγήσει κατά το παρελθόν σε λάθος δρόμο την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, ενώ παράλληλα θεωρούμε ότι αν μη τι άλλο, ακυρώνουν την ωφελιμότητα μιας τόσο καίριας Επιτροπής του Δήμου σας και επιπλέον προσβάλουν, απαξιώνουν τα μέλη της, δημιουργώντας τους έτσι την αίσθηση του διακοσμητικού στοιχείου.

Η δυσκολία των καιρών με αφορμή την οικονομική κρίση θα πρέπει να μας προσγειώσει αναγκαστικά σε μια διαφορετική πραγματικότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την περιρρέουσα κατάσταση που επικρατεί, με περισσότερη ωριμότητα, σύνεση και συνέπεια.

Η χρονιά που πέρασε, ειδικά για μας τους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα που απευθυνόμαστε στον εγχώριο τουρίστα, ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές στην τουριστική ιστορία του τόπου μας.

Ως επιστέγασμα όλης αυτής της άσχημης περίστασης παρατηρείται το φαινόμενο να κλείνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, η μία μετά την άλλη, μη δυνάμενες να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και τα απρόβλεπτα χαράτσια, ενώ η ανεργία στον τουρισμό ξεπερνάει κάθε προηγούμενο:
Επειδή ο τόπος μας διαθέτει έναν ανεξάντλητο πλούτο συγκριτικών πλεονεκτημάτων.
Επειδή η ορθή και μεθοδική ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Επειδή θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, και
Επειδή στο τουρισμό δεν περισσεύει απολύτως κανένας.

Θα πρέπει η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Σπάρτης, nα συνεδριάζει συστηματικότερα και συχνότερα (τουλάχιστον μια φορά το μήνα). Επιβάλλεται όλες οι αποφάσεις της Επιτροπή Τουρισμού: Να είναι ομόφωνες και να έχουν συλλογικό και μόνο χαρακτήρα και vα είναι απόρροια ουσιαστικών, τεκμηριωμένων και εμπεριστατωμένων προτάσεων. Τα μέλη της Επιτροπής Τουρισμού θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτουν, Τεχνογνωσία, Εμπειρία και Αποτελεσματικότητα.

Κλείνοντας, επειδή πιστεύουμε ότι ο απώτερος σκοπός όλων μας είναι η βελτίωση της τουριστικής εικόνας τόσο της Σπάρτης όσο και της Λακωνίας ευρύτερα, η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας είναι διατεθειμένη να συνδράμει εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση μιας αμφίδρομης και ουσιαστικής συνεργασίας, με κυρίαρχο μέλημα την ευημερία του τόπου και κατ’ επέκταση των κατοίκων του".