Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Τόση αγάπη για επενδύσεις δεν την αντέχουμε...

Καταστροφή για τη νοτιοανατολική Πυλία το λιγνιτωρυχείο! από την κίνηση πολιτών Πελοποννήσου.
Το τελευταίο διάστημα, ο λαός της νοτιοανατολικής Πυλίας έχει αναστατωθεί, καθώς έρχεται ξανά αντιμέτωπος με ένα θέμα που τον είχε απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, η offshore εταιρία «Couvra Holdings Limited» έχει καταθέσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά στη δημιουργία λιγνιτικών πεδίων και στην εξόρυξη λιγνίτη στις περιοχές Χωματερό και Φαλάνθη της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Η μελέτη της συγκεκριμένης εταιρίας αφορά στην εκμετάλλευση 477 στρεμμάτων για τη δημιουργία δυο επιφανειακών λιγνιτωρυχείων που θα βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τα δυο χωριά. Επίσης αναφέρεται στη μεταφορά του λιγνίτη στη Μεγαλόπολη ή, μέσω του λιμανιού της Καλαμάτας, στην Κίνα.

Είναι η τρίτη φορά που κάποιος επενδυτής ενδιαφέρεται για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στη συγκεκριμένη περιοχή. Τις δυο προηγούμενες φορές, το 1997 και το 2005, πολίτες και φορείς εναντιώθηκαν στις προθέσεις των επενδυτών και ο αγώνας τους ευοδώθηκε με την απόφαση της Ρ.Α.Ε. το 2005 πως, οι συνέπειες μιας τέτοιας επένδυσης θα είναι καταστροφικές για την περιοχή.

Αυτή τη φορά, ο λαός της νοτιοανατολικής Πυλίας έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από την offshore εταιρία αγνώστων λοιπών στοιχείων και την καταρχήν θετική ματιά προς την επένδυση του κ. Τατούλη και της πλειοψηφίας του, το ίδιο το πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, με τις πολιτικές του μνημονίου που, εκτός όλων των άλλων, μιλούν και για το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνεται το νομοσχέδιο του Υ.Π.Ε.Κ.Α., το οποίο αναφέρεται στον περιορισμό των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και οι διερευνητικές ενέργειες που γίνονται από τον Περιφερειάρχη για τη δημιουργία Ε.Ο.Ζ. στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στο πλευρό των πολιτών βρίσκονται όλοι οι φορείς της περιοχής καθώς και οι μειοψηφίες του περιφερειακού συμβουλίου.

Στο πνεύμα των παραπάνω, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή 5.2.2012 συγκέντρωση πολιτών και φορέων της περιοχής στο χωριό του Χωματερού, όπου η προσέλευση του κόσμου ήταν αντιπροσωπευτική του κλίματος που επικρατεί.

Όλοι συμφώνησαν πως εναντιώνονται σε αυτή τη μορφή επένδυσης γιατί θεωρούν ότι οι συνέπειες για το περιβάλλον θα είναι καταστροφικές, καθώς εντός του δήμου υπάρχει περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000. Επίσης, οι ελαιώνες και οι μονοετείς αγροτικές καλλιέργειες απ’ όπου προέρχεται το κύριο εισόδημα των κατοίκων, θα υποστούν μεγάλες ζημιές. Οι πηγές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και υδρεύουν τα γειτονικά χωριά θα μολυνθούν. Η ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, ουσιαστικά θα καταρρεύσει. Η γη θα χάσει την αξία της και «κάποιοι» θα μπορούν να αγοράσουν σε τιμές εξευτελιστικές.

Ουσιαστικά, οι – ήδη εξουθενωμένοι από την οικονομική κρίση και τις εφαρμοζόμενες εδώ και χρόνια πολιτικές – αγρότες, κατά κύριο λόγο, κάτοικοι της περιοχής, καλούνται να δώσουν ό,τι πλέον τους απέμεινε για να κερδίσουν πάλι κάποιοι επιτήδειοι.

Ε, ΟΧΙ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!