Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Έντονο το ενδιαφέρον από Βουλευτές της Λακωνίας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Από τις 05/10/2011 ο Βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος έκανε επικαιρή ερώτηση με θέματα:
1. Τι προτίθεται να κάνει άμεσα για τον περιορισμό της παράνομης εισόδου από τη Μάνη και τη Νότια Λακωνία των λαθρομεταναστών από θαλάσσης;
2. Ποια μέτρα θα πάρει η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να απομακρυνθούν-συλληφθούν το συντομότερο δυνατό οι παράνομοι αλλοδαποί από της ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα και παράλληλα να βοηθήσει τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο Ευρώτα να εμβολιαστούν στο σύνολο τους οι αλλοδαποί της περιοχής και να λάβουν την κατάλληλη ιατρική προληπτική αγωγή;

Στις 18/10/2ο11 ο Βουλευτής Γρηγόρης Αποστολάκος έκανε αντίστοιχα επίκαιρη ερώτηση:
1. Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να αντιμετωπίσει την αυξημένη εγκληματικότητα στο Νομό Λακωνίας;
2. Ποια είναι η κοινωνική προέλευση των δραστών με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τα εξιχνιασμένα μέχρι σήμερα εγκλήματα;
3. Ποιες είναι οι υπηρεσιακές εισηγήσεις προς το Υπουργείο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας των τοπικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της αυξανομένης εγκληματικότητας;
4. Πως θα διασφαλίσετε την κοινωνική ηρεμία και συνοχή από τον κίνδυνο μεμονωμένων ή ομαδικών αυτοδικιών;

Ακολουθεί η απάντηση και η δευρελογί αεπί αυτής του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Γρηγόρη Αποστολάκου για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στη Λακωνία

25.10.2011 | Κατηγορίες: αστυνόμευση, δελτία τύπου, ομιλία, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία που εκφράζει μέσα από την επίκαιρη ερώτησή του ο συνάδελφος, γιατί πράγματι ένα επιδημικό νόσημα, που η ελληνική κοινωνία το είχε ξεχάσει επί δεκαετίες, παρουσιάζει φαινόμενα επανεμφάνισης με ιδιαίτερα ανησυχητικά στατιστικά δείγματα στη συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Ευρώτα του Νομού Λακωνίας, όπως περιέγραψε και ανέφερε στην ερώτησή του ο συνάδελφος κ. Αποστολάκος.

Ανέγνωσε ένα απόσπασμα από απάντηση του Υπουργού Υγείας σε αυτή την Αίθουσα πριν από μερικές μέρες στο οποίο γίνεται αναφορά στα αίτια επανέμφανισης αυτού του φαινομένου.

Όμως, ο Υπουργός Υγείας και το Υπουργείο Υγείας και οι υπηρεσίες του συνολικότερα, πέραν της πράγματι υπαρκτής σύνδεσης της εμφάνισης του φαινομένου της επιδημικής αυτής νόσου με την ύπαρξη αυξημένου αριθμού μεταναστών στη συγκεκριμένη περιοχή, έχουν επισημάνει ότι προέκυψε και από την παράληψη διενέργειας των αναγκαίων ψεκασμών αρχές του καλοκαιριού.

Θέλω επίσης να την προσθέσω και της εξής διάσταση: το γεγονός δηλαδή, ότι πέραν της προσέλευσης και της κατάπλευσης μεταναστών μέσω του θαλασσίου χώρου των Κυθήρων στην περιοχή της Λακωνίας, υπάρχει, θα έλεγα, και η χωρίς πρόνοια και ιδιαίτερο ενδιαφέρον πρόσληψη αλλοδαπών από τους ντόπιους κατοίκους για τη χρησιμοποίησή τους για αγροτικές εργασίες, για ενοικίαση καταλυμάτων, χωρίς –επαναλαμβάνω- τη στοιχειώδη πρόνοια ή το ενδιαφέρον της υγειονομικής τους εξέτασης, ούτως ώστε να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα.

Και νομίζω ότι επειδή έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ και αρκετό καιρό ο κύριος συνάδελφος για το θέμα, γιατί υπάρχουν και γραπτές ερωτήσεις που έχει υποβάλει και στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξανά, γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση -και θέλω να επαναλάβω αυτή τη διαβεβαίωση- βλέπει με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα. Υπάρχει πλήρης συνεργασία και συντονισμός ενεργειών κυρίως με το Υπουργείο Υγείας, αλλά και με όλους τους άλλους φορείς που μπορούν να συνεργήσουν και να συνεισφέρουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο Υπουργός Υγείας, όπως, επίσης, καλά γνωρίζει ο κύριος συνάδελφος, έχει εκδώσει μια αυστηρότατη υγειονομική διάταξη από 26/9 η οποία εφαρμόζεται. Σε ό,τι αφορά αυτή τη διάσταση, την αμιγώς, ας πούμε, υγειονομική θα επανέλθω στη δεύτερη παρέμβασή μου, όπως στα υπόλοιπα θέματα που έθιξε.

Και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει κινητοποιήσει πλήρως τις υγειονομικές του υπηρεσίες ούτως ώστε προσωπικό της Αστυνομίας και των άλλων ενστόλων που εμπλέκονται στην όποια διαδικασία, να προφυλάσσεται μέσα από ενημέρωση και συνεχείς ιατρικές εξετάσεις, αλλά και οι αλλοδαποί οι οποίοι συλλαμβάνονται, να μεταφέρονται άμεσα είτε σε Κέντρα Υγείας είτε στο νοσοκομείο για τη νοσηλεία και την περαιτέρω αντιμετώπιση των περιστατικών.

Θέλω, λοιπόν, σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα της υγειονομικής, ας πούμε, προσέγγισης του θέματος, να επαναλάβω τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση και έχει γνώση, και επαγρυπνεί. και κάνει τις δέουσες ενέργειες. Είναι γνωστό ότι υπήρξε πρόσφατα και μια σύσκεψη με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού Υγείας κ. Αηδόνη, Γενικών Γραμματέων και εκπροσώπων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των υπηρεσιών και των φορέων για την αντιμετώπιση του θέματος.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

« Κύριε Συνάδελφε, είστε μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και είχατε συμβάλει πραγματικά -και το λέω με ειλικρίνεια- στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που επικαλεστήκατε για τη διαδικασία διοικητικής απέλασης, την αλλαγή διαδικασίας χορήγησης ασύλου και προστασίας σε όσους έχουν τις προϋποθέσεις.

Όλο αυτό το νέο πλαίσιο έχει, κύριε συνάδελφε, ένα κομβικό σημείο, το οποίο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό και με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Το κομβικό σημείο, πίσω από το οποίο βρίσκεται και η ουσιώδης απάντηση στο καίριο ερώτημά σας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα, έχει να κάνει με την ύπαρξη δομών, είτε με τη μορφή Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, είτε με τη μορφή κράτησης ή απέλασης των παρανόμων μεταναστών.

Πράγματι, ο Υπουργός όπως είπατε κάνει μια συγκεκριμένη αναφορά, την οποία έχουμε επαναλάβει πολλάκις και στην Αίθουσα αυτή. Λέμε δηλαδή ότι, ναι, η πολιτική βούληση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Κυβέρνησης είναι όσοι έχουν τις προϋποθέσεις να τύχουν διεθνούς προστασίας, να περάσουν αυτές τις διαδικασίες, ενώ όσοι δεν έχουν -είτε οικειοθελώς είτε με τη διαδικασία της απέλασης- πρέπει να γυρίσουν στις πατρίδες τους ή εν πάση περιπτώσει να πάνε κάπου αλλού, γιατί η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αφομοίωσης μεταναστών από τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως ξέρετε πολύ καλά και αυτό ακόμα που επικαλεστήκατε, τα έγγραφα από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, η ύπαρξη ταξιδιωτικών εγγράφων είναι προϋπόθεση. Το ξέρετε -γιατί είστε έγκριτος νομικός- ότι είναι προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απέλασης.

Με βάση τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες και τις διαδικασίες που επιβάλλονται, η μοναδική επαναλαμβάνω πραγματικά ουσιαστική λύση για να αδειάσουν οι δρόμοι, οι πόλεις της χώρας, όπως ο Δήμος Ευρώτα, είναι να υπάρξουν αξιοπρεπείς και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα χώροι φιλοξενίας, κράτησης ή πρώτης υποδοχής για τους μετανάστες εκείνους που δεν έχουν τις προϋποθέσεις νόμιμης παραμονής μέχρι να ολοκληρωθούν οι διοικητικές και άλλες διαδικασίες.

Ξέρετε επίσης πολύ καλά ότι σ’ αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχει πνεύμα συνεργασίας, βοήθειας και κατανόησης, όπου προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τέτοιους χώρους. Εγώ καταλαβαίνω τις ανησυχίες. Επειδή υπάρχουν πάντα πρόθυμοι και επιτήδειοι να κινδυνολογούν, λέγοντας ότι σε όποια περιοχή της χώρας χωροθετηθεί τέτοια δομή, θα κουβαλήσουμε τους μετανάστες του κέντρου της Αθήνας, θα αδειάσουμε την Αθήνα και θα φορτώσουμε τη Θράκη, τη Σάμο, τη Λακωνία, την Κρήτη ή οποιοδήποτε άλλο μέρος, θέλω για άλλη μια φορά να διαβεβαιώσω ότι ο προγραμματισμός του Υπουργείου είναι για χωροθέτηση τέτοιων δομών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, του παράνομου πληθυσμού, που αφορά το τοπικό και περιφερειακό επίπεδο κάθε περιοχής και είναι κρίσιμη παράμετρος για να διαχειριστούμε το πρόβλημα.

Πάντως θέλω να επαναλάβω, ότι σταθερή και πάγια επιδίωξή μας, κύριε συνάδελφε, είναι να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση –και θέλουμε τη βοήθεια και τη συνεργασία σας σ’ αυτό- ότι δηλαδή σε αυτή τη χώρα πια θα ζουν και θα εργάζονται όσοι έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις ή όσοι έχουν τις προϋποθέσεις να τυγχάνουν διεθνούς προστασίας ή ασύλου.