Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Χιονοστιβάδα για το ΠΑΣΟΚ οι ερωτήσεις βουλευτών για την Μάνη

Γράφει η Πόπη Σουφλή
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι ερωτήσεις βουλευτών (και κυβερνητικών), για το έγκλημα που έχει συντελεστεί στην Μάνη με την άδικη και ακατανόητη εξαίρεσή της από τον Ν. 998/79.
Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, " τα εμπόδια" που έμπαιναν, προκειμένου να καθυστερήσουν την δικαίωση των περήφανων Μανιατών, ήταν... ανεξήγητα (;) και πέρα από τη λογική και τη νομιμότητα.

Πολιτικά και όχι μόνο παιχνίδια, πάντα δημιουργούσαν προσχώματα στην αποκατάσταση της αδικίας που έγινε ίσως στο πιο περήφανο κομμάτι της πατρίδας μας. Ακλόνητος βράχος, έμεινε να αγωνίζεται ενάντια στην παράλογη αυτή νομοθετική εξαίρεση, ο Σύλλογος των Ασυμβίβαστων Μανιατών "Η ΕΥΝΟΜΙΑ", εκπροσωπώντας χιλιάδες οικογένειες αδικημένων Μανιατών.

Όλα αυτά τα χρόνια, εξαντλήθηκαν όλες οι δικαιολογίες και τα προσκόμματα που έβαζαν οι .. "αρμόδιες υπηρεσίες" και ήγγικεν πλέον η ώρα της ΔΙΚΑΊΩΣΗΣ. Αυτό στην ουσία επισημένει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, με την νεώτερη ερώτησή του προς την Βουλή και τους αρμόδιους υπουργούς. Να υποθέσουμε... ότι το παιχνίδι της.. γάτας με τον ποντικό, τελείωσε και η κυβέρνηση δεν έχει άλλες ευκαιρίες για να μπλοκάρει το θέμα.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ.! ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ.

Οι αρμόδιοι υπουργοί, προς τους οποίους απευθύνεται η ερώτηση του κ. Γρηγοράκου, οφείλουν να κλείσουν το θέμα υπερ της ένταξης της Μάνης στον σχετικό νόμο, γεγονός, για το οποίο σημειωτέον, ειχε δεσμευτεί προεκλογικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ελπίζουμε και ευχόμαστε, για το... καλό της κυβέρνησης, να μην είναι και αυτό μια προεκλογική δέσμευση του τύπου ... "λεφτά υπάρχουν"., γιατί οι Μανιάτες έχουν εξαντλήσει πλέον την υπομονή τους... Και ο Μανιάτης, δεν ανέχεται η υποδούλωση και τον εμπαιγμό!...

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: «Προώθηση Νομοθετικής Ρύθμισης-Υπαγωγή της Μάνης
στο άρθρο 62 του Ν.998/1979»

Με το άρθρο 62 του Δασικού Κώδικα(Ν.998/1979), καθιερώθηκε η ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας δασικών εκτάσεων υπερ του Ελληνικού Δημοσίου για όλη τη χώρα, εκτός από Κυκλάδες,Ιόνια,Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Από τη ρύθμιση αυτή είχε τεθεί εκτός εξαιρέσεως η περιοχή της Μάνης, αν και είναι σε όλους γνωστό και ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ουδέποτε υπήρξε ενσωμάτωση της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μάλιστα εκατοντάδες κάτοικοι και ιδιοκτήτες της Μάνης έχουν προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να αποδείξουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή «οι Μανιάτες και όχι οι Οθωμανοί είχαν κυριαρχία στη γη τους και ότι το νεοσύστατο Νεοελληνικό Κράτος που προέκυψε μετά την απελευθέρωση δεν βρήκε οθωμανικά ακίνητα και οικόπεδα στη Μάνη για να θεωρηθούν στη συνέχεια Κρατική ιδιοκτησία.»
Για το λόγο αυτό μαζί με όλους τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εκλέγονται στους Νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, καθώς και του κ.Βορίδη από το ΛΑΟΣ, κανονίστηκε τον Οκτώβριο του 2010 με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και αφού είχε ενημερωθεί και το γραφείο του Πρωθυπουργού, σύσκεψη με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ.Θάνο Μωραϊτη και τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ.Αμοριανιώτη.
Αφού αναγνωρίστηκε από όλους τους παρευρισκομένους το δίκαιο του αιτήματος, η ανακοίνωση του Υφυπουργού ήταν ότι αναλαμβάνει προσωπικά το θέμα για θετική επίλυση του ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας κ.Αμοριανιώτης με σύντομο χρονοδιάγραμμα τελικών ανακοινώσεων.
Εκτός του γεγονότος ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τότε, ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι στις αρχές Μαϊου 2011 ζητήθηκε από τη Γενική Γραμματεία ΥΠΕΚΑ προς άλλες Υπηρεσίες, Πανεπιστήμια και Υπουργεία διευκρινήσεις σχετικά με το γεγονός που αφορά το ιστορικό καθεστώς επί Τουρκοκρατίας στη Μάνη και όχι μόνο!

Θυμίζοντας στο Υπουργείο ότι τόσο τον Μάρτιο του 2007 όσο και τον Οκτώβριο του 2007 είχαμε μαζί με άλλους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ( Γρ.Νιώτης , Μ.Καρχιμάκης Γ.Ανωμερίτης, Π.Κατσιλιέρης και Λ.Παπαδήμας) καταθέσει Ερωτήσεις στη Βουλή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,που άνηκαν τότε τα δάση, με αποτέλεσμα να σταλούν και τότε τα ίδια ερωτήματα προς το Υπουργείο Εξωτερικών και Εσωτερικών και να λάβουν αποστομωτικές απαντήσεις υπέρ της Μάνης, χωρίς βέβαια η Κυβέρνηση της ΝΔ να πράξει κάτι προς επίλυση του. Ελπίζοντας ότι όλα αυτά δεν γίνονται και σήμερα από το ΥΠΕΚΑ για καθυστερήσεις, αλλά για να δοθεί άμεση και οριστική λύση ιδιαίτερα τώρα που σε μικρό χρονικό διάστημα λόγω του Κτηματολογίου,τόσο το Κράτος όσο και οι ιδιοκτήτες στη Μάνη θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Σε ποιο σημείο έχουν φτάσει οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες του Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ μετά την εντολή που έλαβε από τον Υφυπουργό με δημόσια δέσμευση του για θετική επίλυση του θέματος; Αν και είχαν δοθεί και επί ΝΔ απαντήσεις από αρμόδια Υπουργεία και Πανεπιστήμια που δικαίωναν ιστορικά τη Μάνη και τελικά δεν έγινε τίποτα, γιατί επανήλθε εκ νέου στον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος το ΥΠΕΚΑ;
2. Θα υπάρξει στο άμεσο χρονικό διάστημα η υπαγωγή τελικά της Μάνης στο άρθρο 62 του Ν.998/1979 μέσω του επόμενου Νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή από το ΥΠΕΚΑ;

11.07.2011 Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

http://attikanea.blogspot.com