Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Καταδικάζουν την Λακωνία σε αφανισμό;

Στη Βουλή το Χωροταξικό του Τουρισμού και η ένταξη του Γυθείου και της Μονεμβάσιας στα λιμάνια κρουαζιέρας, η τουριστική τελείως Ελαφόνησος απών.

Το Γύθειο και η Μονεμβάσια να ενταχθούν στον Τουρισμό Κρουαζιέρας του Χωροταξικού Σχεδιασμού ζήτησε η Φεβρωνία Πατριανάκου από τον αρμόδιο Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη, κατά τη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησής της στη Βουλή, καταθέτοντας και τα επίσημα στοιχεία κρουαζιέρας για το 2013.

Από τα έγγραφα που κατέθεσε η Βουλευτής αναδεικνύεται ότι μεταξύ 42 λιμανιών της χώρας, το Γύθειο βρίσκεται στην 12η θέση και η Μονεμβάσια στην 21η θέση, καθώς και ότι το Γύθειο σημείωσε αύξηση επισκεψιμότητας 520%, ενώ σημειώθηκε αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας πανελλαδικά 3,34%.

Η Φεβρωνία Πατριανάκου ανέδειξε ότι στον Τουρισμό Κρουαζιέρας έχουν συμπεριληφθεί λιμάνια με χαμηλότερη επισκεψιμότητα από αυτή του Γυθείου, όπως ο Βόλος (18ος) και η Θεσσαλονίκη (19η), καθώς και λιμάνια με χαμηλότερη επισκεψιμότητα και από της Μονεμβάσιας, όπως η Καβάλα (26η), η Πύλος (29η) και η Καλαμάτα (32η). Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Βουλευτής στο γεγονός ότι από το Χωροταξικό Σχεδιασμό για τον Τουρισμό απουσιάζει η Ελαφόνησος από τα τουριστικά αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα νησιά, καθώς και ο Λακωνικός Κόλπος από τον τουρισμό με σκάφη αναψυχής, παρ’ ότι μάλιστα, όπως επεσήμανε, έχει 20 αγκυροβόλια και λιμάνια, ενώ ο Αργολικός Κόλπος ο οποίος έχει μόνο 5, έχει συμπεριληφθεί.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η Λάκαινα Βουλευτής απηύθυνε στον κ. Καλαφάτη το ερώτημα, τι είναι αυτό που προηγείται όταν καταρτίζεται ένα στρατηγικό πλαίσιο κατευθύνσεων, όπως εν προκειμένω του Τουρισμού; Προηγείται ο σχεδιασμός με βάση τα έργα υποδομής που υπάρχουν ήδη ή ο σχεδιασμός γίνεται με βάση τις αναπτυξιακές προοπτικές κάθε τόπου και υλοποιούνται σε αυτόν τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν, ώστε να βοηθηθεί ο τόπος αναπτυξιακά;

Ζήτησε δε να ενημερωθεί, βάσει ποιων στοιχείων και εισηγήσεων ορίστηκαν οι περιοχές του Τουρισμού Κρουαζιέρας, καθώς και οι περιοχές των άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και ποιες ήταν οι σχετικές προτάσεις και εισηγήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη Λακωνία.

Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απάντησε στη Βουλευτή ότι προηγήθηκαν μακροχρόνιες διαβουλεύσεις με τις Περιφέρειες, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να εκπονηθεί το Ειδικό Πλαίσιο του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό.

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Τόνισε δε ότι ειδικά ο Τουρισμός Κρουαζιέρας βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη φάση ανάπτυξης, ενώ δεν δεσμεύτηκε για την ένταξη σε αυτόν, των λιμανιών του Γυθείου και της Μονεμβάσιας.