Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΒΑΘΕΙΑ - Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Από την δραστήρια και ευπατρίδη μανιάτισσα Ελένη Κούβαρη


ΒΑΘΕΙΑ - Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ Το παραπάνω έγγραφο είναι η ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ 5ης ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Η 5η Ε.Β.Α. παρακάμφθηκε (για ευνόητους λόγους) και η αίτηση του ενδιαφερομένου έγινε απ' ευθείας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η άποψη του τοπικού γνωμοδοτικού οργάνου, που διενεργεί και επιτόπια αυτοψία, δηλαδή της 5ης Ε.Β.Α. Σπάρτης για τη συγγεκριμένη περίπτωση, συνήθως λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν και παίζει αποφασιστικό ρόλο στην οποιαδήποτε έγκριση δίνεται από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Γιατί ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ η άποψη της Αρχαιολογίας Σπάρτης; Γιατί αποφάσισαν τα υψηλά κλιμάκια της πολιτείας, που δεν εχουν δει ποτέ τη Βάθεια και ίσως ούτε καν τη Μάνη;


Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα πάντως τη Βάθεια την χτύπησε ένας εχθρός που αποδείχθηκε δυνατότερος από τους μέχρι τότε εισβολείς και κατάφερε πριν το 1980 να την έχει σχεδόν ερημώσει. Αρχικά, η αστυφιλία οδήγησε τους κατοίκους της Βάθειας στις μεγάλες πόλεις και οι πύργοι της σταδιακά εγκαταλείφτηκαν.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80, χάρη στις προσπάθειες του ΕΟΤ και την αναστήλωση αρκετών πυργόσπιτων για την δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων, κάποια πράγματα δεν χάθηκαν τελείως. Η κίνηση αυτή, που δυστυχώς δεν επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον οικισμό, αλλά περιορίστηκε σε λίγα μόνο κτίρια της προσόψεως, ως ένα βαθμό, διέσωσε κάποιους καλοδιατηρημένους ή ετοιμόρροπους πύργους της Βάθειας.

Η συνεισφορά της, όμως, κυρίως συνίσταται στο γεγονός ότι έφερε στην επιφάνεια την ξεχασμένη μέχρι τότε πανέμορφη αυτή γωνιά της Λακωνικής Μάνης.

Στη συνέχεια, όταν πριν δέκα χρόνια ο ΕΟΤ έφυγε από τη Βάθεια και οι πύργοι της επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους, άλλοι βρέθηκαν πλέον ξεχασμένοι κι άλλοι διαφιλονικούμενοι από πολλούς κληρονόμους. Αποτέλεσμα αυτού είναι το σκηνικό των ερειπίων και της εγκατάλειψης που δεσπόζει αυτή τη στιγμή στον οικισμό της Βάθειας, η οποία, πέραν τούτου, αποτελεί σύμβολο της παραδοσιακής Μανιάτικης αρχιτεκτονικής κι έχει αποκτήσει πλέον, ως μνημείο, αδιαμφισβήτητη εμβληματική αξία για τη Μάνη. Η Βάθεια από μόνη της αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο του τόπου μας!
Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ… «ΤΥΠΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΙΑΠΗ» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ