Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Eκεί στο Νότο, στα όμορφα Βάτικα...

Το είδαμε και αυτό εκεί στο Νότο, στα όμορφα Βάτικα, στη νύμφη του Λακωνικού, τη Νεάπολη. Δέντρα ετών, συνδεδεμένα με τον τόπο, με τη γειτονιά, άλλα να ξεριζώνονται και άλλα να «κλαδεύονται».

Και έτσι χωρίς καμιά εξήγηση ξαφνικά βλέπεις κούτσουρα και ξεριζωμένα δέντρα! «Γιατί;» ρωτήσαμε. Η απάντηση από επίσημα χείλη: «Γιατί, είστε γεωπόνος;». Οχι, δεν είμαστε γεωπόνοι.
Είμαστε όμως πολίτες αυτού του τόπου που τον αγαπάμε και δεν θέλουμε να πληγώνεται. Γονείς είμαστε, πολίτες που δικαιούνται απαντήσεις. Που δεν δεχόμαστε να αποφασίζουν ερήμην μας για τον τόπο μας!

Ρωτήσαμε ποιος το αποφάσισε. Κανείς. Τίποτα επίσημο. Μόνο κάποιες δικαιολογίες. Τα δέντρα δεν είχαν κλαδευτεί τα τελευταία χρόνια και έπρεπε να κλαδευτούν για να δυναμώσουν και στο τέλος τα δέντρα έκρυβαν τη θέα. Και ποιος είπε ότι τα δέντρα ήταν άρρωστα; Ο γεωπόνος; Πού είναι η έκθεση; Πουθενά!
Ποιος φταίει που δεν είχαν κλαδευτεί τα τελευταία χρόνια; Δεν θα έπρεπε κάθε χρόνο να φροντίζονται ώστε να προλάβουμε και να μη φθάσουμε στο σημείο να τα ξεριζώσουμε; Και στο τέλος, τα δέντρα έκοβαν τη θέα. Φθάσαμε στην αιτία. Κάποιοι υπέκυψαν σε κάποιες φωνές και ξερίζωσαν τα δέντρα που εμπόδιζαν τη θέα.

Ο,τι εμποδίζει, κόβεται. Και ένας πίνακας ζωγραφικής, με το πράσινο των δέντρων δίπλα στο γαλάζιο της θάλασσας, αντικαταστάθηκε από έναν πίνακα νεκρής φύσης. Και όταν κάποιες φωνές ακούστηκαν πιο δυνατές και ζητούσαν απαντήσεις, εμφανίστηκε ένα έγγραφο με υπογραφή του δημάρχου που έδινε εντολή για τον καλλωπισμό των δέντρων.

Η ημερομηνία όμως πρωτοκόλλου του εγγράφου ήταν νεότερη της ημερομηνίας που ξερίζωσαν τα δέντρα.

 ΦΡΟΣΩ ΣΑΛΕΜΗ-ΔΟΥΜΑΝΗ