Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

«ΕΡΤ - Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι»

του Λεωνίδα Γρηγοράκου,
Αντιπρόεδρου της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Λακωνίας.

Το ιστορικό σήμα της ΕΡΤ που «έπεσε» χθες βράδυ μας λύπησε πολύ. Το αιφνιδιαστικό και με συνοπτικές διαδικασίες κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σηματοδότησε το τέλος εποχής στην ιστορία των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Η εξυγίανση της ΕΡΤ είναι ζωτική ανάγκη. Το οικονομικό της κόστος ήταν για πολλές δεκαετίες δυσανάλογο της προσφοράς της. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και διακομματικές.

Η χώρα μας δεν μπορεί να στηρίζει άλλο μια υπερτροφική, πολυδάπανη και κομματικοποιημένη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Δεν μπορεί να συντηρεί και να αναπαράγει ένα ξεπερασμένο μοντέλο κρατικής τηλεόρασης. Ως εκ τούτου, είναι ομόθυμο αίτημα η ανασύσταση της ΕΡΤ. Μιας ΕΡΤ που θα υπηρετεί την ενημέρωση, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία, και κυρίως θα έχει τη δική της συνδρομή και συμβολή στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει πλήρως τη λειτουργία της ΕΡΤ είναι άστοχη, άκαιρη και προπαντός αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον. Ενέχει στοιχεία αυταρχισμού και δημοκρατικού ελλείμματος. Στερείται σοβαρότητας και αξιοπιστίας και κυρίως αποδεικνύει την απουσία συγκεκριμένου προγράμματος εξυγίανσης. Αν η κυβέρνηση ήθελε να κάνει πράξη την εξυγίανση, θα προχωρούσε βήμα βήμα σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα μείωναν τις δαπάνες της δημόσιας τηλεόρασης και θα αναβάθμιζαν το ενημερωτικό, ψυχαγωγικό και μορφωτικό της έργο.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Αναφέρω ενδεικτικά: την αναστολή της λειτουργίας όλων των περιφερειακών σταθμών, την κατάργηση της πολυδάπανης έκδοσης του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση, τον περιορισμό της ΕΡΤ σε δύο σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας, τη μείωση έως και τον εκμηδενισμό των εξωτερικών παραγωγών.

Η ΕΡΤ οφείλει να συνεχίσει να λειτουργεί αποδεσμευμένη από κυβερνητικές και κομματικές χειραγωγήσεις. Οφείλει να ακολουθήσει ένα μοντέλο που θα βασίζεται σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οφείλει να προχωρήσει χωρίς αναστολές και ετεροχρονισμούς σ’ ένα πραγματικό σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο θα εξορθολογίζει τη λειτουργία της και θα στηρίζεται σε ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό management.

Η κυβέρνηση, έστω και τώρα, καλείται να επανεξετάσει την απόφασή της, προχωρώντας σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας των Ελλήνων πολιτών. Δεν νοείται να υιοθετεί πρακτικές του τύπου «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».