Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ

Ανάρτηση από το e-Lakonia.gr

Γ.Α.Κ.-ΑΡΧΕΙΑ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ

Ένα οικογενειακό δημοσιογραφικό Αρχείο αφηγείται: Η περίπτωση του Αρχείου Ρούλας Κανακάκη – Λεοντακιανάκου και Δημήτρη Ιωάννου Κοκκινάκη
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Αρχείων είναι μια σημαντική ευκαιρία για τα αρχεία, τους αρχειονόμους και όλους τους επιστήμονες της πληροφόρησης να αναδείξουν τη χρησιμότητα των αρχείων στην κοινωνία, να κάνουν τους πολίτες να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τον πλούτο που φυλάσσεται στα αρχεία και να έρθουν σε επαφή με αυτό το συναρπαστικό χώρο, στον οποίο απόκεινται μοναδικά τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα Γ.Α.Κ. –Αρχεία Ν. Λακωνίας επέλεξαν την Ημέρα αυτή να παρουσιάσουν ένα μοναδικό Αρχείο.

Πρόκειται για το Αρχείο των Οικογενειών Λεοντακιανάκου, Κανακάκη και Κοκκινάκη, που είχε δημιουργηθεί από τη Ρούλα Κανακάκη- Λεοντακιανάκου και το σύντροφό της δημοσιογράφο Δημήτρη Κοκκινάκη και παραδόθηκε στην υπηρεσία μας μέσω των φίλων των οικογενειών Δαυίδ Ανδρεάκου και Τάκη Παναγάκου τον Απρίλη του 2009, δεκαπέντε ημέρες μετά το θάνατο του Δημητρίου Κοκκινάκη.

Η πρόσκτηση του Αρχείου αυτού αποτελεί για τα Γ.Α.Κ.- Αρχεία Ν. Λακωνίας μια μοναδική ευτυχισμένη συγκυρία. Το Αρχείο καταγράφει την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας μέσα από τις ζωές του καταξιωμένου δημοσιογράφου Ιωάννη Κοκκινάκη, της γυναίκας του ηθοποιού Πούπας Κασσιέρη, του επίσης καταξιωμένου Δημοσιογράφου γιού του από την Αλεξάνδρα Προεστοπούλου, Δημήτρη και την οικογένεια του ήρωα Αγησίλαου Λεοντακιανάκου, τη Ρούλα Λεοντακιανάκου, το Μάνο Κανακάκη και τους συγγενείς, φίλους και συνεργάτες τους επώνυμους ή όχι.

Η παρουσίαση του Αρχείου από τα Γ.Α.Κ.- Αρχεία Ν. Λακωνίας θα γίνει στην Πνευματική Εστία Σπάρτης (Αίθουσα "Γεώργιος Περδικλώνης") την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, ώρα 8.30μ.μ. Παρουσιάζει η προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. -Αρχελια Ν. Λακωνίας Δρ. Πέπη Γαβαλά.

Επίσης γίνεται γνωστό πως το  ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) που εδρεύει στο Παρίσι, εδέχθη μετά από αξιολόγιση, το "Μουσείο Νεότερης Σπάρτης" ως μέλος του, δικαιούμενο από τούδε να θέτει πλάι στο τίτλο του, το σήμα της διεθνούς αυτής διάκρισης.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως για τη θερινή περίοδο, το Μουσείο θα είναι ανοικτό Τετάρτη και Σάββατο 7-9μμ με ελεύθερη είσοδο.