Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

οι δρόμοι του Χρυσού σε Λακωνία και Πελοπόννησο

Έρευνα για ενδεχόμενη εσκεμμένη καθυστέρηση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος Τρίπολη Καλαμάτα & Λεύκτρο Σπάρτη, που προκάλεσε ζημία 68 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και διεξάγει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ρώτησε την Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Ο Ν. Χουντής κατέθεσε επερώτηση στην ευρωπαϊκή κυβέρνηση για την έρευνα που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης για να πληροφορηθεί η ελληνική κοινή γνώμη εάν ήταν εσκεμμένη εκ μέρους των Δημοσίων Υπηρεσιών, η «πολύμηνη καθυστέρηση έγκρισης της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων» του έργου Κόρινθος Τρίπολη Καλαμάτα & Λεύκτρο Σπάρτη, εξ αιτίας της οποίας προκλήθηκε «αναβολή της ημερομηνίας παράδοσής του αλλά και ενεργοποίηση ρήτρας υπέρ του παραχωρησιούχου για αποζημιώσεις 68 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος».Το θέμα αυτό, που ενδεχομένως προκάλεσε την «αιφνίδια διακοπή των εργασιών από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα», έφερε με ερώτησή του στην Κομισιόν και στη δημοσιότητα, ο Νίκος Χουντής.

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή έχει ως εξής:
«Πρόσφατα κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορά Κίνησης Πολιτών, στην οποία καταγγέλλεται ότι, για τον οδικό άξονα "Κόρινθος Τρίπολη Καλαμάτα & κλάδος Λεύκτρο Σπάρτη", υπάρχει «σωρεία οικονομικών παραβάσεων που έχουν τελεσθεί στο έργο και οδήγησαν τον OLAF στη διερεύνηση του θέματος για απάτη και διαφθορά». Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας που επισυνάπτεται στην εν λόγω καταγγελία, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «σχετικά με την καταγγελία για απάτη, το Παράρτημα Έρευνας Απάτης της ΕΤΕπ ενημέρωσε τον OLAF, ο οποίος και ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση. Το Παράρτημα Έρευνας Απάτης της ΕΤΕπ συνεργάζεται με την έρευνα που διεξάγει ο OLAF».

Κατόπιν έρευνάς μας, διαπιστώσαμε επίσης ότι, η εν λόγω καταγγελία αφορούσε σε πολύμηνη εσκεμμένη καθυστέρηση έγκρισης της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου εκ μέρους των Δημόσιων Υπηρεσιών, εξ αιτίας της οποίας προκλήθηκε αναβολή της ημερομηνίας παράδοσής του αλλά και ενεργοποίηση ρήτρας υπέρ του παραχωρησιούχου για αποζημιώσεις 68 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό κράτος.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
Τι γνωρίζει για τη συγκεκριμένη υπόθεση; Η αιφνίδια διακοπή των εργασιών από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα, σχετίζεται με τη διερεύνηση των καταγγελιών;

Τι συνέπειες θα υπάρξουν σε περίπτωση που οι καταγγελίες αυτές αποδειχθούν βάσιμες;».