Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΦΤΑΣΕ


Εικόνες του καλοκαιριού από τα Βελανίδια: Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα και πιο συγκεκριμένα στην ανατολική κλίτη του όρους Κριθίνα.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια… Αρχικά ο οικισμός χτίστηκε το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες’, όπως μαρτυρούν χαλάσματα κοντά στο ναό του Αγίου Παντελεήμονος που ήταν ο κυριότερος ναός των Βελανιδίων μέχρι που χτίστηκε ο ναός της Μυρτιδιώτισσας. Την ίδρυση του χωριού στην συγκεκριμένη θέση, υποθέτουμε γύρω στα 1770, με την εγκατάσταση Σπετσιωτών φυγάδων μετά τα Ορλωφικά.” Κατά τον αρχαιολόγο Χάσλακ εδώ τοποθετείται η αρχαία πόλη Σίδη, και πιο συγκεκριμένα στο όρμο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται ανατολικά του Κάβο Μαλέα.

Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου. Η απόληξη του Πάρνωνα στην θάλασσα, εκεί που τα 600μ. του βουνού συναντούν κάθετα το Μυρτώο Πέλαγος εκεί που εκατοντάδες καράβια συνάντησαν τη σιωπή του βυθού. Η Aκρα της Ελλάδας που λατρεύτηκε και τραγουδήθηκε από τ αρχαία χρόνια ως σήμερα όπως κανένα άλλο θαλάσσιο μονοπάτι.