Κυριακή 26 Μαΐου 2013

γύρω γύρω όλοι και στη μέση... ΡΑΕ

Tην εμφάνισή τους έκαναν οι απαντήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με τον πρόεδρο της κ. Νίκο Βασιλάκο, του ΥΠΕΚΑ, με τον υφυπουργό του κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, της ΔΕΗ, με τον πρόεδρό της και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αρθούρο Ζερβό, του ΔΕΔΔΗΕ, με τον πρόεδρό του και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Κόλλια, και του ΛΑΓΗΕ, με τον πρόεδρό του και διευθύνοντα σύμβολο κ. Γκαρή, στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη διερεύνηση των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνά μας σχετικά με την Aegean Power/Hellas Power και τις παράδοξες αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Τις απαντήσεις τις έχουμε αναρτήσει αυτούσιες και μπορείτε να τις διαβάσετε. Εμείς πιστεύουμε ότι συνοψίζονται ωραιότατα στη φράση «γύρω - γύρω όλοι και στη μέση ο Μανώλης». Τον Μανώλη τον ψάχνουμε.

  Εναγωνίως περιμέναμε τις απαντήσεις για το ρεπορτάζ μας, που αποδεικνύει ότι η εταιρεία Aegean Power, με συνιδιοκτήτες τους κ.κ. Βασίλη Μηλιώνη και Γιώργο Μελισσανίδη, φέσωσε το ελληνικό δημόσιο με 90.000.000 ευρώ. Ο τίτλος του ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, το οποίο δημοσιεύτηκε στο UNFOLLOW 16, ήταν «Aegean Power / Hellas Power: Οι συνέταιροι Β. Μηλιώνης & Γ. Μελισσανίδης και ο ρόλος της ΡΑΕ». Όσο η ΡΑΕ, το ΥΠΕΚΑ, η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΛΑΓΗΕ, ετοίμαζαν το πόνημα τους με τίτλο «Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο Μανώλης», ο Γιώργος Μελισσανίδης αποκτούσε τον ΟΠΑΠ και ο Βασίλης Μηλιώνης αποφυλακιζόταν από το Κορυδαλλό καταβάλλοντας εγγύηση 100.000 ευρώ.

 Τα στοιχεία της έρευνάς μας έχουν κατατεθεί στη Δικαιοσύνη. Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης αναζητούν 300 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς του εξωτερικού από τις εταιρείες Hellas Power (πρώην Aegean Power) και Energa, χρήματα που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Τα 90 εκατομμύρια ευρώ αποδείξαμε στο ρεπορτάζ ότι αφορούν ενέργειες τις εταιρείας Aegean Power μέχρι τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 2011 που έγινε αποδεκτή η αλλαγή επωνυμίας και μόνο σε Hellas Power. Σε λογαριασμούς της εταιρείας Aegean Power τα χρήματα δεν βρέθηκαν. Ας απαντήσουν οι συνέταιροι Β. Μηλιώνης & Γ. Μελισσανίδης πού βρίσκονται. Στο καίριο ερώτημα αν έγινε ή όχι αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, απάντησε η ΡΑΕ στην επιστολή της: «Δεν έχει επέλθει καμία απολύτως μεταβολή στο μετοχικό έλεγχο, αφού οι άμεσοι μέτοχοι παρέμειναν οι ίδιοι σε σχέση με την προηγούμενη στη τέταρτη σειρά, Υπουργική απόφαση τροποποίησης της εν λόγω άδειας προμήθειας ». Σημείωση: Αναφέρεται στην τότε απόφαση, όπου ο Β. Μηλιώνης και ο Γ. Μελισσανίδης κατέχουν από 50%. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η δικαιοσύνη δεν στράφηκε εναντίον του κ. Γιώργου Μελισσανίδη, διότι αυτός εμφάνισε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό όταν κλήθηκε για ανάκριση, όπου φέρεται να έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του. Σύμφωνα με τον νόμο περί ενέργειας, ωστόσο, καμία αλλαγή μετοχικής σύνθεσης δεν γίνεται αποδεκτή, αν η ΡΑΕ δεν γνωμοδοτήσει θετικά. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο λειτουργός της Δικαιοσύνης δεν... γνώριζε το νόμο περί ενέργειας και θεώρησε ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό απαλλάσσει τον Γιώργο Μελισσανίδη.

Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη, καθώς και βουλευτές που διατηρούν την απαραίτητη για τη Δημοκρατία ανεξαρτησία σκέψης, ασχέτως με ποιο κόμμα έχουν εκλεγεί, θα επιμείνουν στη δημόσια διερεύνηση των στοιχείων αυτών. Αναρτούμε την πλήρη έρευνα, όπως δημοσιεύτηκε στο τεύχος 16 του UNFOLLOW: